27.05.2010 10:49
Το Κρεμλίνο προσκαλεί επενδυτές Αχιλλέας Πατσούκας

Συνάντηση του Μεντβέντεφ με 22 στελέχη αμερικανικών ιδιωτικών επιχειρήσεων


Το χαλί για την άφιξη στη Ρωσία μεγάλων επενδυτών από το εξωτερικό στρώνει ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και η ρωσική κυβέρνηση. Θέλοντας να προωθήσει τα σχέδια του Κρεμλίνου, προκειμένου να μετατραπεί η Μόσχα σε παγκόσμιο οικονομικό κέντρο, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ απευθυνόμενος σε Αμερικανούς επενδυτές τόνισε πως η χώρα του αποτελεί καταφύγιο για επενδυτικές εταιρείες που περιορίζεται η δραστηριότητά τους από αυστηρούς κανονισμούς των χωρών τους, απευθύνοντας πρόσκληση να βρουν καταφύγιο στη Ρωσία.


Μιλώντας για την προσεχή σύνοδο της ομάδας G20 στον Καναδά, στη διάρκεια της συνάντησής του με τα 22 στελέχη ιδιωτικών επενδυτικών επιχειρήσεων στην οικία του στο Γκόργκι, υποστήριξε πως πρέπει να εξεταστούν νέοι ελεγκτικοί κανόνες στις διεθνείς αγορές.
Θέλοντας να διασκεδάσει τις σοβαρές επιφυλάξεις που εξέφρασαν αρκετοί από τους εκπροσώπους των εταιρειών για την ασφάλεια των επενδύσεων στη χώρα του, υποσχέθηκε τη λήψη μέτρων για ευνοϊκότερη μεταχείριση, η οποία ήδη άρχισε με διευκολύνσεις στην έκδοση βίζας στους επιχειρηματίες, που θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιουλίου και αλλαγές στο τελωνειακό καθεστώς.
Το Κρεμλίνο εντείνει τις προσπάθειές του προκειμένου να πείσει ξένους επενδυτές να έρθουν στη Ρωσία, σε μια προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό και τη διαφοροποίηση της οικονομίας. Τον Απρίλιο, ο Μεντβέντεφ είχε επισημάνει την ανάγκη η εικόνα της χώρας του να μετατραπεί σε σύγχρονη και φιλική για τους ξένους επενδυτές και να απαλλαγεί από τα στερεότυπα που την ακολουθούν. Το φορολογικό καθεστώς της Ρωσίας ανάγκασε στο παρελθόν αρκετές ξένες επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο, μετά από επιδρομές ελεγκτών οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις έδρασαν υπό αδιευκρίνιστες καταστάσεις και κίνητρα.


Ρωσική SilicoValley


Το φιλόδοξο σχέδιο της ρωσικής κυβέρνησης να δημιουργήσει τη ρωσική SilicoValley στο Σκόλκοβο, 20 χλμ. έξω από τη Μόσχα, αναμένεται να προξενήσει υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η εισροή κεφαλαίων στο Σκόλκοβο ήταν και ο στόχος της επίσκεψης των Αμερικανών επενδυτών στη Μόσχα, η οποία διοργανώθηκε από κοινού από τη Rusnano (ρωσικές νανοτεχνολογίες) και την AmericaBusiness Associatioof Russia- Speaking Professionals (AmBΑR), που εδρεύει στη SilicoValley. Παρών στη χθεσινή συνάντησή τους με τον Ρώσο πρόεδρο ήταν και ο σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα για θέματα Ρωσίας, Μάικλ Μακ Φολ.
Αν και η Ρωσία είναι η πρώτη χώρα στις εξαγωγές ενεργειακών πόρων, την ίδια στιγμή παρουσιάζει έλλειμμα επενδυτικών κεφαλαίων. Η ρωσική οικονομία έχει ανάγκη από κεφάλαια επενδύσεων για να διαφοροποιηθεί και να απεξαρτηθεί από την ενέργεια. Ετσι θα δημιουργηθούν δικλίδες ασφαλείας, προκειμένου να μη συμπαρασύρεται από την πτώση ή την άνοδο της τιμής του πετρελαίου όπως γίνεται σήμερα.
Εχει διαπιστωθεί πολλές φορές πως, όταν υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, αυτό συμπαρασύρει στη δίνη ολόκληρη την οικονομία. Επομένως, σε περίπτωση που αναπτυχθούν οι ξένες επενδύσεις, η ρωσική οικονομία θα αποκτήσει μια γερή δικλίδα ασφαλείας.


πηγή: Η Καθημερινή

Λέξεις Κλειδιά: Κρεμλίνο,Μεντβέντεφ,G20,ομάδα,οικονομία,τιμές