16.11.2010 00:00
Παράνομη χαρακτηρίζει η Ρωσία την έκδοση του Βίκτορ Μπουτ

Η έκδοση από την Ταϊλάνδη στις ΗΠΑ του διαβόητου εμπόρου όπλων Βίκτορ Μπουτ είναι «παράνομη», «στερείται κάθε λογικής εξήγησης» και υπαγορεύθηκε από μια «άνευ προηγουμένου πίεση» από την Ουάσινγκτον, εκτιμά σε σημερινή ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παράνομη έκδοση του Μπουτ είναι το αποτέλεσμα της άνευ προηγουμένου πολιτικής πίεσης που άσκησαν οι ΗΠΑ στην κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη της Ταϊλάνδης», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

 

Η έκδοση στις ΗΠΑ του ρώσου εμπόρου όπλων Βίκτορ Μπουτ είναι μια «ακραία αδικία» και η Ρωσία «θα συνεχίσει να τον υποστηρίζει με όλα τα μέσα», δήλωσε σήμερα στο Ναϊρόμπι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η υπόθεση αυτή είναι ένα παράδειγμα ακραίας αδικίας», τόνισε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της Κένυας.

«Η Ρωσία, ως κράτος, θα συνεχίσει να τον υποστηρίζει με όλα τα μέσα», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως από χθες την Κένυα.

Τον αποκαλούμενο «έμπορο του θανάτου» Βίκτορ Μπουτ εξέδωσαν σήμερα οι αρχές της Ταϊλάνδης στις ΗΠΑ όπου μεταφέρεται με ειδικά ναυλωμένο από τους Αμερικανούς αεροσκάφος.

Ο Βίκτορ Μπουτ, πρώην πιλότος της σοβιετικής πολεμικής αεροπορίας, είχε συλληφθεί στη Μπανγκόκ τον Μάρτιο του 2008 ύστερα από συνάντησή του με Αμερικανούς πράκτορες που παρουσιάστηκαν ως μέλη της κολομβιανής ανταρτικής οργάνωσης Farc.

Ο Μπουτ, ο οποίος κινδυνεύει με ποινή ισόβιας κάθειρξης στις ΗΠΑ, κατηγορείται για διακίνηση τεράστιων ποσοτήτων όπλων επί σειρά ετών στην Αφρική, τη Νότια Αμερική και τη Μέση Ανατολή για την οποία χρησιμοποίησε ένα στόλο μεταγωγικών αεροσκαφών.

 

 

πηγή: Kathimerini.gr

Λέξεις Κλειδιά: Λαβρόφ,αδικία,ΗΠΑ,Ταϊλάνδη,όπλα