18.02.2011 00:00
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να καθοδηγήσει τη Ρωσία στο «δρόμο της αλήθειας»

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 17 Φεβρουαρίου υιοθέτησε το ψήφισμα «Για την ανωτερότητα του νόμου στη Ρωσία», στο οποίο εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση του δικαστικού-νομικού συστήματος της Ρωσίας.

 

Το έγγραφο έπρεπε να ήταν σκληρό, όμως έκπληξη δεν συνέβηκε. Τα γεγονότα και οι διαπιστώσεις του ψηφίσματος σε σημαντικό βαθμό συνέπεσαν με ό,τι ο Πρόεδρος της Ρωσίας είχε κοινοποιήσει νωρίτερα.

Η ανησυχία των ευρωβουλευτών βασίζεται σε μιά σειρά πολύκροτα γεγονότα, ένα από τα οποία είναι η πρόσφατη καταδίκη στη δεύτερη υπόθεση του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι (ο πρώην επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρίας ΓΙΟΥΚΟΣ καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση). Στο ψήφισμα γίνεται και αναφορά στην κατάσταση γύρω από το θάνατο στη φυλακή του υπαλλήλου του Ιδρύματος «Hermitage Capital» Σεργκέι Μαγκνίτσκι.

Πριν δυο βδομάδες ο Ντμίτρι Μεντβιέντιεφ είχε συνάντηση με τα μέλη του Συμβουλίου παρα τω Πρόεδρω για την προώθηση της ανάπτυξης της κοινωνίας των πολιτών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ένα από τα βασικά θέματα, τα οποία ο Μεντβιέντιεφ συζήτησε με τους εκπροσώπους των οργανώσεων προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήταν και οι πολύκροτες υποθέσεις του Χοντορκόφσκι και του Μαγκνίτσκι. Συζητήθηκε επίσης το πρόβλημα γενικά – πως να επιτευχθεί τέτοια κατάσταση, στην οποία η εντιμότητα, η δικαιοσύνη και ανεξαρτησία των δικαστικών αποφάσεων στη Ρωσία να μην προκαλεί αμφιβολίες στην κοινωνία.

Στα πλαίσια αυτής της συνάντησης ο Πρόεδρος έκανε πρόταση «να πραγματοποιηθεί αξιολόγηση με πόρισμα εμπειρογνωμοσύνης για τις πολύκροτες υποθέσεις».

Το υιοθετημένο την Πέμπτη ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ουσιαστικά, καλεί τη Ρωσία να προχωρεί προς την κατεύθυνση των προσανατολισμών, ακριβώς στους οποίους αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Ρωσίας – δηλαδή προς την κατεύθυνση ενός πιό δίκαιου δικαστικού συστήματος, επισημάνει η εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου διεθνών σχέσεων Ελένα Ποναμαριόβα:

«Ίσως, με ευγνωμοσύνη μπορούμε να πούμε στους ευρωπαίους ομόλογούς μας ότι και πάλι εφίστησαν την προσοχή των ανάλογων δομών – καί των κρατικών, καί των κοινωνικών – στη χώρα μας στα υφιστάμενα προβλήματα. Εμείς τα ξέρουμε. Και κάθε λογής υπηρεσίες, αρχίζοντας από τον Πρόεδρο και τελειώνοντας με τις κοινωνικές οργανώσεις συνεχώς ανακινούν αυτό το πρόβλημα. Η διαδικασία της γένεσης της δημοκρατίας είναι πολύ μακρόχρονη και δύσκολη. Οι ίδιες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες μας κατηγορούν ότι στη χώρα μας δεν πάνε όλα καλά, χρειάστηκαν σχεδόν 300 χρόνια για να φτάσουν σ΄αυτό το στόχο».

 «Νομίζουμε ότι μπορούμε να διδάσκουμε τη Ρωσία στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όμως μήπως δεν πρέπει πρώτα να βρούμε άκρη στα δικά μας προβλήματα; - είπε απευθυνόμενος προς τους ευρωβουλευτές ο Γάλλος βουλευτής Μπρούνο Γκόλνις. Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής προσπάθησε να υπενθυμίσει στους συναδέλφους του σχετικά με την τύχη του ιδρυτή της WikiLeaks Τζουλιάν Ασάντζ, ο οποίος βρίσκεται υπό ανάκριση με κατηγορία βάσει πολιτικών σκοπιμοτήτων. Ωστόσο να αναπτύξει αυτή τη σκέψη δεν τον άφησαν – διακόπτοντας το μικρόφωνο.

 

πηγή: Η Φωνή της Ρωσίας

Λέξεις Κλειδιά: ψήφισμα,Ευρωκοινοβούλιο,ανεξαρτησία δικαστικών αποφάσεων