12.10.2002 00:00
Γεύση ΑΠΟ ... ΜΟΣΧΑ Θανάσης Αυγερινός

«ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΖΟΥΝ 380.000 Τσετσένοι. Θέλεις να είσαι ο επόμενος όμηρος;». Προσεγμένο ώστε να μην εμπίπτει στις αντιρατσιστικές διατάξεις του νόμου, το ερώτημα απευθύνεται στους επιβάτες του υπόγειου της Μόσχας. Αμέτρητα λευκά χαρτάκια, κολλημένα παντού, ρίχνουν λάδι στη φωτιά της τυφλής εκδίκησης.

 

Ενας ακόμη πονοκέφαλος για τις αρχές της πόλης, που βλέπουν νεοναζιστικές οργανώσεις να στρατολογούν όλο και περισσότερους νέους, ρευστοποιώντας το ανεξέλεγκτο μίσος. Θύμα του κι ο πρεσβευτής της Γκάνα, που ξυλοκοπήθηκε αγρίως, γιατί για τα κοντοκουρεμένα παιδαρέλια η χώρα του σίγουρα συνορεύει με την Τσετσενία.

ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΝΟΠΛΩΝ με στολές παραλλαγής εισέβαλε τα ξημερώματα της Παρασκευής στο πατρικό σπίτι μιας απ' τις Τσετσένες καμικάζι που συμμετείχαν στην κατάληψη του θεάτρου στη Μόσχα. Εδιωξαν δύο γυναίκες και δύο παιδιά που κοιμούνταν εκεί και ανατίναξαν το φτωχικό κτίσμα στο τσετσενικό χωριό του Ατσχόι-Μαρτάν. Πρόκειται, λέει, για τακτική που χρησιμοποιεί ο ισραηλινός στρατός μετά από επιθέσεις αυτοκτονίας. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν ήταν φανατισμένοι Ρώσοι ή ακόμη χειρότερα στρατιώτες που δέχθηκαν σχετικές εντολές ή ενδεχομένως αντάρτες, που χρειάζονταν μια προβοκάτσια για να ξεσηκώσουν τον πληθυσμό. Η επίθεση ευτυχώς καταδικάστηκε κατηγορηματικά απ' τον προεδρικό επιτετραμμένο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Δημοκρατία, Αμπντούλ-Χακίμ Σουλτίγκοφ, ο οποίος υποσχέθηκε και τη διαλεύκανσή της. Μακάρι να ήταν και η μόνη που χρειάζεται διαλεύκανση στα βασανισμένα χώματα του Καυκάσου...

Η ΜΑΝΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ στο Λβιφ της δυτικής Ουκρανίας. Αγνωστοι ξήλωσαν όλες τις πινακίδες και μαύρισαν τις διαφημίσεις της οδού Ντζοχάρ Ντουντάεφ. Το όνομα του νεκρού σήμερα πρώτου προέδρου της Τσετσενίας αντικατέστησε το 1996 αυτό του ποιητή Μιχαήλ Λέρμοντοφ, γιατί δεν άρεσε στους Ουκρανούς εθνικιστές. Οργανώσεις Ρώσων βρήκαν τώρα την ευκαιρία να πάρουν το αίμα τους πίσω, απαιτώντας να μην τιμάται πλέον ο ιδρυτής της «τσετσενικής τρομοκρατίας». Κατανοητή η αντίδραση. Αλλά πώς να εξηγηθεί τι έφταιξε ξαφνικά η κεντρική «οδός των Μαχητών» στο δήμαρχο και κάποιους κατοίκους του ιστορικού Ιβάνοβο, που σχεδιάζουν τη μετονομασία της, επειδή η λέξη «μαχητής» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους Τσετσένους αντάρτες; Η οδός ονομάστηκε έτσι το 1927 για να τιμηθεί η μπολσεβίκικη πολιτοφυλακή, που συμμετείχε στην περιφρούρηση απεργιών και στις συγκρούσεις με τον τσαρικό στρατό, απ' την εποχή ακόμη της αστικής επανάστασης του 1905!

ΤΑ 85 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ των μπολσεβίκων θυμήθηκαν και τίμησαν με διαδηλώσεις περί τις 30.000 υποστηρικτών της κομμουνιστικής αντιπολίτευσης στη Μόσχα και γύρω στις 300.000 σ' ολόκληρη τη Ρωσία. Η 7η Νοεμβρίου παραμένει, όπως σε όλα τα σοβιετικά χρόνια, αργία, μετονομασμένη όμως σε Ημέρα Ομόνοιας και Συμφιλίωσης. Οπότε ο καθένας γιορτάζει πια περίπου ό,τι θέλει. Καμιά εκατοστή βετεράνων του Β' Παγκοσμίου γλέντησαν που αντέχουν και κατάφεραν να επαναλάβουν την ιστορική παρέλασή τους το 1941 στην Κόκκινη Πλατεία, λίγο πριν φύγουν για το μέτωπο. Οι νεολαίοι υποστηρικτές του Βλαντίμιρ Πούτιν απ' την οργάνωση «Πάμε Μαζί», την απελευθέρωση απ' τους Πολωνούς. Απόγονοι και θαυμαστές του «κινήματος των Λευκών», αντιπάλου των μπολσεβίκων στο ρωσικό εμφύλιο, το θάρρος τους να παρελαύνουν δίπλα σε αγριεμένους και μιας κάποιας ηλικίας κομμουνιστές. Κι η πλειονότητα των Ρώσων, τη χαρά να προετοιμάσει σε οικογενειακή ατμόσφαιρα σπίτια και ντάτσες για τον βαρύ χειμώνα, που μόλις έκανε την εμφάνισή του.

ΟΜΩΣ Η 7η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ συνεχίζει να διχάζει. Στο Λουγκάνσκ της Ουκρανίας ένας 74χρονος συνταξιούχος μαχαίρωσε έως θανάτου τον 79χρονο φίλο του, που είχε πριν λίγο καλέσει για να πιουν και να γιορτάσουν μαζί την επέτειο της επανάστασης. Ο δολοφόνος ομολόγησε ότι δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί όταν διαφώνησαν έντονα με τον άτυχο συνδαιτυμόνα του για τη σοβιετική εξουσία. Αλλες γενιές, άλλα πάθη...

 

πηγή: Ελευθεροτυπία 

Λέξεις Κλειδιά: όμηρος,Τσετσένοι,εκδίκηση,νεοναζιστικές,οργανώσεις,καμικάζι,Πάμε Μαζί