26.11.2010 00:00
Ανησυχίες για την τρομοκρατία και την εγκληματικότητα στη Νότιο Ρωσία

Ο ρωσικός Τύπος καταγγέλλει σήμερα τις δηλώσεις του κυβερνήτη της περιφέρειας του Κρασνοντάρ στη νότια Ρωσία Αλεξάντρ Τκατσόφ που παραδέχτηκε χθες Τετάρτη ότι εγκληματικές οργανώσεις επιβάλλουν το δικό τους νόμο σε αυτήν την περιοχή που αναμένεται να φιλοξενήσει του χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014.

Στις αρχές Νοεμβρίου, δώδεκα άνθρωποι, μεταξύ τους τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν από πυρά στο σπίτι ενός αγρότη στην κωμόπολη Κουτσέβσκαγια. Μια εγκληματική οργάνωση η οποία διοικείται από έναν τοπικό βουλευτή που ασκούσε τρομοκρατία σε αυτή την κωμόπολη του Κρασνοντάρ εδώ και χρόνια, φέρεται να ευθύνεται για τη σφαγή, σύμφωνα με τους ερευνητές.

 

«Το έγκλημα αυτό θα μπορούσε να έχει γίνει οπουδήποτε στην περιφέρειά μας», δήλωσε ο Τκατσόφ, τον οποίο επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νοβόστι κατά τη συνεδρίαση του τοπικού κοινοβουλίου την Τετάρτη.

«Δυστυχώς, συμμορίες αυτού του είδους υπάρχουν σε κάθε σημείο της περιφέρειας», πρόσθεσε ο κυβερνήτης επιρρίπτοντας την ευθύνη γι αυτό στις τοπικές δυνάμεις της τάξης, τις οποίες κατηγορεί ότι καλύπτουν τη δράση των εγκληματικών οργανώσεων.

«Ο αρχηγός της περιφέρειας κατηγορεί τις δυνάμεις της τάξης αλλά κανένας αξιωματούχος της αστυνομίας δεν αποπέμφθηκε», καταγγέλλει η εφημερίδα Kommersant.

«Ένας κυβερνήτης κάνει λόγο δημόσια για την άναρχη κατάσταση που επικρατεί στην περιφέρειά του και παραδέχεται την αδυναμία του», γράφει σήμερα η εφημερίδα Komsomolskaia Pravda.

Παρά τις έντονες επικρίσεις του ρωσικού Τύπου, το Κρεμλίνο δεν προτίθεται να απομακρύνει από τα καθήκοντά του τον κυβερνήτη Τκατσόφ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή προσωπάρχη της ρωσικής προεδρίας Βλαντισλάβ Σουρκόφ, τον οποίο επικαλείται το ΡΙΑ-Νοβόστι.

Η σφαγή αναζωπύρωσε τις ανησυχίες σε σχέση με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2014 που θα διεξαχθούν στις ορεινές περιοχές του Καυκάσου, κοντά στο Σότσι, ένα θέρετρο της περιφέρειας Κρασνοντάρ, όπου το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ εγκληματικών οργανώσεων είναι συχνό φαινόμενο.

Ένας «νονός» της ρωσικής μαφίας, ιδιοκτήτης καταστημάτων και μικρών εστιατορίων στο Σότσι πυροβολήθηκε θανάσιμα στα τέλη Οκτωβρίου στο κέντρο της μέλλουσας ολυμπιακής πόλης.

Άλλος παράγοντας επικινδυνότητας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Ρωσία: το Σότσι βρίσκεται πολύ κοντά στην περιοχή του Βορείου Καυκάσου, η οποία πλήττεται εδώ και αρκετά χρόνια από μια ισλαμιστική εξέγερση.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δεσμευτεί ότι εγγυάται τη μέγιστη ασφάλεια στο Σότσι, ώστε «κανένα περιστατικό» να μην συμβεί κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014.

 

πηγή: Kathimerini.gr

Λέξεις Κλειδιά: Κρασνοντάρ,τρομοκρατία,σφαγή,Σότσι,ασφάλεια,εγκληματικότητα,Καύκασος,Νότια