17.01.2011 00:00
Από τους μπογιάρους στους σύγχρονους αριστοκράτες της Ρωσίας

Είναι αλήθεια ότι την πρωτοχρονιά ο Ρώσος μεγιστάνας Ρομάν Αμπράμοβιτς, 50ος στη λίστα των πλουσιοτέρων ανθρώπων στον πλανήτη, εξέπληξε τα πλήθη παρουσιάζοντας σε γνωστό θέρετρο της Καραϊβικής το μεγαλύτερο και ακριβότερο γιοτ στον κόσμο, αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η ιστορία του και αυτή των άλλων ολιγαρχών και μεγιστάνων στη Ρωσία κεντρίζει το ενδιαφέρον του Ρίτσαρντ Λούρι, ανταποκριτή για την εφημερίδα The Moscow Times και συγγραφέα του βιβλίου «Η αυτοβιογραφία του Ιωσήφ Στάλιν».

 

Ο Αμπράμοβιτς, γράφει, που μετείχε αλλά και επωφελήθηκε από τη διάλυση του ρωσικού πετρελαϊκού ομίλου Yukos, δεν έχει την τύχη του άλλοτε μεγιστάνα Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. Την περίοδο που ο πρώτος διασκέδαζε στην Καραϊβική, ο δεύτερος καταδικαζόταν σε επιπλέον έξι χρόνια κάθειρξη, σε ακόμη ένα επεισόδιο της έχθρας που τρέφει εναντίον του ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δύο ολιγάρχες, δύο διαφορετικές ιστορίες. Ο Αμπράμοβιτς, κάποτε το αγαπημένο «παιδί» του Πούτιν, φέρθηκε έξυπνα, εγκαταλείποντας νωρίς την πολιτική, μέγιστη απειλή στους ενοίκους του Κρεμλίνου. Ο Χοντορκόφσι, αντιθέτως, γνωστός επικριτής της ρωσικής «δημοκρατίας», όχι μόνον χρηματοδοτούσε πολιτικά κόμματα αλλά εμπλεκόταν και σε «επικίνδυνες» για το Κρεμλίνο «πολιτικές δραστηριότητες», όπως τη χρηματοδότηση ανοικτών διαλόγων με δημοσιογράφους για τον εκδημοκρατισμό και τη μεταρρύθμιση αλλά και έντονη φιλανθρωπική δράση.

«Από τα βάθη της ιστορίας της Ρωσίας, ο ανώτατος ηγέτης έπρεπε να ταπεινώνει που και που τους «άρχοντες» που τον περιτριγύριζαν, είτε αυτοί ήταν οι μπογιάροι, είτε οι παλιοί Μπολσεβίκοι, είτε τελικά οι ολιγάρχες», γράφει ο Λούρι, εξηγώντας ότι «στο σημερινό διεφθαρμένο σύστημα, τα πάντα είναι προς πώληση, ακόμη και οι ψήφοι ή η πίστη των στρατηγών». «Γι΄ αυτό και οι μεγιστάνες, που επιθυμούν να αποκτήσουν και πολιτική εξουσία, συνιστούν δυνάμει απειλή για το Κρεμλίνο», καταλήγει.

Αυτό που ωστόσο ο Λούρι δεν γράφει είναι τον αντίκτυπο που δημιουργεί η «διπρόσωπη» πολιτική κατά των ολιγαρχών στο ρωσικό λαό. Οταν ο Πούτιν χαρακτήριζε πρόσφατα τον Χοντορκόφσκι τον «Μπέρναρντ Μάντοφ της Ρωσίας», δεν γνώριζε -προφανώς- ότι δημιουργούσε πρότυπα. Λίγες μέρες αργότερα, ο διαπιστωμένα μεγαλύτερος απατεώνας της Ρωσίας, ο Σεργκέι Μαβρόντι, ο άνθρωπος που κατάκλεψε σχεδόν πέντε εκατομμύρια Ρώσους από τους οποίους «άρπαξε», το 1994, συνολικά ποσά 1,5 δισ. δολ. βγήκε από τη φυλακή και επανέρχεται δριμύτερος.

Ο Μαβρόντι ανακοίνωσε δημοσίως την πρόθεσή του να δημιουργήσει, νέα, μεγαλύτερη και αποδοτικότερη πυραμίδα, που θα αποδίδει μηνιαίους τόκους έως και 30%. Στη Ρωσία της διαφθοράς ίσως αυτό δεν συνιστά είδηση. Δυστυχώς, είδηση συνιστά η προχθεσινή δημοσκόπηση από τo ραδιοφωνικό σταθμό Ekho Moskvy, τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν ότι το 25% των ερωτηθέντων είναι πρόθυμοι να «επενδύσουν» στη νέα πυραμίδα.

Ο γρήγορος -και συνηθέστατα, παράνομος- πλουτισμός αποτελεί ήδη πρότυπο για μία μερίδα Ρώσων πολιτών και η τάση θα επεκταθεί αν η πρακτική δεν παταχθεί έστω και τώρα. Οσο ο Χοντορκόφσκι βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα και ο Αμπράμοβιτς αγοράζει ανενόχλητος ομάδες ποδοσφαίρου, ο μέσος Ρώσος διχάζεται και όταν κληθεί θα ακολουθήσει το παράδειγμα του δεύτερου. Με όση νόμιμη ανηθικότητα ή παράνομα ήθη αυτό προϋποθέτει..

 

πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Λέξεις Κλειδιά: μεγιστάνας,Ρώσος,Αμπράμοβιτς,γιοτ,Στάλιν,Yukos