14.03.2011 09:28
Μόσχας Κύριλλος \"Όσοι πολέμησαν την πίστη απέτυχαν\"

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα στη Ρωσία η εορτή της Αναστηλώσεως των εικόνων, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Σωτήρος της Μόσχας. 

 

Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσίων κ. Κύριλλος, συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Κρουτίσης κ. Ιουβενάλιο, Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα, Φιλιππουπόλεως Νήφωνα (Πατριαρχείο Αντιοχείας), Ίστρας Αρσένιο, Ζαραϊσκ Μερκούριο, Ντμιτρόφ Αλέξανδρο, Μπρονίτσκι Ιγνάτιο, Μοραβίτσκι Αντώνιο (Πατριαρχείο Σερβίας), Σολτσενογκόρσκι Σέργιο, Ποντόλσκ Τύχων, Παβλόφσκι – Ποσάντ Κύριλλο και Ορέχοβο Παντελεήμων.

Στη ομιλία του, ο Πατριάρχης Κύριλλος αναφέρθηκε στην πνευματική σημασία και ιστορία της εορτής της Αναστηλώσεως των εικόνων.

Μεταξύ άλλων τόνισε, ότι "τίποτα δεν έχει αλλάξει από τα αρχαία χρόνια. Και σήμερα το μυαλό μας βομβαρδίζεται από πληροφορίες, οι οποίες προσπαθούν να καταστρέψουν την ορθόδοξη πίστη. Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο – τα πάντα είναι όπως ήταν και πριν από δύο χιλιάδες χρόνια".

“Σήμερα, όπως και στο παρελθόν οι προσπάθειες αποδυναμώσεως της πίστεως, γελοιοποιήσεως και προσβολής αυτής ως στερημένης της βιωσιμότητας και μη αναγκαίας για τον σύγχρονο άνθρωπο, πότε δεν στέφθηκαν με επιτυχία. Διότι ο Ίδιος ο Θεός έδωσε στους ανθρώπους το δώρο της πίστεως και Αυτός είναι ο Οποίος βοηθά κάθε πιστό να διαφυλάσσει αυτό το δώρο”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Εν συνεχεία υπογράμμισε, ότι "θα αναρωτηθούν μερικοί, και γιατί πρέπει να έχουμε πίστη; Γιατί την χρειάζεται ο σύγχρονος άνθρωπος, όταν έχει την δύναμη του λόγου, τη δύναμη της τεχνολογίας, τη δύναμη του χρήματος κ.α. Μήπως, με βάση όλες αυτές τις δυνάμεις θα μπορέσουμε να καταστήσουμε ευτυχή τον άνθρωπο, και να χτίσουμε τη Βασιλεία των Ουρανών στη Γη χωρίς τον Θεό;"

"Όλη η πορεία του ανθρωπίνου γένους δείχνει, ότι ο στόχος αυτός είναι αδύνατον να επιτευχθεί με ανθρώπινα μέσα. Η βασιλεία των Ουρανών είναι χτισμένη πάνω στη δύναμη του Θεού, ως απάντηση στην πίστη μας", πρόσθεσε ο κ. Κύριλλος.

Επίσης, ανέφερε: "Η βασιλεία του Θεού είναι κάτι που οι άνθρωποι συνειδητά η ασυνείδητα αντιλαμβάνονται ως σκοπός της ύπαρξής τους, ως την ανώτερη ευτυχία. Και η πίστη είναι εκείνη που δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία για την επίτευξη αυτού του στόχου".

Κλείνοντας, ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας τόνισε: "Σήμερα που εορτάζουμε τον Θρίαμβο της Εκκλησίας, θα επαναλάβω και εγώ από την πλευρά μου, αυτό που είπαν οι πατέρες κατά τον 8ο – 9ο αιώνα, αλλά και στους επόμενους. Να έχουμε πάντα την ελπίδα μας στον Χριστό, διότι Αυτός μας έδωσε το μεγαλύτερο θησαυρό, αυτόν της Ορθοδόξου πίστεως, η οποία μας προστατεύει από κάθε πειρασμό."

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης προσέφερε σε δύο Ρώσους Αστροναύτες μια εικόνα της Παναγίας του Καζάν, για την διαστημική αποστολή που θα γίνει με αφορμή τα 50 χρόνια από την πρώτη επανδρωμένη διαστημική πτήση.

 

πηγή: Ρομφαία

Λέξεις Κλειδιά: η εορτή της Αναστηλώσεως των εικόνων,Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος