27.01.2011 00:00
Καρατομήσεις Ρώσων αξιωματούχων Αχιλλέας Πατσούκας

Με την αστυνομία να μην έχει κατορθώσει τρία εικοσιτετράωρα μετά να βγάλει πόρισμα σχετικά με το αν το πρόσωπο που προκάλεσε το αιματοκύλισμα στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο ήταν μαύρη χήρα ή άνδρας καμικάζι, η Μόσχα προσπαθεί να σταθεί πάλι στα πόδια της. Το Κρεμλίνο, ύστερα από τη ζημιά που προκάλεσε στην έξωθεν εικόνα της χώρας το τρομοκρατικό χτύπημα της Δευτέρας, εκτός από τον αγώνα για εξόντωση των τρομοκρατών, προχώρησε με μεγάλη καθυστέρηση στην απόπειρα τρομοκράτησης των διωκτικών αρχών.

 

Σε δηλώσεις του ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ παραδέχτηκε αυτό που επί χρόνια αποτελεί κοινό μυστικό, πως δηλαδή τα μέτρα ασφαλείας στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ανεπαρκή έως ανύπαρκτα. Οι δηλώσεις του συνοδεύτηκαν και από καρατομήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων, καθώς χθες έπαυσε από τα καθήκοντά του τον επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών για την ασφάλεια των μεταφορών Αντρέι Αλεξέγεφ και τον δεύτερο στην ιεραρχία της αστυνομίας της Μόσχας Βλαντίμιρ Τσουγκούνοφ, προαναγγέλλοντας και άλλες απολύσεις. Σε συνομιλία με τον υπουργό Εσωτερικών, Ρασίντ Νουργκαλίεφ, ζήτησε να γίνει «ηλεκτροσόκ» σε αυτούς που είναι υπεύθυνοι ασφαλείας, καθιστώντας σαφές πως αν δεν καταλάβουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να εργάζονται θα χρειαστεί να αναζητήσουν άλλη δουλειά. Επίσης πρότεινε να υιοθετηθεί, κατά τα αμερικανικά πρότυπα, σύστημα επιπέδων συναγερμού (πορτοκαλί, κόκκινο κ. λπ.).

Ανάμεσα στις πολλές δημόσιες απόψεις που έχουν ακουστεί μετά την τραγωδία, η πιο λογική ήρθε διά στόματος του επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Μιχαήλ Μαργκέλοφ, ο όποιος πρότεινε οι Ρώσοι να λάβουν υπόψη τους τις μεθόδους των Ισραηλινών στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, υιοθετώντας τον τρόπο φύλαξης των αεροδρομίων τους.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού απέκλεισε κάθε απόπειρα να ανοιχτεί δίαυλος επικοινωνίας και διαλόγου με τους τρομοκράτες, επιβεβαίωσε την υποψία όλων, πως το τρομοκρατικό χτύπημα προέρχεται από αυτονομιστές του Β. Καυκάσου, υποσχόμενος σκληρή εκδίκηση κατά εκείνων που οργάνωσαν το αιματοκύλισμα στο αεροδρόμιο της Μόσχας.

Στις έρευνες των ρωσικών διωκτικών αρχών λαμβάνει μέρος και η Ιντερπόλ, ενώ από τη Νέα Υόρκη έφτασε υψηλόβαθμος αξιωματικός προκειμένου να συλλέξει στοιχεία. Ο δήμαρχος Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν διευκρίνισε πως θα αποζημιωθούν όλοι, ακόμα και οι ξένοι υπήκοοι που υπήρξαν θύματα ή τραυματίες της επίθεσης. Η ρωσική πρωτεύουσα χθες, ημέρα πένθους στη μνήμη των 35 θυμάτων, άλλαξε τους ρυθμούς της, με την τηλεόραση να μη μεταδίδει ψυχαγωγικές εκπομπές, τους συγγενείς όσων θυμάτων έχουν αναγνωριστεί να κηδεύουν τους νεκρούς τους και εκατοντάδες Μοσχοβίτες να συρρέουν στις εκκλησίες και να αφήνουν μερικά λουλούδια στο σημείο της τραγωδίας.

Λέξεις Κλειδιά: Ντομοντέντοβο,Μεντβέντεφ,μέτρα ασφαλείας,μέσα μαζικής μεταφοράς,Αλεξέγεφ,απολύσεις