13.11.2010 00:00
Το «καρφί» των 10 Θανάσης Αυγερινός

Βαρύτατο πλήγμα για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες αποτέλεσε τελικά η θερινή αποκάλυψη στις ΗΠΑ δέκα Ρώσων πρακτόρων και υπεύθυνος γι' αυτήν, για πρώτη φορά στα κατασκοπικά χρονικά, ήταν άμεσος προϊστάμενός τους (!), ο οποίος κατέφυγε στην Ουάσιγκτον μόλις τρεις ημέρες πριν από την επίσκεψη του προέδρου Μεντβιέντεφ τον Ιούνιο.

Την εκπληκτική αυτή πληροφορία αποκαλύπτει η ημερήσια «Κομερσάντ» δημοσιοποιώντας πρώτη και το όνομα του φερόμενου ως «προδότη», έως πρόσφατα συνταγματάρχη της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπίας (ΥΕΚ) Σερμπακόφ και για πολλά χρόνια επικεφαλής του αμερικανικού τμήματος της διεύθυνσης «C», αρμόδιας για τους «κρυφούς» πράκτορες στο εξωτερικό.

Υστερα από πολύμηνη έρευνα διαπιστώθηκε ότι στο «Δάσος», όπως ονομάζεται στην κατασκοπική αργκό η έδρα της ΥΕΚ στο προάστιο της Μόσχας Γιάσενεβο, δεν μπορούν να χωνέψουν ότι η κόρη του Σερμπακόφ ζούσε επί χρόνια στις ΗΠΑ, κατά παράβαση των κανόνων αποκλεισμού κάθε συγγενικής σχέσης με το εξωτερικό για στελέχη της υπηρεσίας. Στις ΗΠΑ κατέφυγε και ο γιος του Σερμπακόφ, αξιωματικός αντιναρκωτικής υπηρεσίας ασφαλείας, λίγο πριν από τη σύλληψη των πρακτόρων, ενώ κι ο ίδιος ο συνταγματάρχης έδωσε πέρυσι σημάδια της προδοσίας όταν αρνήθηκε να προαχθεί, φοβούμενος προφανώς την υποχρεωτική εξέταση του «ορού της αλήθειας».

Κατά το ρεπορτάζ, η αποκάλυψη του δικτύου αναβλήθηκε έως ότου ολοκληρωθεί η επίσκεψη Μεντβιέντεφ με απαίτηση του προέδρου Ομπάμα, ο οποίος δεν ήθελε να πληγεί η ρωσο-αμερικανική προσέγγιση, κοινή έως σήμερα επιδίωξη Λευκού Οίκου και Κρεμλίνου. Αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητα της επιτυχίας και παραβαίνοντας τα ειωθότα οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν έχουν έως και σήμερα παραδεχθεί ότι φιλοξενούν τον για πολλά χρόνια διπλό πράκτορα Σερμπακόφ.

Μάλιστα αυτό που με τίποτε δεν φαίνεται να του συγχωρούν οι άλλοτε συνάδελφοί του είναι ότι συνέβαλε προσωπικά στην αποκάλυψη του πλέον πεπειραμένου και πολύτιμου των δέκα πρακτόρων, του 65χρονου Μιχαήλ Βασενκόφ, ο οποίος ως ταλαντούχος φωτογράφος Χουάν Λάζαρο «έφαγε με το κουτάλι» από τη δεκαετία του 1960 τη Λατινική Αμερική και συναναστρεφόταν την ευρύτερη αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, καταφέρνοντας να κρύβεται όλα αυτά τα χρόνια ακόμη και από τη σύντροφό του, τη γνωστή Περουβιανή δημοσιογράφο Βίκι Πελάες.

Ο Βασενκόφ - Λάζαρο, που με μυστικό διάταγμα από τη δεκαετία του 1980 ήταν Ηρωας της Σοβιετικής Ενωσης και πρόσφατα προήχθη σε στρατηγό, αρνιόταν έως το τέλος να ομολογήσει την πραγματική του ταυτότητα, παρά τα κατάγματα στη μύτη και σε τρία πλευρά κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ώσπου εμφανίστηκε ενώπιόν του με τον προσωπικό του φάκελο ανά χείρας ο «προϊστάμενός» του Σερμπακόφ! Απογοητευμένος από την προδοσία ο Βασενκόφ, που έπαιζε τόσο καλά τους ρόλους του ώστε είχε αρχίσει να ξεχνά τα ρωσικά, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να ζήσει στη Ρωσία και πιθανότατα θα ακολουθήσει ως συνταξιούχος πλέον τη σύζυγό του στο Περού.

«Εχουμε ήδη στείλει τον Μερκαντέρ (σ.σ. ο εκτελεστής του Τρότσκι), ξέρουμε ποιος είναι και πού βρίσκεται», δήλωσαν στην «Κομερσάντ» αρμόδιες πηγές, επιβεβαιώνοντας τη συγκρατημένη αλλά σαφέστατη ρήση του πρωθυπουργού Πούτιν ότι «οι προδότες έχουν πάντοτε άσχημο τέλος σε χαντάκι, είτε από αλκοόλ είτε από ναρκωτικά».

Μοναδική παρηγοριά των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, που ετοιμάζονται για αποκεφαλισμούς και αναδιαρθρώσεις, το γεγονός ότι ο, κατά την εφημερίδα, εν ενεργεία Ρώσος αξιωματικός επικοινωνιών με καναδικό διαβατήριο Ρόμπερτ Κρίστοφερ Μέτσος κατάφερε να «εξατμιστεί» στην Κύπρο, χωρίς να αφήσει ίχνη και προφανώς βρίσκεται σε ασφαλές καταφύγιο.

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: υπηρεσίες,αποκάλυψη,ΗΠΑ,πληροφορία,Κομερσάντ,Κατασκοπία