08.07.2003 00:00
Γεύση ΑΠΟ ... ΜΟΣΧΑ Θανάσης Αυγερινός

Η 20ΧΡΟΝΗ Ζουλιχάν ήταν μία απ' τις δύο Τσετσένες, που τινάχτηκαν στον αέρα το περασμένο Σάββατο, παρασύροντας στο θάνατο άλλους δεκάξι συνομηλίκους τους, λάτρεις της ρωσικής ροκ σκηνής. Σύμφωνα με την περιγραφή κάποιων αυτοπτών μαρτύρων, η μελαχρινή κοπέλα ήταν πολύ ανήσυχη, καθώς στριμωχνόταν στην ουρά της εισόδου ντυμένη με βαριά για την εποχή ρούχα. Κι όταν είδε ότι οι φρουροί ελέγχουν τους πάντες με ανιχνευτή μετάλλου, πυροδότησε τη ζώνη των εκρηκτικών που φορούσε. Οι κατασκευαστές της είχαν, όπως συνηθίζεται, προσθέσει καρφιά και άλλα μεταλλικά θραύσματα, ώστε τα θύματα να είναι όσο γίνεται περισσότερα...

ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ, το Κουρτσαλά, στην Τσετσενία, φημιζόταν τόσο για την ομορφιά όσο και για την εξυπνάδα της. Την ήθελαν πολλοί νέοι, αλλά εκείνη τηρούσε τις παραδόσεις της κλειστής κοινωνίας και δεν έδινε θάρρος σε κανέναν. Σπούδαζε σ' ένα τοπικό (ο Αλλάχ να το κάνει) κολέγιο, που εγκατέλειψε, όπως και το χωριό, περίπου πριν από ένα χρόνο. Λίγο νωρίτερα είχε εξαφανιστεί ο μεγαλύτερος αδερφός της, για τον οποίον έμαθαν όλοι γρήγορα ότι καταζητείται από τις ομοσπονδιακές αρχές της Ρωσίας ως μέλος των ανταρτικών ενόπλων τμημάτων. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συγγενείς της, είπαν στους δημοσιογράφους, που έσπευσαν στην περιοχή, ότι ποτέ πριν φύγει δεν είχε εκφραστεί υπέρ των γυναικών, που γίνονται καμικάζι κι ότι την παρέσυραν να ενταχθεί στις «μαύρες χήρες» σύντροφοι του αδερφού της, που του είχε αδυναμία. Σύμφωνα με την τσετσενική παράδοση, όταν εξαντληθούν όλα τα άλλα μέσα για τον αγώνα της ανεξαρτησίας κι όταν ακόμη σκοτωθούν όλοι οι νέοι πολεμιστές, όσοι απομείνουν, γέροι, γυναίκες και παιδιά, πρέπει να θυσιαστούν κατ' αυτόν τον τρόπο, προξενώντας τις μέγιστες δυνατές απώλειες στον εχθρό.

ΠΟΛΛΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ Τσετσένοι θεωρούν εγκληματική την εκμετάλλευση από τους λιγοστούς πια οπλαρχηγούς της «νεανικής τρέλας», που συνεπαίρνει τα παιδιά που γεννιούνται σε μια κοινωνία χωρίς προοπτική. Δεν κρύβουν ότι δεν τρέφουν ιδιαίτερη συμπάθεια στο ρωσικό στρατό, αλλά αναγνωρίζουν την ανάγκη να ζήσουν μαζί με τους Ρώσους και θυμούνται τα ήρεμα σοβιετικά χρόνια, όταν δηλαδή δεν αποφάσιζε το Κρεμλίνο να τους εκδιώξει μαζικά από τον Καύκασο, όπως συνέβη με όλους σχεδόν τους λαούς της περιοχής, χριστιανούς και μουσουλμάνους. Ενας πανύψηλος ορεσίβιος παππούς βροντοφωνάζει στα μικρόφωνα: «Μας εξαπάτησαν τόσο οι ηγέτες του Κρεμλίνου όσο και οι δικοί μας αρχηγοί. Το 'ριξαν στο λαθρεμπόριο, στα παλάτια και την καλή ζωή και γύρω τους ο λαός πεινούσε. Μας έφεραν Αραβες και Αφγανούς, που μας έβλεπαν με μισό μάτι, όχι επαρκώς "πιστούς". Είναι καιρός να σταθούμε μόνοι στα πόδια μας και να πάψουμε να περιμένουμε από αλλού τη λύση στα προβλήματά μας».

ΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ αυτές εκφράζει και προσπαθεί να αξιοποιήσει ο σημερινός ηγέτης της Τσετσενίας και πρώην μουφτής των αυτονομιστών Αχμάντ Καντίροφ, που είναι και σχεδόν βέβαιο ότι θα εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας στις εκλογές της 5ης Οκτωβρίου. Αν μέχρι τότε επιζήσει από τις αδιάκοπες δολοφονικές απόπειρες εναντίον του, ίσως και να είναι ο άνθρωπος που θα δώσει ένα τέλος στο φαύλο κύκλο του αίματος, ο οποίος μετά από δύο πολεμικές επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού και περισσότερους από 100-150 χιλιάδες νεκρούς δεν λέει να κλείσει.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ της Μόσχας Γιούρι Λουσκόφ έτρεξε μ' ένα απλό μπλουζάκι στον τόπο της τραγωδίας και πρωτοστάτησε στο συντονισμό των αρχών και στις δηλώσεις στις κάμερες. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι «δεν πρέπει να διαταραχτεί η ζωή της πόλης», γι' αυτό και μετά τις εκρήξεις έσπευσε να εγκαινιάσει το φεστιβάλ μπίρας. Το επίσημο πένθος αναβλήθηκε για σήμερα, γιατί η μπίρα έχει σπόνσορες μεγάλες εταιρείες κι ενδιαφέρει εκατομμύρια, ενώ το ρωσικό ροκ πολύ λιγότερους. Για να μη δημιουργηθεί, λέει, πανικός, οι αρχές αποφάσισαν να συνεχιστεί το μουσικό πρόγραμμα επί έξι ώρες μετά τις εκρήξεις. Φρόντισαν μάλιστα να μπλοκάρουν το δίκτυο των κινητών τηλεφώνων στην περιοχή, ανάμεσα στ' άλλα και για να μην αναστατωθεί το κοινό των συναυλιών από τις αγωνιώδεις κλήσεις συγγενών και φίλων, που έτρεχαν αλαφιασμένοι στην αποκλεισμένη ζώνη αναζητώντας τους ανθρώπους τους. Ωραία, νεορώσικα ήθη...

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: ανιχνευτή,εκρηκτικά,ΔΗΜΑΡΧΟΣ,Τσετσενία,Καντίροφ,Λουσκόφ