26.01.2011 00:00
Η αυτοψία δείχνει εκρηκτικά σε «ζώνη» Θανάσης Αυγερινός

Ημέρα πένθους η σημερινή στη Μόσχα και τα περίχωρά της, με την πολιτική ηγεσία της χώρας να προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα για τους τρομοκράτες και τις αρμόδιες υπηρεσίες να πετούν η μία στην άλλη το μπαλάκι των ευθυνών.


«Κατακάθια και παλιανθρώπους» χαρακτήρισε ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ αυτούς που οργάνωσαν την τρομοκρατική επίθεση, σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν γεμάτος μεταλλικά εξαρτήματα, για να προκληθούν περισσότερα θραύσματα, άρα και θύματα.

Ο Ρώσος πρόεδρος επισκέφθηκε τραυματίες που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Πρώτων Βοηθειών Σκλιφασόφσκι, ενώ λίγο νωρίτερα είχε προεδρεύσει σε σύσκεψη επιτελικών στελεχών της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), δηλώνοντας ότι οι μυστικές υπηρεσίες δεν πρέπει να χαλαρώνουν ούτε λεπτό ενώπιον της απειλής, αλλά και ότι «οι πολίτες της Ρωσίας αναμένουν από τη FSB δραστήρια δουλειά στη μάχη με την τρομοκρατία», ενώ επισήμανε: «Ξαναλέω αναμένουν!».

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των ειδικών, ο βομβιστής αυτοκτονίας, μόνος ή πιθανώς με κάποια γυναίκα συνεργάτη του, φορούσε τα εκρηκτικά σε «ζώνη» πάνω στο κορμί του, γι' αυτό και δεν βρέθηκε κρατήρας στο σημείο της έκρηξης, όπως θα συνέβαινε αν επρόκειτο για εκρηκτικά σε χειραποσκευή ή βαλίτσα.

Η προσοχή των Αρχών Ασφαλείας στρέφεται στο ακρωτηριασμένο κεφάλι ανδρός 30-35 ετών, φωτογραφία του οποίου δημοσιεύτηκε σε ρωσικά ΜΜΕ και εξετάζεται από τις μυστικές υπηρεσίες στο Β. Καύκασο με σκοπό να εντοπιστεί η ταυτότητα του δράστη, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει και στους οργανωτές-παραγγελιοδότες του χτυπήματος.

 

«Παρανοϊκό έγκλημα»

Με ενός λεπτού σιωπή στη μνήμη των θυμάτων ξεκίνησε τη συνεδρίαση της κυβέρνησης ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έκανε λόγο για «βάρβαρο και παρανοϊκό έγκλημα, το οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα διαλευκανθεί» και πρόσθεσε ότι «η δίκαιη εκδίκηση είναι αναπόφευκτη». Ο Ρώσος πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσης τραυματίες σε νοσοκομείο της Μόσχας, συνοδευόμενος από το νέο δήμαρχο της πόλης Σεργκέι Ναρίσκιν, και ανακοίνωσε οικονομική και ηθική υποστήριξη στα θύματα και τις οικογένειές τους. Οπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες Αρχές, 116 τραυματίες συνεχίζουν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της πόλης, εκ των οποίων περίπου 40 σε σοβαρή κατάσταση.

Από τους 35 νεκρούς της επίθεσης, οι ρωσικές Αρχές δηλώνουν ότι εντόπισαν δύο πολίτες της Βρετανίας, μία υπήκοο Ουκρανίας και από έναν πολίτη Γερμανίας, Βουλγαρίας, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν και Κιργιζίας, όμως η βρετανική πλευρά επιβεβαιώνει το θάνατο μόνον ενός και το Τατζικιστάν δήλωσε ότι δύο υπήκοοί του είναι νεκροί.

 

«Μπαλάκι» οι ευθύνες

Τόσο στο αεροδρόμιο «Νταμαντιέντοβο» όσο και σε όλους τους κόμβους δημοσίων μεταφορών τα μέτρα ασφαλείας είναι πλέον δρακόντεια και η είσοδος των επιβατών γίνεται υποχρεωτικά μέσω ανιχνευτών μετάλλου και ακτινογράφηση των αποσκευών, μέτρα που είχαν ατονήσει, αν και εφαρμόζονταν κατά περίσταση.

Η διεύθυνση του αεροδρομίου απέκρουσε την κριτική, απαντώντας εμμέσως και στον πρόεδρο Μεντβιέντεφ, που ζήτησε να απολυθούν άμεσα οι υπεύθυνοι για τα κενά ασφάλειας και έστρεψε τα βέλη των ευθυνών στην αστυνομία των μεταφορών, που έχει υπό την αρμοδιότητά τους τους χώρους άφιξης και παραλαβής αποσκευών, εφ' όσον δεν εντάσσονται στην αυστηρά περίκλειστη συνοριακή ζώνη του αεροδρομίου. Η αστυνομία με τη σειρά της αρνήθηκε τις ευθύνες της, την υπερασπίστηκε μάλιστα και ο Ρώσος πρόεδρος, δηλώνοντας ότι δεν μπορούν όλα να αποδοθούν μόνο στους αστυνομικούς.

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: αυτοψία,εκρηκτικά,ζώνη,Μόσχα