23.09.2006 15:21
Η Μόσχα θέλει να ταξιδέψει μέχρι τον Φόβο Αχιλλέας Πατσούκας

Η δαιμονική μορφή, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, του γιου του Αρη και της Αφροδίτης, του Φόβου, ήταν τέτοια που έστω και μια φορά να τον συναντούσε κάποιος, στη διάρκεια που αυτός μαζί με τον αδερφό Δείμο (Τρόμο), οδηγούσαν το άρμα του πατέρα τους στη μάχη έφτανε για να τη θυμάται στην υπόλοιπη ζωή του. Στην αρχαία Σπάρτη, μάλιστα, υπήρχε Ιερό του Φόβου το οποίο ήταν σύμβολο πειθαρχίας και συνοχής.

 

Την πειθαρχία αυτή θα πρέπει να έχει ως γνώμονα η ρωσική διαστημική υπηρεσία, αν θέλει να έχει επιτυχία στη μη επανδρωμένη αποστολή που ετοιμάζει για το 2009 προς το μεγαλύτερο από τα δύο φεγγάρια του Αρη, τον Φόβο.

Οπως ανέφερε ο δρ Εφρέμ Ακίμ, του τομέα εφαρμοσμένης μηχανικής του Ινστιτούτου Κέλντις, το διαστημόπλοιο θα εκτοξευθεί από μια πλατφόρμα η οποία θα βρίσκεται σε ενδιάμεση τροχιά κοντά στη Γη. Σημείωσε, επίσης, ότι δεν απαιτείται η χρήση μεγάλων πυραύλων για την εκτόξευση, καθώς αυτοί ανεβάζουν το κόστος της αποστολής. Η συνολική διάρκεια του ταξιδιού μαζί με την επιστροφή αναμένεται να φτάσει τους 22 μήνες.
Σύμφωνα με τον Μιχαήλ Μαρόφ, μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών στη διάρκεια της εξερεύνησης του Φόβου, που έγινε δορυφόρος του Αρη πριν από εκατομμύρια χρόνια, θα συλλεγούν δείγματα του εδάφους του αστεροειδούς αυτού, τα οποία θα δώσουν στους επιστήμονες πολύτιμα στοιχεία για την προέλευση του ηλιακού συστήματος και του πλανήτη μας. Με δόση χιούμορ ο Ρώσος επιστήμονας ανέφερε πως ούτε η ΝΑΣΑ ούτε και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος σχεδιάζουν πτήσεις προς τον Φόβο, τονίζοντας πως «είναι μια διαδρομή που μας άφησαν όχι μόνο επειδή είναι πολύ δύσκολη, αλλά γιατί ήδη έχουμε επενδύσει πολύ στον τομέα της πλανητικής έρευνας».


Η προσεδάφιση στον Φόβο αναμένεται πως θα είναι μια πολύ περίπλοκη διαδικασία λόγω του μικρού μεγέθους του, της μη σφαιρικής μορφολογίας του και της μεγάλης του ταχύτητας (διαστημική τροχιά). Το διαστημόπλοιο θα χρησιμοποιήσει νέα υλικά τα οποία θα επιτρέψουν την ουσιαστική μείωση του βάρους του. Παράλληλα, η υψηλής ακρίβειας τεχνολογία των μηχανημάτων ελέγχου που θα χρησιμοποιηθούν από τη Γη αναμένεται να συνδράμουν στην επιτυχία της αποστολής. Το σχέδιο κατάκτησης του Φόβου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ακαδημίας Επιστημών Γιούρι Οσίποφ, αποτελεί χρυσή ευκαιρία για τη δυναμική επιστροφή της Ρωσίας στην πλανητική έρευνα.

 

πηγή: Η Καθημερινή

Λέξεις Κλειδιά: Μόσχα,Σπάρτη,αποστολή,ΝΑΣΑ,έρευνα,Μαρόφ,Ιερό