25.01.2011 00:00
Τρόμος και αίμα στις αφίξεις Θανάσης Αυγερινός

Σοβαρά κενά στα συστήματα ασφαλείας, αλλά και ελλιπή αντίδραση των αρμόδιων Αρχών σε προειδοποιήσεις και ανησυχητικά μηνύματα αποκαλύπτει η χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο Νταμαντιέντοβο της Μόσχας, που χαρακτηρίζεται ήδη η μεγαλύτερη έως σήμερα επίθεση σε χώρο μαζικών μεταφορών.

Στις 16.32 ώρα Μόσχας η ανατολική πτέρυγα του αερολιμένα σείστηκε από την ανατίναξη περίπου επτά κιλών εκρηκτικής ύλης. Ο χώρος των αφίξεων των διεθνών πτήσεων γέμισε καπνούς και δεκάδες επιβάτες που περίμεναν να παραλάβουν τις αποσκευές τους έπεσαν νεκροί ή τραυματίστηκαν από τα θραύσματα. Ο αριθμός των θυμάτων διαρκώς αυξανόταν όλο το χθεσινό απόγευμα και είχε έως αργά φτάσει τους 35 νεκρούς, μεταξύ των οποίων δύο Βρετανοί, και τουλάχιστον 170 τραυματίες. Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν και πολίτες κυρίως ευρωπαϊκών, αλλά και άλλων ξένων χωρών, όχι όμως Ελληνες, σύμφωνα με τον ανεπίσημο κατάλογο του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών.

 

Καμικάζι με «βαλίτσα»

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας, ο εκρηκτικός μηχανισμός δεν βρισκόταν σε βαλίτσα, ούτε έφτασε στο αεροδρόμιο μέσω κάποιας πτήσης, αλλά «πέρασε» στην αίθουσα των αφίξεων μαζί με τον καμικάζι, το κεφάλι του οποίου βρέθηκε στον τόπο της έκρηξης. Οι ρωσικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι επρόκειτο για άνδρα με αραβικά χαρακτηριστικά, ηλικίας 30-35 ετών και ότι στον εκρηκτικό μηχανισμό είχαν τοποθετηθεί μεταλλικά εξαρτήματα για να μεγιστοποιήσουν το θανατηφόρο αποτέλεσμα της επίθεσης, για την πραγματοποίηση της οποίας ίσως υπήρχαν τουλάχιστον άλλοι δύο συνεργοί.

«Τα πρώτα στοιχεία παραπέμπουν στην ισλαμική τρομοκρατία του Βορείου Καυκάσου και τους διεθνείς υποστηρικτές της», σύμφωνα με αναλυτές κοντά στις ρωσικές Αρχές, που έκαναν λόγο για «προβληματικά μέτρα ασφαλείας» και «πρωτοφανή χαλάρωση».

Βλέπουν «μαύρη χήρα»

Εκ των υστέρων οι υπηρεσίες ασφαλείας έδωσαν στη δημοσιότητα την εκτίμηση ότι η επίθεση αυτή σχεδιαζόταν από καιρό και πιθανότατα είχε αποτύχει το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, όταν μια λεγόμενη «μαύρη χήρα», τσετσενικής καταγωγής, ανατινάχθηκε ενεργοποιώντας προφανώς κατά λάθος τα εκρηκτικά που είχε μαζί της, σε μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της τρομοκρατικής επίθεσης.

Εκτεταμένα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια, το μετρό και εν γένει μεταφορικούς κόμβους και δημόσιους χώρους συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού πολιτών, καθώς ο φόβος μιας συνέχισης των επιθέσεων είναι ισχυρός, αλλά και για να ενισχυθεί το κλονισμένο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Εως αργά χθες, μεγάλο μέρος του αεροδρομίου Νταμαντιέντοβο και της ευρύτερης περιοχής παρέμενε αποκλεισμένο από άνδρες ασφαλείας, οι οποίοι ήλεγχαν και όσους μετακινούνταν από και προς το κέντρο της πόλης με τα συγκοινωνιακά μέσα. Πολυάριθμες πτήσεις ακυρώθηκαν, ενώ πολλές πτήσεις, που το κρίσιμο διάστημα ήταν έτοιμες να προσγειωθούν στο Νταμαντιέντοβο, κατευθύνθηκαν στα άλλα δύο διεθνή αεροδρόμια της ρωσικής πρωτεύουσας, Σερεμέτιεβο και Βνούκοβο.

 

Αδράνεια της ασφάλειας

Ευρισκόμενες σε προφανή «αμυντική» θέση, οι υπηρεσίες ασφαλείας διέψευσαν ότι είχαν πληροφορίες για επικείμενο χτύπημα σε αεροδρόμιο ή ότι σημειώθηκε δεύτερη έκρηξη στο Νταμαντιέντοβο, αν και δεν διαψεύδεται ότι από προχθές βρισκόταν σε εξέλιξη αναζήτηση υποψήφιων τρομοκρατών στην πόλη Ζελενογκράντ στα περίχωρα της Μόσχας.

Στο αεροδρόμιο έσπευσε από νωρίς ο νέος δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σαμπιάνιν, ο οποίος υποσχέθηκε αρωγή στα θύματα και τους συγγενείς τους και κήδευση των θυμάτων με έξοδα της πόλης. Η εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου ανακοίνωσε ότι ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ ανέβαλε το ταξίδι του στο Νταβός, ενώ νωρίτερα είχε στείλει μέσω twitter το πρώτο του μήνυμα για την τρομοκρατική επίθεση. Ο πρωθυπουργός Πούτιν ενημερώθηκε αμέσως για το τραγικό συμβάν και την εξέλιξη των ερευνών και κατά τις εκτιμήσεις η επίθεση πλήττει πρωτίστως το δικό του πολιτικό προφίλ, το οποίο βασίστηκε εξαρχής στην πάταξη της τρομοκρατίας και την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών, που αποδεικνύεται μια εξαιρετικά προβληματική υπόθεση.

Στο ίδιο αεροδρόμιο, ένα από τα πλέον σύγχρονα της ρωσικής πρωτεύουσας, δύο «μαύρες χήρες» είχαν κατορθώσει το 2004 να επιβιβαστούν σε δύο εσωτερικές πτήσεις, τινάζοντας στον αέρα τα αεροσκάφη, που παρέσυραν στο θάνατο 90 επιβάτες.

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: Τρόμος,αίμα,αφίξεις,Καμικάζι,βαλίτσα,μηνύματα