09.03.2010 13:52
Σημαντική η χθεσινή ημέρα για τη Ρωσία Αχιλλέας Πατσούκας

Αν τα τελευταία χρόνια η «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» στις περισσότερες χώρες τείνει να μετατραπεί σε μια δικαιολογία για καταναλωτικές υπερβάσεις, στη Ρωσία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αργίες.

Κοιτάζοντας προσεκτικά την ιστορία της Ρωσίας παρατηρούμε πως σε όλες τις φάσεις η Ρωσίδα πήγαινε βήμα βήμα με τη χώρα, σε τέτοιο βαθμό που δεν είναι υπερβολή να πούμε πως χωρίς την ισχυρή της παρουσία, η αχανής αυτή χώρα με τις άπειρες αντιθέσεις και τα αμέτρητα προβλήματα θα είχε από καιρό καταρρεύσει.
«Κρατάει» την οικογένεια


Εστιάζοντας ενδεικτικά σε ορισμένες ιστορικές περιόδους, βλέπουμε τη Ρωσίδα γυναίκα να «κρατάει» την οικογένεια στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στις θηριωδίες των τσάρων. Να διασώζει την έννοια της οικογένειας ύστερα από τις σφαγές των Στάλιν και Χίτλερ.
Βλέπουμε τη Ρωσίδα εργάτρια να κάνει την πρώτη απεργία στις 8 Μαρτίου 1917, μια διαμαρτυρία που ουσιαστικά αποτέλεσε και το πρώτο βήμα για την «Οκτωβριανή Επανάσταση». Αλλά και στη νεότερη ιστορία της χώρας, εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν προκειμένου να ζήσουν τις οικογένειές τους. Σε αυτό το πνεύμα και με την αφορμή του εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας, ο Ρώσος πρωθυπουργός μέσα από ένα λιτό πλην όμως ουσιαστικό του μήνυμα ευχήθηκε με τον δικό του τρόπο στις γυναίκες της χώρας.
Αναφέροντας ότι στη σύγχρονη κοινωνία η 8η Μαρτίου εορτάζεται ως μια ανάλαφρη και χαρούμενη ανοιξιάτικη γιορτή, τόνισε ότι στο παρελθόν ξεκίνησαν όλα με τρόπο πολύ σοβαρό, στο πλαίσιο της μάχης για τα δικαιώματα των γυναικών και την κατάκτηση της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων. Θέλοντας να υπογραμμίσει πως ακόμα απαιτείται αρκετός δρόμος για την επίτευξη αυτή της ισότητας στη ρωσική κοινωνία, ανέφερε πως χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα βήματα για την προστασία της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας, την πρόσβαση των γυναικών σε διαφορετικές εργασιακές δραστηριότητες, την εξομοίωση του μισθού και των εργασιακών συνθηκών με αυτά των ανδρών.
Ρομαντική νότα
Ζητήματα για τα οποία παραδέχθηκε ανοιχτά πως απαιτείται στοχευμένη δουλειά προκειμένου να επιλυθούν. Από το «κλείσιμο» του εορταστικού μηνύματος του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα μπορούσε να απουσιάζει μια ρομαντική νότα, απόδειξη της αδυναμίας του προς το γυναικείο φύλο.
Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρωθυπουργός επισήμανε πως παρά τις πολλές προσπάθειες για την επίτευξη της ισότητας δεν πρέπει ποτέ να λησμονείται πως αυτά που θα κάνουν πάντα τις γυναίκες ξεχωριστές από τους άνδρες και θα αναδεικνύουν την μοναδικότητά τους, είναι η τρυφερότητα, η κομψότητα και η γοητεία.

 


πηγή: Η Καθημερινή

Λέξεις Κλειδιά: 8 Μαρτίου ,πρωθυπουργός ,Ρωσίδα ,ισότητα