05.01.2011 00:00
Ενα δημοψήφισμα αντί εκλογών στο Καζαχστάν

Αφού οι εκλογές κοστίζουν, μπορούν και να καταργηθούν... Με αυτό το σκεπτικό, ο εδώ και 21 χρόνια πρόεδρος του Καζαχστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ επιδιώκει με συνοπτικές διαδικασίες την παράταση της θητείας του ώς το 2020, χρονολογία κατά την οποία θα έχει φθάσει το 80ό έτος της ηλικίας του. «Οπως δείχνει η παγκόσμια εμπειρία, είναι πολύ φθηνότερο να διεξαχθεί δημοψήφισμα παρά εκλογές», είπε ο Ερλάν Σιντίκοφ, πρύτανης του Πανεπιστημίου του Σεμιπαλατίνσκ και πολιτικός φίλος του προέδρου, ο οποίος συνέλεξε τις 200.000 υπογραφές που απαιτούνται για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

 

Το ερώτημα στο δημοψήφισμα, που προβλέπεται να διεξαχθεί τον Μάρτιο, θα είναι το εξής: «Συμφωνείτε με την παράταση της θητείας του πρώτου προέδρου του Καζαχστάν, αρχηγού του έθνους, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ώς τις 6 Δεκεμβρίου 2020;».

Το δημοψήφισμα καθιστά περιττές τις εκλογές που είχαν προγραμματισθεί για το 2012 και ακυρώνει ακόμη και τα ελάχιστα περιθώρια κινήσεων που είχε η αντιπολίτευση. «Θεωρούμε ότι ένα δημοψήφισμα, αντί των προεδρικών εκλογών που προβλέπει το Σύνταγμα του Καζαχστάν, θα ήταν οπισθοδρόμηση για τη δημοκρατία στο Καζαχστάν», ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Αλμάτι. Η Αλμάτι, παλαιά πρωτεύουσα του Καζαχστάν, έχει αντικατασταθεί από την Αστάνα, μια νέα πόλη που κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία του Ναζαρμπάγεφ.

«Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό για την κυβέρνηση και τους πολίτες του Καζαχστάν να τιμούν τις διεθνείς δεσμεύσεις τους και να εξακολουθήσουν να επιδιώκουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».

Η κυβέρνηση Ναζαρμπάγεφ, που διαχειρίζεται τον αμύθητο ορυκτό πλούτο της χώρας και διατηρεί καλές σχέσεις και με την Ουάσιγκτον και με τη Μόσχα και με το Πεκίνο, δεν σχολίασε τις δηλώσεις της αμερικανικής πρεσβείας. Πρώην εργάτης χαλυβουργίας, μετέπειτα μέλος του πολιτικού γραφείου της Σοβιετικής Ενωσης, πρώτος πρόεδρος του Καζαχστάν από την ημέρα της ανεξαρτησίας του, ο Ναζαρμπάγεφ έχει χρησιμοποιήσει ξανά στο παρελθόν το όπλο του δημοψηφίσματος. Το 1995, έναν χρόνο πριν λήξει η θητεία του, την είχε επιμηκύνει με δημοψήφισμα ώς το 2000. Στο Καζαχστάν δεν έχουν διεξαχθεί ποτέ διεθνώς αναγνωρισμένες ελεύθερες εκλογές, αλλά το 2009 η χώρα έγινε η πρώτη πρώην Σοβιετική Δημοκρατία που ανέλαβε την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο οποίος προωθεί τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

 

πηγή: Καθημερινή

Λέξεις Κλειδιά: εκλογές,Καζαχστάν,Ναζαρμπάγεφ,πρόεδρος,υπογραφές,δημοψήφισμα