28.01.2011 00:00
Οι ρωσικές αρχές έχουν το όνομα πιθανού δράστη Αχιλλέας Πατσούκας

Οι πρώτες ακτίνες στο μυστήριο σχετικά με το ποιος ή ποιοι προκάλεσαν το απόγευμα της Δευτέρας το μακελειό στο αεροδρόμιο της Μόσχας ανέτειλαν χθες, ερμηνεύοντας παράλληλα γιατί οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας βρίσκονται αντιμέτωπες με μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

 

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες για το προφίλ ενός εκ των τρομοκρατών φαίνεται να ανατρέπουν το στερεότυπο του τρομοκράτη που προέρχεται από τον σκληρό πυρήνα των τρομοκρατών που κρύβονται στα βουνά του βορείου Καυκάσου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της έγκυρης εφημερίδας «Κομερσάντ», που πάντα διαθέτει άριστες πηγές από την FSB, οι αρχές της Μόσχας έχουν μια λίστα με δέκα υπόπτους και με τον εγκέφαλο και ενδεχομένως δράστη της επίθεσης να είναι ένας, ο Βιτάλι Ραζντομπούντκο. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία, ο Βιτάλι Ραζντομπούντκο περιφερόταν στη ζώνη αφίξεων για δεκαπέντε ολόκληρα λεπτά πριν από την έκρηξη, με το αριστερό του χέρι διαρκώς στην τσέπη του. Οι αρχές μελετούν ακόμα από τα ελάχιστα ανθρώπινα μέλη που απέμειναν εξαιτίας της ισχύος της έκρηξης, αν αυτά ανήκαν σε γυναίκα που πιθανώς συνόδευε τον καμικάζι.

Ο φερόμενος ως τρομοκράτης εικάζεται πως είναι μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Νογκάι Ζαμάατ και κατοικούσε στη Σταυρούπολη, η οποία, παρόλο που συνορεύει με το Νταγκεστάν, θεωρείται μια ήσυχη πόλη. Στην πρώτη έρευνα που διενήργησε η αστυνομία της Σταυρούπολης κατόπιν εντολής των αρχών της Μόσχας προέκυψε το πολύ σοβαρό στοιχείο πως τόσο ο Ραζντομπούντκο όσο και η σύζυγός του από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι, κάτι που φαίνεται πως επιβεβαίωσαν και οι γονείς του στους αστυνομικούς. Η φωτογραφία, μάλιστα, του φερόμενου ως εγκεφάλου και πιθανότατα δράστη της επίθεσης φανερώνει πως τα χαρακτηριστικά του προσώπου του δεν μοιάζουν με αυτά της πλειοψηφίας των κατοίκων του Καυκάσου.

Πηγή της αστυνομίας εξήγησε πως η καθυστέρηση στην έκδοση του πορίσματος και κυρίως στην αποκάλυψη της ταυτότητας των δραστών οφείλεται στην αναμονή των αποτελεσμάτων DNA που αναμένονται, τα οποία στη συνέχεια πρέπει να συγκριθούν με μια μεγάλη λίστα καταζητουμένων.

Εκρηξη αυτοκινήτου στο Νταγκεστάν
Στο μεταξύ, το βράδυ της Τετάρτης αυτοκίνητο εξερράγη σε καφέ στην πόλη Χασαβιούρτ του Νταγκεστάν, με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και έξι να τραυματιστούν. Ηταν η δεύτερη έκρηξη αυτοκινήτου στην ίδια πόλη καθώς στις 14 Ιανουαρίου με τον ίδιο τρόπο πλησίον άλλου καφέ εξερράγη αυτοκίνητο σκορπώντας τον θάνατο σε τέσσερις ανθρώπους και τραυματίζοντας πέντε. Αργά χθες το απόγευμα οι ειδικές δυνάμεις της FSB διεξήγαγαν ευρείας κλίμακας επιχείρηση για την εξόντωση τρομοκρατών στην πόλη Χασαβιούρτ.

 

πηγή: Καθημερινή

Λέξεις Κλειδιά: όνομα,μακελειό,αεροδρόμιο,πληροφορίες,Ραζντομπούντκο,αστυνομία