01.02.2011 00:00
Βολοκολάσμκ Ιλαρίων «Ο Πατριάρχης Κύριλλος είναι ιεραπόστολος και διαφωτιστής»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011 η συνάντηση του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα με Ρώσους δημοσιογράφους στα γραφεία του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

 

Στα πλαίσια της συνάντησης ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίωνας μοιράστηκε τις απόψεις του σχετικά με την πορεία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μετά την εκλογή του Μητροπολίτη Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ Κυρίλλου στον Πατριαρχικό Θρόνο.

Στην αρχή ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ υπενθύμισε, ότι αύριο 1 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται δυο χρόνια από την ενθρόνιση του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου.

Εν συνεχεία τόνισε ειδικά τη συνέχεια της γραμμής, η οποία ακολουθείται στη διοίκηση της Ρωσικής Εκκλησίας και χαράχθηκε ακόμα επί την Πατριαρχίας του αειμνήστου Πατριάρχου Αλεξίου Β΄.

«Ως στενότατος συνεργάτης του Πατριάρχη Αλεξίου Β΄, ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος πριν την εκλογή του στον Πατριαρχικό θρόνο επί εικοσαετία διαδραμάτιζε στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ένα από τους κορυφαίους ρόλους», ανέφερε ο κ. Ιλαρίωνας.

Επίσης, επεσήμανε τα εξαιρετικά προσόντα του Πατριάρχη Κυρίλλου, όπως την χαρισματική του μορφή, την ικανότητα επικοινωνία με ευρύ κοσμικό ακροατήριο.

«Έχει ευαισθησία για τις ιδιαιτερότητες της ζωής των πιστών σε διάφορα κράτη, οικοδομεί σχέσεις όχι μόνο με την ηγεσία της Ρωσίας αλλά και με τις ηγεσίας των άλλων χωρών. Είναι ιεραπόστολος και διαφωτιστής, αυτός δίνει τον προσανατολισμό στην Εκκλησία», υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

 

Αναφερόμενος στη συμβολή του Πατριάρχη Κυρίλλου στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας ξεχώρισε το έργο της Διασυνοδικής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι είναι «συγκροτημένη με την πρωτοβουλία του Αγιωτάτου Πατριάρχη η Επιτροπή και ήδη προσέφερε αποτελεσματικά και σημαντικά».

«Το έργο αυτού του οργάνου σε μεγάλο βαθμό τροποποιεί την ίδια την ημερήσια διάταξη των Συνόδων Ιεραρχίας, διότι τις προσδίδει δυναμισμό και δίνει ευκαιρία ευρείας συζητήσεως της ημερήσια διάταξης και του θεματολογίου αυτής», πρόσθεσε ο κ. Ιλαρίων.

Εν συνεχεία τόνισε: «Στην ουσία όποιος επιθυμεί δύναται να συμμετάσχει στη συζήτηση των σημαντικότερων προβλημάτων της εκκλησιαστικής ζωής. Η Διασυνοδική Επιτροπή διαιρείται σε επιμέρους υποεπιτροπές, οι οποίες προετοιμάζουν κείμενα για συγκεκριμένα θέματα. Αυτά τα θέματα τίθενται στη δημόσια συζήτηση αφού τύχουν εγκρίσεως από την ολομέλεια της Διασυνοδικής Επιτροπής. Σε μορφή σχεδίων δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο και όσοι επιθυμούν μπορούν να τα σχολιάσουν».

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα φέτος λήφθηκαν υπόψη σχόλια προερχόμενα από επαρχίες, Ιερατικές Σχολές και απλούς πιστούς.

«Έτσι στην εκπόνηση κειμένων, τα οποία προτείνονται για την έγκριση της Συνόδου Ιεραρχίας, συμμετέχει όλο το πλήρωμα της Εκκλησίας και αυτό δημιουργεί ένα νέο πρότυπο για την ολόκληρη διαδικασία της εκκλησιαστικής διοίκησης», υπογράμμισε ακόμη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής των κληρικών, στο έργο των αιρετών οργάνων της κρατικής εξουσίας, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας σημείωσε τη σταθερά αρνητική στάση των εκκλησιαστικών αρχών απέναντι σε αυτή τη συμμετοχή.

«Και όμως σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνουν εξαιρέσεις. Π.χ. εάν μέλος μιας σχισματικής ομάδας, το οποίο από αντιλαμβάνεται από το κοινό ως «ιερέας» εκλέγεται βουλευτής και επωφελούμενος της θέσεώς του εργάζεται για να προκαλέσει ζημιά στην κανονική Ορθοδοξία, η συμμετοχή του κληρικού της κανονικής Εκκλησία στο έργο ενός οργάνου της κρατικής εξουσίας μπορεί να γίνει ωφέλιμη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ.

Ανάμεσα στις ερωτήσεις ήταν και μια ερώτηση σχετικά με την διαιώνιση της μνήμης των νεομαρτύρων και

ομολογητών, θέμα, το οποίο αποτελούσε αντικείμενο εξετάσεως από τη Διασυνοδική Επιτροπή.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίωνας τόνισε τη σημασία της σχετικής μελέτης για την εξακρίβωση των ονομάτων των νεομαρτύρων, του τόπου της υπηρεσίας και μαρτυρίου αυτών καθώς και των λεπτομερειών του μαρτυρικού τους θανάτου.

«Εδώ και είκοσι χρόνια γίνεται συστηματικό έργο για την αγιοκατάταξη αυτών. Οι νεομάρτυρες και ομολογητές ανακηρύχθηκαν άγιοι το έτος 2000. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται τόσο επώνυμοι, όσο και ανώνυμοι. Παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια πραγματοποιείται έργο για την ονομαστική αγιοκατάταξη των νεομαρτύρων και ομολογητών και περισσότεροι από δυο χιλιάδες από αυτούς έχουν ήδη καταταχθεί στην χορεία των αγίων».

Τέλος, ανέφερε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές των βίων των υποψηφίων αγίων και συγκεκριμένα με έγγραφα που ορισμένες φορές είναι απρόσιτα.

 

πηγή: Romfea.gr

Λέξεις Κλειδιά: συνάντηση,Βολοκολάμσκ,απόψεις,πορεία,Μητροπολίτης,Ιλαρίωνας