15.10.2002 00:00
Γεύση ΑΠΟ... ΜΟΣΧΑ Θανάσης Αυγερινός

ΕΠΙ ΑΙΩΝΕΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ κυβερνά στην πραγματικότητα η «τάξη» των «τσινόβνικι», δηλαδή των ανθρώπων του βαθμού και του αξιώματος, οι γραφειοκράτες, τα στελέχη της κρατικής διοίκησης. Διαφεντεύουν τα πράγματα, συσσωρεύουν πλούτο, προσαρμόζονται σε όλα τα καθεστώτα κι η μόνη τους «θυσία» είναι στις δύσκολες στιγμές να λειτουργούν ως προστατευτικό στρώμα για τον εκάστοτε απόλυτο άρχοντα, που κατοχυρώνει και τα δικά τους συμφέροντα. Τότε προσφέρουν βορά στους διαμαρτυρόμενους ή εξεγερμένους κάποια επίλεκτα προβεβλημένα στελέχη της «τάξης», που κατόπιν βγάζει τα συμπεράσματά της και ξανά προς τη δόξα τραβά, όπου δόξα είναι η «άλωση» και των νεοφερμένων στην εξουσία, οι οποίοι αργά ή γρήγορα ως αμαθείς θα επιζητήσουν τις υπηρεσίες των πεπειραμένων. Οσο κι αν είναι απλουστευτικό το σχήμα, χωρίς αυτό δύσκολα μπορείς να καταλάβεις πολλά χαρακτηριστικά της ρωσικής ιδιομορφίας.

ΙΔΕΑ ΤΩΝ «ΤΣΙΝΟΒΝΙΚΙ» και προϊόν της πολύχρονης εμπειρίας τους είναι η χρήση πλαστών στοιχείων για την εξαπάτηση των ηγετών της χώρας. Παρόμοιες «εικονικές» εισηγήσεις προς τους αρχηγούς γίνονταν τακτικά απ' την εποχή των τσάρων ώς σήμερα, με συχνότερη χρήση στους υπέργηρους κομμουνιστές γενικούς γραμματείς και τον Μπαρίς Γέλτσιν. Ειδικά για τον Λένιν τύπωναν τα χρόνια που ήταν άρρωστος, πριν απ' το θάνατό του το 1924, ειδικά φύλλα της «Πράβντα», που ωραιοποιούσαν την κατάσταση της χώρας, δήθεν για να μην κλονίζεται η υγεία του, στην πραγματικότητα για να αποκλειστεί πλήρως απ' τις εξελίξεις, στην εποχή εγκαθίδρυσης της σταλινικής επικυριαρχίας. Και να που η παράδοση ακούμπησε και τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Οταν βρέθηκε πρόσφατα στο Ταταρστάν, ο πρόεδρος έδειξε να εκνευρίζεται που δεν θα υπάρχει στην απογραφή του πληθυσμού ερώτημα για τη μητρική γλώσσα, οπότε τι το απλούστερο: τα ερωτηματολόγια που έφθασαν στα χέρια της οικογένειας Πούτιν είχαν τυπωθεί (δηλ. ελαφρώς πλαστογραφηθεί) ειδικά για να προσφέρουν την ικανοποίηση στο Ρώσο ηγέτη να συμπληρώσει το κενό σε πατριωτική έξαρση. Την υπόθεση ανακάλυψε ο βουλευτής Φαντάς Σαφιούλιν, που έθεσε το σχετικό ερώτημα στην Κρατική Δούμα ζητώντας εξηγήσεις.

ΑΝ ΤΥΧΟΝ ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΡΙΑ για την απασχόληση του Β. Πούτιν, ο οποίος δήλωσε διδάκτωρ οικονομικών επιστημών, με αποκλειστικό εισόδημα το μισθό του, ιδού πώς την καταλαβαίνει ο ίδιος ο πρόεδρος: «μισθωτός εργαζόμενος, παρέχων υπηρεσίες στον πληθυσμό». Ομως δεν ήταν αυτά τα μόνα πιπεράτα περιστατικά της απογραφής του ρωσικού πληθυσμού, που ολοκληρώνεται αυτήν την εβδομάδα. Οι απογραφείς, στην πλειονότητά τους φοιτητές, υπέφεραν τα μύρια όσα. Σκυλιά τους κυνήγησαν και τους δάγκωσαν, τράγοι τους κουτούλησαν, αγριεμένοι κάτοικοι τους πυροβόλησαν, ληστές τους επιτέθηκαν, ακόμη κι ένας 28χρονος μοναχός αμφισβήτησε ανοιχτά τον Πατριάρχη Αλέξιο και όρμησε σε μια φοιτήτρια, της απέσπασε τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια, προσπαθώντας να σώσει από τον Σατανά τους γονείς του, που μόλις είχαν δώσει προς καταγραφή τα στοιχεία τους!

ΠΕΡΙΠΟΥ 7,5% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ δήλωσε στις δημοσκοπήσεις απρόθυμο να συμμετάσχει στην απογραφή για χίλιους δυο λόγους και δεν φαίνεται να τους έπεισαν ούτε οι Ρώσοι κοσμοναύτες, που συμπλήρωσαν τα δελτία απογραφής στο διεθνή διαστημικό σταθμό «Αλφα» εξασφαλίζοντας και μια θέση στο μουσείο της διαστημικής ιστορίας. Θέση στο μουσείο των απογραφών διεκδικούν επίσης περίπου 30 μέλη του «Σκυθικού Εθνικού Κογκρέσου», οι οποίοι δήλωσαν Σκύθες στο ερώτημα για την εθνικότητά τους, αλλά και μια παρέα πιτσιρικάδων, φανατικών αναγνωστών των έργων του Τόλκιν, που επέμειναν ότι ανήκουν στα έθνη των χόμπιτ και των ξωτικών. Γιατί και στη Ρωσία είσαι τελικά ό,τι δηλώσεις...

ΣΤΑ «ΘΥΜΑΤΑ» ΤΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ συγκαταλέγεται κι ο Σεργκέι Ιβάνοβιτς, κάτοικος του Ριζάν, 200 χλμ. νοτίως της Μόσχας. Οταν είδε απ' το παράθυρό του δύο σοβαρούς νεαρούς με φακέλους να πλησιάζουν το σπίτι του κι έναν αστυνομικό να προπορεύεται, τον έζωσαν τα φίδια κι έσπευσε να χύσει στην αποχέτευση 120 λίτρα παράνομης βότκας οικιακής απόσταξης, δηλαδή ολόκληρο το ετήσιο απόθεμά του. Ο Σεργκέι ήταν γνωστός στην περιοχή ως φασαριόζος, γι' αυτό και κρίθηκε απαραίτητη η αστυνομική συνοδεία στους απογραφείς. Ο ίδιος δεν είχε ιδέα για το τι συμβαίνει, γιατί ζούσε χωρίς ραδιόφωνο ή τηλεόραση, κι όταν του εξήγησαν τι ακριβώς συμβαίνει ήταν πια πολύ αργά για το πολύτιμο υγρό, που είχε φροντίσει να ξεφορτωθεί.

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: τσινόβνικι,Γέλτσιν,ΑΠΟΓΡΑΦΗ,στελέχη,Λένιν