24.01.2011 00:00
Ελληνική: Η ώρα της Ρωσίας είναι… τώρα

«Κάθε πράγμα στην ώρα του», λένε, εξού και η Ελληνική Τράπεζα άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στη Ρωσία, όταν θεώρησε ότι έφθασε η κατάλληλη στιγμή. Ο εκτελεστικός - διοικητικός σύμβουλος και γενικός διευθυντής του ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας, Γλαύκος Μαύρος, μιλά για το νέο άνοιγμα στη Ρωσία, τις προσδοκίες και τις προκλήσεις της νέας χρονιάς.


Τα οικονομικά προβλήματα, που αντιμετώπισε η Ρωσία, ανάγκασαν το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας να καθυστερήσει το άνοιγμα στη χώρα, μέχρι που να ανακάμψει η οικονομία. Σήμερα η Ελληνική φορά το πλατύτερο χαμόγελό της και ανοίγει πανέτοιμη τις πόρτες της στη ρωσική αγορά, βλέποντας την επιτυχία να έρχεται προς το μέρος της.


Πριν από λίγες μέρες άνοιξε το πρώτο κατάστημα της Ελληνικής Τράπεζας στη Ρωσία. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας;
Η απόφαση για άνοιγμα τραπεζικών εργασιών στη Ρωσία αποσκοπεί στην αύξηση των εισοδημάτων του ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας από εργασίες εκτός Κύπρου. Δεδομένων των δυσκολιών, που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές τράπεζες στην ελληνική αγορά ένεκα της κρίσης, η οποία πιθανό να παραταθεί καθόλη τη διάρκεια του 2011, η τράπεζά μας αποφάσισε την έναρξη εργασιών στη Ρωσία.

Γιατί επιλέξατε τη Ρωσία;
Η ιδέα για δημιουργία τράπεζας στη Ρωσία ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν από τις πρώτες επισκέψεις μου στη χώρα, για προσέλκυση off-shore εταιρειών, διαπιστώθηκε η μεγάλη έλλειψη διεθνών τραπεζών με ευρωπαϊκά πρότυπα. Σημειώστε ότι η Ελληνική Τράπεζα άνοιξε το πρώτο γραφείο αντιπροσωπείας στη Μόσχα το 1998 και έκτοτε η προσέλκυση νέων πελατών ήταν εντυπωσιακή. Ακολούθησε το γραφείο αντιπροσωπείας στην Αγία Πετρούπολη και μετά στο Κίεβο. Θέλοντας να αξιοποιήσουμε τις επαγγελματικές σχέσεις, που δημιουργήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, καταλήξαμε στην απόφαση να δημιουργήσουμε τράπεζα στη Ρωσία. Η απόφαση λήφθηκε μετά από λεπτομερή αξιολόγηση διαφόρων παραγόντων.

Ποιοι ήταν αυτοί οι παράγοντες;
Μεταξύ άλλων λάβαμε υπόψη τις περιορισμένες προοπτικές ανάπτυξης στην Κύπρο, την αρνητική κατάσταση στην Ελλάδα και τη δυναμική της ρωσικής αγοράς. Παράλληλα στηριχθήκαμε στη μακρόχρονη πελατειακή βάση Ρώσων πελατών στα κέντρα διεθνών επιχειρήσεων του ομίλου και στις προτροπές τους για παροχή ολοκληρωμένων τραπεζικών υπηρεσιών στη Ρωσία. Επίσης, στις σημαντικές αλλαγές στο κανονιστικό τραπεζικό πλαίσιο και στην εφαρμογή αρκετών νομοθεσιών στη Ρωσία, που κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των ξένων επενδυτών και συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών. Τέλος στηριχθήκαμε στη δυνατή διευθυντική μας ομάδα, στην αναβαθμισμένη τεχνολογική υποστήριξη και στα αξιόπιστα συστήματα διεκπεραίωσης τραπεζικών εργασιών.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε;
Εκτός από τα διαδικαστικά προβλήματα κατά την υποβολή αίτησης στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, η επίλυση των οποίων ήταν χρονοβόρα, είχαμε να αντιμετωπίσουμε θέματα κουλτούρας, τεχνολογικών συστημάτων, αναζήτησης κατάλληλων κτιριακών εγκαταστάσεων, εξεύρεσης κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού και εμπέδωσης του μοντέρνου τραπεζικού μοντέλου, το οποίο χρησιμοποιούμε στην Κύπρο και θέλαμε να προσαρμόσουμε στα τοπικά δεδομένα. Πιστεύω ότι δημιουργήσαμε κάτι πρωτόγνωρο στα τραπεζικά θέσμια της Ρωσίας. Από μια επίσκεψη και μόνο στα γραφεία μας κάποιος θα διαπιστώσει αμέσως την αλλαγή προσέγγισης και τη φιλικότητα κατά την εξυπηρέτηση των πελατών.

Γιατί επιλέξατε να δημιουργήσετε δική σας τράπεζα εκεί, αντί να εξαγοράσετε μια τοπική;
Οι επιλογές μας ήταν δυο. Η δημιουργία δικής μας θυγατρικής ή η εξαγορά τοπικής τράπεζας. Η Ελληνική Τράπεζα δραστηριοποιείται πολύ έντονα στον τομέα των διεθνών δραστηριοτήτων από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Δημιούργησε ένα πολύ μεγάλο πελατολόγιο από εταιρείες που προέρχονταν από τη Ρωσία, γνώριζαν την Ελληνική Τράπεζα και διεκπεραίωναν τις πράξεις τους μέσω των αναβαθμισμένων συστημάτων της. Για όλους αυτούς τους λόγους προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε αυτή την ταυτότητα και στις νέες εργασίες στη Ρωσία, δημιουργώντας τη δική μας τράπεζα.

