19.11.2007 15:09
Υπογραφές για Μπουργκάς, προσέγγιση για South Stream Γ.Π.Τερζής - Αχ.Πατσούκας

Το άριστο κλίμα και οι δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας επιβεβαιώθηκαν κατά την επίσημη συνάντηση του κ. Κ. Καραμανλή με τον κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μόσχα. Της θερμής συνάντησης προηγήθηκε η υπογραφή πρωτοκόλλου μεταξύ Ελλάδος, Ρωσίας, Βουλγαρίας για τη σύσταση της εταιρείας κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού πετρελαίου από το Μπουργκάς στην Αλεξανδρούπολη.

 

Προβλέπεται πως η εταιρεία «Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη» θα εδρεύει στην Ολλανδία, ενώ, όπως εκτίμησε ο Ελληνας υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας, που συνυπέγραψε το πρακτικό, σε έξι - οκτώ μήνες θα έχουν λυθεί όλα τα εναπομείναντα προβλήματα και θα αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του αγωγού. Κ. Καραμανλής και Β. Πούτιν, στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους αλλά και στις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους για την προώθηση του ενεργειακού αγωγού φυσικού αερίου «South Stream». Μάλιστα, κατά τις δηλώσεις του, ο Ρώσος πρόεδρος συνέδεσε τον εν λόγω αγωγό με τη συμφωνία παροχής ρωσικού φυσικού αερίου προς Ελλάδα, η οποία λήγει το 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές συζητούν επέκταση της συμφωνίας, παράλληλα με τον αγωγό, έως και το 2040.


Οι δύο ηγέτες δεν θέλησαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους για τα διεθνή ζητήματα και δη για το ακανθώδες πρόβλημα του Κοσόβου, με τον Ρώσο πρόεδρο, πάντως, να κάνει λόγο για «συμφωνία προσεγγίσεων».
Στα εξοπλιστικά, μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την προμήθεια 420 τεθωρακισμένων τύπου ΒΜΡ-3, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η αμυντική συνεργασία επεκτείνεται σε πάρα πολλούς τομείς, αλλά «δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για το πού και σε ποιες άλλες πτυχές θα ξεδιπλωθεί στο μέλλον», ενώ ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε θετικός στην προμήθεια και συμπαραγωγή συστημάτων με την ελληνική πλευρά.


Ενδεικτική των σχέσεων των δύο πλευρών είναι και η πρόταση που απηύθυνε ο κ. Καραμανλής για την υιοθέτηση «έτους Ελλάδος στη Ρωσία» και, αντίστοιχα, «Ρωσίας στην Ελλάδα», το 2014 παράλληλα με την τέλεση των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε δημοσίως για την υλοποίηση «μίας υπόσχεσης από το 2004» προς τη ρωσική πλευρά, τη συγκρότηση δηλαδή τμήματος Σλαβικών Σπουδών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, αλλά και της πιλοτικής εισαγωγής, από τη νέα σχολική χρονιά, της ρωσικής ως προαιρετικής ξένης γλώσσας στα γυμνάσια της χώρας.


Το βράδυ χθες, ο Ρώσος πρόεδρος παρέθεσε δείπνο στο Κρεμλίνο προς τιμήν της ελληνικής αντιπροσωπείας. Παρών ήταν και ο σχεδόν βέβαιος επόμενος πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, σε μία κίνηση του κ. Πούτιν να ανοίξει τους διαύλους επικοινωνίας του διαδόχου του με τον κ. Καραμανλή. Στο περιθώριο της συνάντησής του με τον κ. Πούτιν, ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της ομογένειας αλλά και με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Αλέξιο Β΄. Ο κ. Αλέξιος έκανε λόγο για αδελφικούς δεσμούς μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων αλλά και για άριστες σχέσεις της ρωσικής με την ελληνική Εκκλησία, δηλώνοντας ότι «προσευχόμαστε για να ξεπεράσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος τη δύσκολη περίοδο που διανύει». Ο κ. Καραμανλής στήριξε εμμέσως πλην σαφώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο: «Οι ιστορικοί και πνευματικοί δεσμοί ανάμεσα στους δύο λαούς πηγαίνουν αιώνες πίσω, ξεκινούν από το Βυζάντιο και έχουν ως συνδετικό κρίκο το Οικουμενικό Πατριαρχείο που είναι και η Μητέρα Εκκλησία και των δύο εκκλησιών μας (σ.σ. Ελλάδος, Ρωσίας)».

 

πηγή: Η Καθημερινή

Λέξεις Κλειδιά: Μπουργκάς,South Stream,Υπογραφές,Πούτιν,Καραμανλής,Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη,Φώλιας,South Stream,Μεντβέντεφ,πρωθυπουργός,Σότσι