11.02.2010 00:00
Γράμμα από τη Μόσχα Θανάσης Αυγερινός

Τυχεροί άνθρωποι οι Ουκρανοί. Έχουν τους πιο διασκεδαστικούς στον κόσμο πολιτικούς και είναι και οι ίδιοι άνθρωποι ζωντανοί και απρόβλεπτοι.

 

Για παράδειγμα, η ξανθιά κυρία που ταλαιπωρεί την ουκρανική δημοκρατία και την ουκρανική νοημοσύνη, η πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο. Συμπαθητική έως εξαιρετική, δεν λέω, στα 49 της, με τη συμμαζεμένη κοτσιδούλα της, αλλά ανυποχώρητη όταν της εξήγησαν ότι έχασε στις εκλογές της Κυριακής και πως πρέπει να εγκαταλείψει την προσπάθεια, αφού έρχεται δεύτερη με 45,48% και υπάρχει πρώτος που έχει το 48,95% των ψήφων.

 

Άλλωστε, μοιάζει πολύ αστείο να είσαι πρωθυπουργός και να κατηγορείς αποκλειστικά την αντιπολίτευση για νοθεία... Φρύαξε η Γ. Τιμοσένκο, κρατήθηκε όλη τη μέρα τη Δευτέρα χωρίς να μιλήσει, όμως χθες του ʼδωσε και κατάλαβε. «Αμφισβητώ τα αποτελέσματα. Θα ζητήσω επανακαταμέτρηση και θα προσφύγω δικαστικώς εναντίον τους», είπε η κ. Τιμοσένκο, προσπαθώντας να μιμηθεί την τακτική τής “Πορτοκαλί επανάστασης”, που λειτούργησε το 2004. Άλλες εποχές τότε, που μερικές χιλιάδες καλά δασκαλεμένοι από δυτικούς συμβούλους διαδηλωτές στον δρόμο οδήγησαν τα πράγματα σε τρίτο γύρο μέσα σε μερικούς μήνες, οπότε και νίκησε τελικά, σχεδόν με το ζόρι, ο απερχόμενος πρόεδρος Βίκτωρ Γιούσενκο.

 

Πέντε χρόνια «πορτοκαλί» διακυβέρνησης ήταν αρκετά για να πάρει στον πρώτο γύρο της 17ης Ιανουαρίου 5,5%, σπάζοντας μάλλον το παγκόσμιο ρεκόρ του πιο ταπεινωτικού ποσοστού για εν ενεργεία πρόεδρο. Και οι απογοητευμένοι από τις υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν ψηφοφόροι, έστω κι αν την ψήφισαν, δεν κάνουν τώρα τη χάρη στην κ. Τιμοσένκο και δεν βγαίνουν σε μαζικές διαδηλώσεις για το παράλογο αίτημά της. Χώρια που κάνει κρύο και σκέφτονται ότι, αν συνεχίσουν τους πειραματισμούς με τους “πορτοκαλί” ηγέτες, τα πράγματα στην οικονομία τους θα είναι χειρότερα κάθε επόμενο χειμώνα. Γιʼ αυτό και προτίμησαν να δώσουν το προβάδισμα στον χαρακτηριζόμενο “φιλορώσο” υποψήφιο Β. Γιανουκόβιτς, ο οποίος, αστεία αστεία, μάλλον είχε κερδίσει και στις προ πενταετίας εκλογές, όταν πάλι είχε βγει πρώτος με 48,78% -απλώς τότε ήταν κυβέρνηση και βαριά ύποπτος για νοθεία.

 

Τώρα που τα πράγματα είναι πιο κατανοητά, κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν πιστεύει ότι στην Ουκρανία γίνονται εκλογές χωρίς νοθεία. Απλώς, ο καθένας νοθεύει όπου και όπως μπορεί -η Τιμοσένκο στις δυτικές και αντιρωσικές περιφέρειες, ο Γιανουκόβιτς στις νότιες και ανατολικές-, οπότε το αποτέλεσμα προκύπτει από την αλληλοεξουδετέρωση των “πέτσινων” ψηφοδελτίων που πέφτουν στις κάλπες. Αυτά βλέπουν και οι ψηφοφόροι, και άλλοι όρμηξαν να καταπιούν ψηφοδέλτια, άλλοι τα έριχναν μόνοι τους δέκα δέκα στις κάλπες, άλλοι πλακώθηκαν γιατί ήθελαν και άλλοι γιατί δεν ήθελαν να μοιράζονται στα εκλογικά τμήματα κουπόνια για δωρεάν βότκα, με καλύτερες όλων τις φεμινίστριες, που πρόταξαν τα γυμνά στήθη τους ζητώντας να σταματήσει ο βιασμός της Ουκρανίας από τους ηγέτες της. Στην Ελλάδα, πότε γδυνόμαστε;

 

πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Λέξεις Κλειδιά: Ουκρανοί,Τιμοσένκο,πορτοκαλί,εκλογές,νοθεία