14.04.2003 00:00
Απογοήτευσε η «τρόικα των ειρηνόφιλων» Θανάσης Αυγερινός

Οσοι περίμεναν συνταρακτικές ή, πολύ περισσότερο, ευθέως αντιαμερικανικές αποφάσεις από τη διάσκεψη της «τρόικας των ειρηνόφιλων» στην Αγία Πετρούπολη, μάλλον θ' απογοητεύτηκαν. Κακώς όμως περίμεναν.

 

«Δεν έχουμε σκοπό να χωρίσουμε τον κόσμο», είπαν Πούτιν, Σιράκ, Σρέντερ και το εννοούσαν... αφού απέδειξαν ότι πρωτίστως τους ενδιαφέρει η υπεράσπιση των συμφερόντων τους
Οι Σιράκ, Σρέντερ και Πούτιν είχαν εξαρχής ξεκαθαρίσει ότι τόσο η συνάντησή τους όσο και γενικότερα η προσέγγιση των θέσεών τους στο θέμα του Ιράκ δεν εγκυμονεί κάποιες στρατηγικές αλλαγές στις επιλογές των χωρών τους. «Δεν έχουμε σκοπό να χωρίσουμε τον κόσμο», δήλωνε ο Β. Πούτιν, την ίδια στιγμή που οι Σιράκ και Σρέντερ ή εκπρόσωποί τους ξεκαθάριζαν ότι η συνάντησή τους δεν πρέπει να αντιπαρατίθεται σ' αυτήν του Μπέλφαστ με τους Μπους και Μπλερ. Βερολίνο, Παρίσι και Μόσχα, όμως, εγκατέλειψαν γρήγορα τους καταγγελτικούς τόνους κι επέστρεψαν στη λογική του εκτεταμένου διαλόγου και της συνεννόησης με τις ΗΠΑ, ελπίζοντας ότι κι αυτές με τη σειρά τους θα επιστρέψουν στον ΟΗΕ, τη «μοναδική πηγή νομιμότητας» κατά τον Ζακ Σιράκ. Ο Γάλλος πρόεδρος εκδήλωσε τη σαφή προτίμησή του σ' έναν κόσμο με πολλούς πόλους και υποστήριξε ότι πρέπει «η δύναμη να καθυποταχθεί στο δίκαιο», επιμένοντας στη σταθερή θέση της «τρόικας» περί «κεντρικού ρόλου των Ηνωμένων Εθνών» στη μεταπολεμική διοίκηση και ανοικοδόμηση του Ιράκ. Ο «πολυκεντρισμός», υπέρ του οποίου είχε εκ των πρώτων εκφραστεί ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και νυν έμπιστος του Β. Πούτιν, Γεβγκένι Πριμακόφ, φαίνεται πως αποτελεί μία από τις πιο συνεκτικές ιδέες της άτυπης προσέγγισης της τριανδρίας. Η ρωσική ηγεσία δεν κρύβει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο συνέχισης της αμερικανικής πολιτικής του «ένοπλου μεσσιανισμού» στη Μέση Ανατολή ή σε άλλες χώρες της ρωσικής περιφέρειας. Και ο Β. Πούτιν αναρωτήθηκε εάν με αυτή τη λογική θα πρέπει «να κηρυχθεί πόλεμος εναντίον του 80% των κρατών που δεν πληρούν τα δυτικά κριτήρια δημοκρατίας», προσθέτοντας ότι οι στόχοι της αμερικανικής επέμβασης δεν εκπληρώθηκαν, ούτε τα περιβόητα όπλα μαζικής εξόντωσης βρέθηκαν ούτε ο Σαντάμ Χουσεΐν αποφάσισε ποτέ να τα χρησιμοποιήσει. Συνειδητοποιώντας ότι ο «οικονομισμός» και η συζήτηση μόνο για τα «ρωσικά συμφέροντα» δεν τον ευνοεί ούτε στο εσωτερικό ούτε διεθνώς, ο Β. Πούτιν προτίμησε να τοποθετηθεί υπέρ της ανάγκης μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού του διεθνούς δικαίου, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις αλλαγές της πραγματικής ζωής, που εξελίσσεται ταχύτερα. Για το μέλλον, η ρωσική διπλωματία έχει από καιρό προτείνει τη διεύρυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας με μέλη όπως η Γερμανία, η Ινδία, η Ιαπωνία και, ενδεχομένως, από μία εκπρόσωπο της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Για το άμεσο παρόν, προσφέρει σωστικά συνεργεία και ειρηνευτικές δυνάμεις για τον ΟΗΕ σε τιμή ευκαιρίας, έχοντας ξεχάσει όσα έλεγε περί «αποφυγής μιας εκ των υστέρων νομιμοποίησης ενός παράνομου και άδικου πολέμου».

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: αντιαμερικανικές,αποφάσεις,διάσκεψη,τρόικα,Αγία Πετρούπολη