26.02.2010 19:22
Νέος πρόεδρος ορκίστηκε ο Γιανουκόβιτς Αχιλλέας Πατσούκας

 Μίλησε για μια Ουκρανία - «γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής»

 
Ακουμπώντας το χέρι του σε μια από τις παλαιότερες ουκρανικές εκδόσεις του Ευαγγελίου του 16ου αιώνα, ορκίστηκε χθες νέος πρόεδρος της Ουκρανίας ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς σε μια λιτή τελετή στο Κοινοβούλιο. Η στιγμή αυτή σηματοδότησε το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στην πολιτική ιστορία της χώρας, καθώς ύστερα από μια ταραγμένη πενταετία στην οποία ουσιαστικά η χώρα παρέμενε ακυβέρνητη, από χθες ο νέος πρόεδρος της χώρας καλείται να επαναπροσδιορίσει το ρόλο και την ταυτότητα της Ουκρανίας.
Εκατό αντιπροσωπείες 


Στην τελετή ορκωμοσίας που είχαν προσκληθεί περισσότερες από 100 ξένες αντιπροσωπείες, ξεχώρισε η παρουσία του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. κ. Κυρίλλου. Σε αντίθεση με την ορκωμοσία του τέως προέδρου Βίκτορ Γιούσενκο, η οποία είχε στοιχίσει 1 εκατ. δολάρια, λόγω της οικονομικής κρίσης το κόστος της χθεσινής τελετής ήταν αισθητά μειωμένο.
Στην πρώτη ομιλία ως πρόεδρος της χώρας, ο Β. Γιανουκόβιτς δήλωσε πως η χώρα του θα αποτελέσει γέφυρα μεταξύ Δύσης και πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, χωρίς ωστόσο να γίνει ποτέ μέρος στρατιωτικών συμμαχιών, ούτε με το ΝΑΤΟ αλλά ούτε και με τη Ρωσία. Θέλοντας να υπογραμμίσει πως η χώρα του δεν θα κλείσει καμία πόρτα, δήλωσε πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα υπαγορεύουν την ανάγκη για ένωση σε ένα ευρύτερο σχήμα, συμπληρώνοντας πως η Ουκρανία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε αυτήν τη διαδικασία ως μια ευρωπαϊκή και μη ενταγμένη σε κάποια συμμαχία χώρα. Δίνοντας μια πρώτη γεύση των κατευθύνσεων της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του, δήλωσε πως η στρατηγική της Ουκρανίας θα επιτρέψει στο κράτος να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα από την ανάπτυξη ισότιμων και αμοιβαία επωφελών σχέσεων με τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε δηλώσεις του για την καινούργια ημέρα στις σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ ευχήθηκε η Ουκρανία να έχει έναν πρόεδρο που θα ενδιαφέρεται για τη χώρα του και θα διαφυλάξει τις καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Αναφερόμενος προσωπικά στον Γιανουκόβιτς, ο Σ. Λαβρόφ εκτίμησε πως ένας φιλορώσος στην κεφαλή της Ουκρανίας θα σκέφτεται τα θεμελιώδη συμφέροντα της χώρας του εξασφαλίζοντας παράλληλα στενές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με τους υπόλοιπους γείτονες της Ουκρανίας. Σχολιάζοντας την πρότερη κατάσταση στην Ουκρανία, ο Ρώσος ΥΠΕΞ έριξε τα βέλη του, τονίζοντας πως ουδείς στη Ρωσία δεν επιθυμεί η Ουκρανία να διαλέξει μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, σε αντίθεση με αυτό που έκαναν την επαύριον της «πορτοκαλί επανάστασης» οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης. Την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με τον Λαβρόφ, «ανοιχτά διακήρυτταν πως η Ουκρανία όφειλε να επιλέξει μεταξύ Ευρώπης ή Ρωσίας», κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της ευρωπαϊκής συνεργασίας και υποστηρίχθηκε σθεναρά σε ορισμένες περιπτώσεις από τους δυτικούς εταίρους της Ρωσίας.
Ανάμεσα στα πρώτα προεδρικά διατάγματα που θα υπογράψει ο Γιανουκόβιτς, είναι αυτό των περικοπών του προσωπικού της προεδρικής διοίκησης. Οπως ανακοινώθηκε χθες, την ερχόμενη Παρασκευή, 5 Μαρτίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα επισκεφτεί τη Μόσχα, ενώ τη Δευτέρα θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη ως πρόεδρος στις Βρυξέλλες. Από την τελετή ορκωμοσίας απουσίασε η πρωθυπουργός της χώρας Γιούλια Τιμοσένκο, η θέση της οποίας θεωρείται μετέωρη, αφού ο Γιανουκόβιτς αρκετές ημέρες πριν από την ορκωμοσία του έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις για την απομάκρυνσή της, καθώς και ο τέως πρόεδρος Βίκτορ Γιούσενκο.
    


πηγή: Η Καθημερινή

Λέξεις Κλειδιά: Γιανουκόβιτς,Ουκρανία,Κοινοβούλιο,ΝΑΤΟ,Λαβρόφ,ΥΠΕΞ,Γιούσενκο