11.05.2010 10:52
Μεγαλειώδης παρέλαση στη Μόσχα Αχιλλέας Πατσούκας

Κυριακή πρωί ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί για την επέτειο 65 ετών από τη νίκη κατά του ναζισμού

 

Με μια μεγαλοπρεπή παρέλαση στη Μόσχα την Κυριακή το πρωί, έπεσε η αυλαία των εορτασμών για την επέτειο της συμπλήρωσης 65 ετών από τη νίκη κατά του ναζισμού. Παρουσία του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν και αρκετών ξένων ηγετών, όπως ο πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, 11.500 άνδρες παρήλασαν στην ηλιόλουστη Κόκκινη Πλατεία.


Ξεχωριστό στοιχείο της παρέλασης της Κυριακής είναι πως, εκτός από τους Ρώσους στρατιώτες από τα τρία όπλα, πεζικό, αεροπορία, ναυτικό και τα τάγματα στρατιωτών από χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, Ουκρανία, Λευκορωσία, Καζαχστάν, Τουρκμενιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Μολδαβία, για πρώτη φορά στην Ιστορία παρήλασαν Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι στρατιώτες στη μνήμη του κοινού συμμαχικού αγώνα εναντίον της χιτλερικής μηχανής. Αντίθετα, η ρωσική πλευρά διεμήνυσε πως ανεπιθύμητοι στους εορτασμούς ήταν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξαιτίας της συμπάθειάς του προς τον Μιχαήλ Σαακασβίλι και ο πρίγκιπας Κάρολος λόγω του ασύλου που επί χρόνια προσφέρει το Λονδίνο στον καταζητούμενο Μπορίς Μπερεζόφσκι και σε άλλους Ρώσους που τους προσάπτονται βαρύτατες κατηγορίες.
Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι βετεράνοι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σκόρπισαν συγκίνηση στους χιλιάδες θεατές της παρέλασης, ενώ αναμφίβολα οι διηπειρωτικοί πυρηνικοί πύραυλοι Topol M, οι S-400 και τα πολεμικά αεροσκάφη που σχημάτιζαν τον αριθμό 65 έκλεψαν την παράσταση. Στο καθιερωμένο μήνυμά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ τόνισε ότι τα μαθήματα του Β΄ Π.Π. ωθούν τα κράτη να επιδείξουν αλληλεγγύη, σημειώνοντας ότι η ειρήνη εξακολουθεί να είναι εύθραυστη.
Εκτός από τη Μόσχα μεγάλες παρελάσεις έγιναν στο Κίεβο (για πρώτη φορά ύστερα από πέντε χρόνια), στο Μινσκ, στην Αγία Πετρούπολη, στο Στάλινγκραντ και σε πολλές άλλες πόλεις, όπου για μία ακόμα φορά τιμήθηκαν τα 27 εκατομμύρια Σοβιετικών στρατιωτών και πολιτών που θυσιάστηκαν στον αγώνα τους προκειμένου να μην επικρατήσει ο ναζισμός. Παράλληλα με τα επίσημα τελετουργικά, χιλιάδες πολίτες πολλών πόλεων της Ρωσίας και της ΚΑΚ με λίγα λουλούδια στα χέρια περνούσαν από τα νεκροταφεία των θυμάτων του Β΄ Π.Π. αποτείνοντας φόρο τιμής στη μνήμη των νεκρών.
Στο πολιτικό πεδίο, χαμόγελα προκάλεσε στο Κρεμλίνο το γεγονός πως στη Μόσχα έφτασαν όλοι οι ηγέτες της ΚΑΚ, μάλιστα στις μεταξύ τους συναπαντήσεις επιβεβαιώθηκε πως οι σχέσεις της Ρωσίας με όλες σχεδόν τις χώρες της κοινοπολιτείας είναι οι καλύτερες που είχε την τελευταία δεκαετία. «Μαύρο πρόβατο» των εορτασμών υπήρξε ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος ως ανεπιθύμητος δεν προσεκλήθη.
Οπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, μετά την ήττα του Γιούσενκο στην Ουκρανία, ο Γεωργιανός πρόεδρος πρέπει να αισθάνεται ιδιαίτερα μόνος. Η μοναξιά του μάλιστα αυτή δεν περιορίζεται στις σχέσεις του με τα μέλη της ΚΑΚ, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας του. Αυτό φάνηκε το Σάββατο, όταν στο Πάρκο της Νίκης ο Βλαντίμιρ Πούτιν μαζί με την πρώην πρόεδρο του γεωργιανού Κοινοβουλίου και αρχηγό της αντιπολίτευσης Νίνα Μπουρντζανάντζε θεμελίωσε το Μνημείο των Γεωργιανών Πεσόντων, το οποίο ο πρόεδρος της Γεωργίας πρόσφατα κατεδάφισε στην πόλη Κουταΐς. Την ίδια μέρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε και με τον τέως Γεωργιανό πρωθυπουργό, αντιπολιτευόμενο σήμερα, Ζουράμπ Νογκαϊτέλι.
Οι κινήσεις αυτές μαρτυρούν πως η Ρωσία δεν έχει τίποτα να χωρίσει με τον γεωργιανό λαό, ότι το Κρεμλίνο διατηρεί γραμμή επικοινωνίας με Γεωργιανούς πολιτικούς και, το σημαντικότερο, πως η αντίστροφη μέτρηση για τον Μιχαήλ Σαακασβίλι έχει αρχίσει.


πηγή: Η Καθημερινή

Λέξεις Κλειδιά: παρέλαση,εορτασμοί,νίκη,Πλατεία,θεατές,αεροσκάφη,Μεντβέντεφ,ΚΑΚ,Πούτιν,Σαακασβίλι