03.04.2010 11:07
Ο εφιάλτης των Τσετσένων αναβιώνει στη Μόσχα Αχιλλέας Πατσούκας

Γιγαντιαία ρωσική επιχείρηση στον Καύκασο για την εξόντωση των ηγετών τους

 

Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε κάθε πιθανό αλλά και απίθανο στόχο αναμένουν στη Ρωσία την Ανάσταση, με την ατμόσφαιρα να είναι ιδιαίτερα βαριά. Στο κλίμα ανησυχίας συνέβαλε η ανάληψη ευθύνης για το μακελειό με τους 39 νεκρούς στο μετρό της Μόσχας, από τον Ντόκου Ουμάροφ. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε την Πέμπτη από ιστοσελίδα που φιλοξενεί «τις θέσεις» των τρομοκρατών, ο αρχηγός της αυτονομιστικής οργάνωσης «Εμιράτο του Καυκάσου», αφού ανέλαβε την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Δευτέρας, εξαπέλυσε νέες απειλές κατά των Ρώσων λέγοντας πως ο πόλεμος θα φτάσει στους δρόμους τους, το πετσί και τις ζωές τους.

 

Εκτός από τον ρωσικό λαό, στο στόχαστρο του «Εμίρη του Καυκάσου» βρέθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο κατηγόρησε πως με δική του διαταγή στις 11 Φεβρουαρίου στην πόλη Αρστι οι ειδικές δυνάμεις της FSB έσφαξαν φτωχούς κατοίκους της Τσετσενίας και της Ινγκουσετίας που μάζευαν άγρια σκόρδα για να ταΐσουν τις οικογένειές τους και εν συνεχεία χλεύαζαν στα κορμιά τους. Το γεγονός αυτό, όπως υποστήριξε, αποτέλεσε την αφορμή για να δώσει ο ίδιος τη διαταγή για το μακελειό στο μετρό της Μόσχας.
Στο κυνικό του μήνυμα του ο Ουμάροφ εξήγησε πως οι δύο εκρήξεις είχαν δύο διαφορετικά μηνύματα. Με το πρώτο χτύπημα πέτυχε να χτυπηθούν οι άπιστοι (αγνοώντας ίσως τον μεγάλο αριθμό μουσουλμάνων που χρησιμοποιεί το μετρό) και με το δεύτερο να στείλει τους χαιρετισμούς του προς τη FSB (ρωσική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών), καθώς πραγματοποιήθηκε στον σταθμό που βρίσκεται κάτω από το κτίριό της. Υστερα από το αρχικό σοκ οι μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν με ψύχραιμη ματιά αρχικά να αποτρέψουν νέες επιθέσεις, να εντοπίσουν τους υπόλοιπους τρομοκράτες και εν συνεχεία να διαπιστώσουν τις παραλείψεις που οδήγησαν στο μακελειό.
Από το βράδυ της Δευτέρας σε μια γιγάντια επιχείρηση των αρχών ασφαλείας που λαμβάνει χώρα τόσο στον Καύκασο, αλλά και σε αρκετές μεγάλες πόλεις της Ρωσίας δίδεται μεγάλος αγώνας, κυρίως μέσω πληροφοριών, να «κοπεί» η γέφυρα μεταξύ του Ουμάροφ και των συνδέσμων του εκτός Βορείου Καυκάσου.


«Eξαγορά πληροφοριών»


Για τον λόγο αυτό ύστερα από εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην περιοχή του Καυκάσου, όπου την Τετάρτη και την Πέμπτη το πρωί πραγματοποιήθηκαν νέες επιθέσεις αυτοκτονίας έφτασαν περισσότεροι άνδρες των μυστικών υπηρεσιών με έναν και μόνο σκοπό. Την εξόντωση των ηγετών των τρομοκρατών. Σε αυτήν την κατεύθυνση θεωρείται βέβαιο πως ανάμεσα σε μια σειρά μεθόδων, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην «εξαγορά πληροφοριών».
Μια σημαντική παράμετρος του ζητήματος αυτού, είναι πως για πρώτη φορά υπήρξε η δημόσια παραδοχή ότι οι τρομοκράτες στον ρωσικό Καύκασο, υποστηρίζονται εκτός συνόρων και συγκεκριμένα από την Τουρκία και τη Γεωργία. Με δηλώσεις του ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας τέως αρχηγός της FSB και στενός συνεργάτης του Πούτιν, Νικολάι Πάτρουσεφ, δεν απέκλεισε τη διασύνδεση των δύο αυτών χωρών με το έργο των τρομοκρατών. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν στον ρωσικό Τύπο από τη FSB, αλλά και από πληροφορίες της «Κ», επί πολλά έτη Τουρκία και Γεωργία στηρίζουν με διάφορα μέσα τους τρομοκράτες. Στην Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κομερσάντ», πρόσφατα μια νέα γενιά από «μαύρες χήρες» εκπαιδεύτηκε με σκοπό να σπείρει τον θάνατο στη Ρωσία, ενώ ανώτατες πηγές μιλώντας στην «Κ», δήλωσαν πως δεν λησμονούν τον ρόλο της στους δύο πολέμους με την Τσετσενία με την παροχή πολλών μορφών βοήθειας στους αντάρτες, όπως όπλα, πυρομαχικά αλλά και περίθαλψη των τραυματιών.


Μια 17χρονη «μαύρη χήρα» η καμικάζι


Η 17χρονη χήρα Ντζενέτ Αμπντουραχμάνοβα είναι -σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ- μία από τις καμικάζι αυτοκτονίας του μετρό της Μόσχας τη Δευτέρα. Στη φωτογραφία, η Ντζενέτ ποζάρει οπλισμένη και με τον σύζυγό της, μαχητή του ισλαμικού αντάρτικου που σκοτώθηκε στο Νταγκεστάν το 2009. Η Ντζενέτ φέρεται να ταξίδεψε από τη γενέτειρά της, το Κιζλιάρ του Νταγκεστάν, την Κυριακή, με λεωφορείο στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με την 20χρονη Μάρχα Ουσταρχάνοβα από την πόλη Γκουντέρμες του Νταγκεστάν, η οποία θεωρείται από τις αρχές ως η δεύτερη καμικάζι. Σημειώνεται ότι οι ρωσικές αρχές εστιάζουν στην περαιτέρω αύξηση των μέτρων ασφαλείας, ανάμεσα στα οποία είναι η τοποθέτηση αισθητήρων εντοπισμού αερίων στους σταθμούς του μετρό.

 

 

πηγή: Η Καθημερινή

Λέξεις Κλειδιά: επιχείρηση,Ουμάροφ,FSB,τρομοκρατες,αρχηγός,Πάτρουσεφ,Πούτιν,Τσετσενία,Νταγκεστάν