12.11.2010 00:00
Πατριάρχης Κύριλλος σε Δήμαρχο Μόσχας «Αυτή η πράξη σας θα μείνει στην ιστορία» Αιμίλιος Πολυγένης

Τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο επισκέφθηκε σήμερα Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2010 ο νέος Δήμαρχος Μόσχας Σεργκέι Σαμπιάνιν.

Ο κ. Σαμπιάνιν απευθυνόμενος στον Πατριάρχη Μόσχας, δήλωσε ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

 

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Σαμπιάνιν, στη Μόσχα υπάρχουν εκατοντάδες Ορθόδοξες Εκκλησίες, και υπάρχει προοπτική για ανάπτυξη πολλών κοινωνικών προγραμμάτων μεταξύ Εκκλησίας και των Αρχών της Μόσχας, το οποίο αποτελεί τη βάση για περαιτέρω διάλογο και συνεργασία.

Να αναφερθεί, ότι ο Δήμαρχος Μόσχας παρέδωσε σήμερα στον Πατριάρχη Κύριλλο υπογεγραμμένη την εντολή για εύρεση οικοπέδου που αφορά την κατασκευή Εκκλησίας, προς τιμήν του Αγίου Αλεξίου (Άνθρωπος του Θεού) σε μια αριστοκρατική περιοχή (Rublevskoye) δυτικά της Μόσχας.

«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, αυτή είναι η πρώτη πράξη σας που αναμφίβολα θα μείνει στην ιστορία», είπε ο Πατριάρχη Κύριλλος όταν έλαβε την εντολή από τον Δήμαρχο.

Καλωσορίζοντας τον Δήμαρχο Σαμπιάνιν, ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας ανέφερε ότι «όλη η ιστορία της Μόσχας, από την αρχή, συνδέεται με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία».

Ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος αναφέρθηκε και στην συμβολή του κ. Σαμπιάνιν όσον αφορά την ανάπτυξη των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους, όταν ήταν Κυβερνήτης της περιοχής Τιουμέν.

Πολλές από τις πρωτοβουλίες του κ. Σαμπιάνιν, σύμφωνα με τον Πατριάρχη Κύριλλο «οδήγησαν σε σημαντικές αλλαγές, οι οποίες είχαν θετικό αντίκτυπο στην Εκκλησία μας και τον πιστό λαό».

«Σας ευχαριστώ για την πολύ θετική εμπειρία που είχα μαζί σας στο παρελθόν, και ελπίζω να συνεχίσουμε το ίδιο τώρα στη γη της Μόσχας», πρόσθεσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μόσχας τόνισε: «Πράγματι Αγιώτατε, μοιραζόμαστε μια μακρά ιστορία θετικών σχέσεων, που είχα μαζί σας προσωπικά και με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Σας υπόσχομαι, ότι πάντα θα δίνουμε ιδιαίτερη σημασία και προσοχή στην αναστήλωση και ανακαίνιση των Εκκλησιών».

«Η ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ιστορία του Ρωσικού Κράτους, καθώς επίσης η ιστορία της Μόσχα είναι απολύτως συνυφασμένη με την ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Νομίζω, ότι αυτό θα συνεχιστεί», πρόσθεσε ο νέος Δήμαρχος Μόσχας Σεργκέι Σαμπιάνιν.

Επίσης ο Δήμαρχος τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναβιώσει η παλαιά δόξα, και να οικοδομηθούν νέες Εκκλησίες».

Κλείνοντας ο κ. Σαμπιάνιν αναφέρθηκε και για την μελέτη που αφορά, την κατασκευή νέων 200 ναών στη Μόσχα, τονίζοντας: «Όλα εκείνα που πρέπει να γίνουν όσον αφορά τη συνεργασία, την υπογραφή των συμφωνιών, την κατανομή της γης, και την ανοικοδόμηση των ναών – όλα αυτά θα συνεχίσουμε να τα κάνουμε».

«Νομίζω ότι θα βρούμε τις ευκαιρίες για να βοηθήσει ο ένας τον άλλον στο μεγάλο έργο που είναι απαραίτητο για την Μόσχα», - διαβεβαίωσε ο δήμαρχος της Μόσχας τον Πατριάρχη Κύριλλο.

 

πηγή: http: romfea.gr 

Λέξεις Κλειδιά: Δήμαρχος,Μόσχα,Πατριάρχης,Σαμπιάνιν,επισκέφθηκε