Πώς θα ήταν τα πράγματα, αν εξαγοράζατε μια τοπική τράπεζα;
Αγοράζοντας μια τοπική τράπεζα, παίρνεις κάτι το οποίο δεν γνωρίζεις επαρκώς. Πρέπει, επίσης, να πληρώσεις και ψηλό «premium» για την εξαγορά, η οποία μπορεί στο τέλος, με την αδειοδότηση που κατέχει από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, να μην εξυπηρετεί πλήρως τους σκοπούς σου. Ταυτόχρονα, θα πρέπει κάποιος να διαχειριστεί το ανθρώπινο δυναμικό, τα ηλεκτρονικά συστήματα, τη μεθοδολογία, τις διαδικασίες και τις πελατειακές σχέσεις. Όλα αυτά η Ελληνική Τράπεζα επιδιώκει να τα δημιουργήσει με τις δικές της προϋποθέσεις, στοχεύοντας στην καλύτερη εξυπηρέτηση των υφιστάμενων πελατών της.
Προσπάθεια μας είναι να προωθήσουμε τις εργασίες μας επιλεκτικά, με προσεγμένα βήματα, αξιοποιώντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας από τους υφιστάμενους πελάτες των διεθνών δραστηριοτήτων. Εξάλλου, το αρχικό κόστος δημιουργίας της θυγατρικής ήταν κατά παρασάγγας μικρότερο από εκείνο που θα πληρώναμε για την εξαγορά μιας τοπικής τράπεζας. Αυτή, δε, η ενέργειά μας επικροτήθηκε και από υψηλόβαθμα στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.

Τι αλλάζει στο τραπεζικό σύστημα με την έγκριση του νομοσχεδίου για τα καλυμμένα αξιόγραφα και πώς θα το αξιοποιήσετε;
Τα καλυμμένα ομόλογα είναι ένας πολύ χρήσιμος υπαλλακτικός τρόπος άντλησης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και με σχετικά χαμηλό επιτόκιο, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα.
Η χρήση τους, όμως, πρέπει να γίνεται με μέτρο και φειδώ, καθώς οι τράπεζες με την έκδοση καλυμμένων ομολόγων υποθηκεύουν τα στοιχεία ενεργητικού τους και αυξάνουν την εξάρτησή τους από την ΕΚΤ και τις εκάστοτε πολιτικές της. Επωμίζονται, επίσης, το κόστος έκδοσης και παρακολούθησης των ομολόγων.
Τα καλυμμένα ομόλογα, που θα εκδοθούν στην Κύπρο, θα είναι περιορισμένου βαθμού σε σύγκριση με το μέγεθος των καταθέσεων και παρόλο που θα έχουν μια θετική συνεισφορά στη ρευστότητα των τραπεζών, δεν αναμένουμε να διαφοροποιηθεί σημαντικά το σημερινό περιβάλλον.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την πορεία του τραπεζικού κλάδου το 2011;
Το 2011 αναμένεται να είναι ένα έτος με πολλές προκλήσεις για την οικονομία και κατά συνέπεια για τον τραπεζικό τομέα. Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης αναμένεται να είναι χαμηλός και οι επισφάλειες αυξημένες, ασκώντας πιέσεις στην κερδοφορία. Δεν αναμένεται υποχώρηση των καταθετικών επιτοκίων, λόγω της στενότητας της ρευστότητας που επικρατεί, κυρίως, στην Ελλάδα και των πρόσφατων υποβαθμίσεων που δέχθηκε η Κύπρος και οι τράπεζές της, οι οποίες δεν συνεισφέρουν προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους του χρήματος. Οι κυπριακές τράπεζες θα πρέπει να διαχειριστούν με προσοχή τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα.

Πώς βρίσκει το 2011 την Ελληνική Τράπεζα;
Η Ελληνική Τράπεζα μπαίνει στο 2011 με ένα ψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και με πολύ ικανοποιητική ρευστότητα. Πρόθεση της είναι να συμβάλει στη στήριξη και τη σταδιακή ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.
Θα συνεχίσει να στηρίζει τις κυπριακές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί καινούργιες ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν είτε γεωγραφικά - όπως στη Ρωσία - είτε με τη δραστηριοποίηση σε νέους οικονομικούς τομείς, που παρουσιάζουν καλές προοπτικές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Ποιο στρατηγικό σχέδιο επέκτασης ακολουθείτε στη Ρωσία;
Το στρατηγικό σχέδιο, που καταρτίστηκε και εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο, προνοεί επέκταση εργασιών με ένα κατάστημα το 2011 και εξελικτικά την αύξηση των καταστημάτων τόσο στη Μόσχα όσο και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας τα επόμενα χρόνια. Θα προσφέρουμε τα βασικά τραπεζικά προϊόντα που καλύπτουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων και σε πολύ μικρότερο βαθμό θα καλύψουμε τις ανάγκες των ιδιωτών.

 

πηγή: sigmalive.com 

Λέξεις Κλειδιά: Ελληνική,Τράπεζα,άνοιξε,κατάστημα,Ρωσία