11.02.2011 00:00
Η μετάβαση της Ρωσίας από τον Πούτιν στο Μεντβέντεφ

Τα φώτα της δημοσιότητας δεν βρίσκονται τα τελευταίο διάστημα πάνω από τη Ρωσία. Και όμως, εκεί συντελούνται εντυπωσιακές διεργασίες και αλλαγές. Παράλληλα, πολλοί είναι εκείνοι που αρχίζουν να πιστεύουν ότι η «εποχή Πούτιν» αρχίζει να τελειώνει δίνοντας τη θέση της στην κυριαρχία του προέδρου Μεντβέντεφ, με διττή έννοια: Της ομαλής μετάβασης της εξουσίας και των μεγάλων αλλαγών στη δομή της οικονομικής ζωής, καθώς για πρώτη φορά από τη διάλυση της ΕΣΣΔ επιχειρείται ένα μεγάλο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και συρρίκνωσης της κρατικής γραφειοκρατίας.

 

Γραφειοκρατία και διαφθορά είναι ακόμη δυο από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ρωσίας. Πριν από λίγες μέρες ο Πούτιν, σε συνεδρίαση περιφερειακών κρατικών οργάνων, θέλοντας να δείξει το πρόβλημα διηγήθηκε ένα ανέκδοτο από τη σοβιετική εποχή: «Ένα κατάσκοπος πηγαίνει στη Λουμπιάνκα (σ.σ. στην έδρα της KGB) και δηλώνει ότι θέλει να παραδοθεί. Εκεί τον ρωτούν: Είστε κατάσκοπος ποιας χώρας; Της Αμερικής; Τότε να πάτε στο πέμπτο γραφείο. Ο κατάσκοπος πηγαίνει στο πέμπτο γραφείο. Εκεί τον ξαναρωτούν: Είστε Αμερικανός πράκτορας, ε; Μάλιστα, εάν οπλοφορείτε πηγαίνετε στο έβδομο γραφείο. Εκεί οι καγκεμπίτες τον ρωτούν εάν έχει και μέσα επικοινωνίας με την Αμερική, δηλαδή ασύρματο. Δίνει καταφατική απάντηση και τότε του λένε να πάει στο 200ό γραφείο της KGB. Πηγαίνει ο Αμερικανός πράκτορας στο 200ό γραφείο της KGB και ο Σοβιετικός τον ρωτά: Έχεις δουλειά, καθήκοντα; Έχω απαντά αυτός. Ε, τράβα κάνε τη δουλειά σου και μην μας ενοχλείς να κάνουμε και εμείς τη δική μας δουλειά?
Ετοιμάζονται ριζοσπαστικές κινήσεις: Πρώτον, με διάταγμα του προέδρου Μεντβέντεφ ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθεί σταδιακά κατά 20% σε μια τριετία. Καταργούνται έως το 2013 πάνω από 93.000 δημόσιες υπηρεσίες.
Δεύτερον, καταργείται το τελευταίο σύμβολο της σοβιετικής εποχής, η πολιτοφυλακή και δημιουργείται αστυνομία, στην οποία θα υπηρετεί 20% λιγότερο προσωπικό σε σχέση με σήμερα.
Τρίτον, λαμβάνονται μέτρα? α λα «διαύγειας». Από 1ης Ιανουαρίου λειτουργεί ιστοσελίδα του ρωσικού κράτους, όπου δημοσιεύονται όλες οι προκηρύξεις και αποφάσεις για τις κρατικές προμήθειες!
Προωθούνται μεταρρυθμίσεις για την οικονομική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, στα πανεπιστήμια θα δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία? επιχειρήσεων!..
Από την άλλη, το φιλολαϊκό πρόσωπο του προέδρου Μεντβέντεφ ενισχύεται με κινήσεις που αφορούν «λαϊκά» θέματα. Για παράδειγμα, προχθές κάλεσε τους αρμοδίους της κυβέρνησης σε σύσκεψη για το θέμα το ελέγχου των τιμών στα είδη διατροφής και σε α λα Πούτιν ύφος διέταξε να ελεγχθούν, να μειωθούν οι τιμές?
Ισως δεν είναι τυχαίο ότι το ίδιο διάστημα η επιτροπή ανταγωνισμού της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα κατά της? Gazprom, της Λουκόιλ και της Ρόσνεφτ, των τριών κολοσσών που ελέγχουν το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, για καρτελ τιμών!..
Αλλά ο πρόεδρος Μεντβέντεφ ήταν αυτός που επίσης «φάνηκε» περισσότερο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο της Μόσχας. Ο Πούτιν δείχνει, σύμφωνα με ορισμένες αναλύσεις, να ανοίγει σταδιακά το δρόμο στο διάδοχο του.
Υστερόγραφο: Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας χθες αναθεώρησε την πρόβλεψή της για το ρυθμό πιστωτικής επέκτασης στο 25% από 20% για φέτος.
 

πηγή: Ημερησία

Λέξεις Κλειδιά: γραφειοκρατία,διαφθορά,μείωση αριθμού δημόσιων υπαλλήλων,μεταρρυθμύσεις