15.09.2008 15:57
RosOboronExport - Είμαστε πάντα εδώ Δημήτρης Λιάτσος

Στη....βιτρίνα τα νέα Ρωσικά οπλικά συστήματα.

 

Η ρωσική αμυντική βιομηχανία έχει τη δική της παράδοση συμμετοχής στη στρατιωτική έκθεση που ανοίγει τις πύλες της στον εκθεσιακό χώρο, στο Ελληνικό, στις 7 Οκτωβρίου, με την ονομασία Defendory International.


Ο Γενικός Διευθυντής της κρατικής εταιρείας Rosoboronexport, Ανατόλι Ισαΐκιν, εξηγεί πως οι αμυντικές βιομηχανίες της χώρας του «δεν έλειψαν από καμία έκθεση Defendory στην Ελλάδα από το 1992 και μέχρι σήμερα». Ο Ρώσος εκπρόσωπος θεωρεί την ελληνική έκθεση ως «ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά φόρουμ στον τομέα των εξοπλισμών». Και για τη Ρωσία η Ευρώπη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


«Βασικός στόχος της συμμετοχής μας, λέει ο Ισαΐκιν, είναι η ευρεία παρουσία εξοπλισμών και στρατιωτικής τεχνολογίας του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος της Ρωσίας, το άνοιγμα νέων αγορών, οι συνομιλίες με τους εκπροσώπους χωρών που επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί μας στον τομέα της αμυντικής-τεχνικής συνεργασίας». Για τους Ρώσους έχει μεγάλη σημασία ότι στην ελληνική έκθεση συρρέουν εκπρόσωποι δεκάδων χωρών, καθώς και χιλιάδες ειδικοί σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και φυσικά πολλοί Ευρωπαίοι.
Στο ρωσικό περίπτερο θα υπάρχει θεματολογία, όπως:
Άρματα πεζικού: το γνωστό ήδη και εκείνο που δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση να αγοράσει μαζικά (240 άρματα) ΒΜP-3Μ. Η προσθήκη του συστήματος στόχευσης «Βεσνά» με θερμοοπτική κάμερα αυξάνει την αποδοτικότητα της λήψης οπλισμού με κανόνια των 100mm και 30mm, καθώς επίσης και του πολυβόλου των 7,62mm, τα οποία είναι όλα μαζί μονταρισμένα σε ένα ενιαίο σύστημα εξοπλισμού. Στα πιο δυνατά «όπλα» εξαγωγής της Ρωσίας συγκαταλέγεται το τανκ T-90C. Μικρού μεγέθους, μικρής μάζας, με χαμηλή σιλουέτα, το όχημα αυτό έχει υψηλή ισχύ βολής, ευκινησία και υψηλό βαθμό αυτοϋπεράσπισής του. Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά τού επιτρέπουν να πλήττει στόχους μέρα και νύχτα σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Πλήττει ακόμα και κατευθυνόμενο πύραυλο.
Το ναυτικό τμήμα της ρωσικής έκθεσης περιλαμβάνει πλειάδα περιπολικών και αποβατικών πλοίων, καραβιών ακτοφυλακής, πλωτών μέσης και μικρής τάξης, υποβρύχια, τορπίλες, νάρκες, πυραύλους και παράκτια συστήματα παρακολούθησης. Ο πιο διαδεδομένος τύπος πλωτών καραβιών είναι οι φρεγάτες. Η ρωσική πολλαπλών στόχων «Γκέπαρντ-3.9» είναι ικανή να ανιχνεύσει και πλήθη εναέριων, πλωτών και υποβρύχιων στόχων. Στη νέα εκδοχή του «Γκέπαρντ-3.9» χρησιμοποιούνται τεχνολογίες stealth.
Στα γνωστά στην Ελλάδα αντιπυραυλικά συστήματα οι Ρώσοι είναι ασυναγώνιστοι. Στην ελληνική έκθεση θα παρουσιαστούν:
• Το σύστημα μέσου βεληνεκούς BUK-M2. Μπορεί να πλήξει αεροσκάφη στρατηγικής και τακτικής αεροπορίας, πυραύλους Cruz, ελικόπτερα και άλλα ιπτάμενα αντικείμενα.
• Το πιο σύγχρονο αντιπυραυλικό σύστημα TOR-M2, το οποίο καταφέρνει πλήγματα σε τέσσερις στόχους ταυτόχρονα, καταστρέφει αποτελεσματικά, τόσο τους φορείς όπλων υψηλής πιστότητας τύπου «αέρας-επιφάνειας», όσο και το ίδιο το όπλο.
• Οι Έλληνες ειδικοί ήδη χρησιμοποιούν το γνωστό μας σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-300 PMU1.
• Τέλος, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας IGLA.
Στον εναέριο χώρο θα υπάρχει μία ολόκληρη σειρά από ελικόπτερα. Το μεταφορικό-πολεμικό Mi-35, το στρατιωτικό-μεταγωγικό Mi-17B και Mi-171, αλλά και το βαρύ στρατιωτικό-μεταγωγικό Mi-26. Το τελευταίο μπορεί να μεταφέρει μάζα 200 τόνων, μέχρι 82 άτομα καθιστά, μέχρι 60 αρρώστους και τραυματίες σε φορεία. Είναι το μεγαλύτερο ελικόπτερο στον κόσμο, το οποίο σε φορτίο συγκρίνεται μόνο με τα γιγάντια αεροσκάφη C-139 Hercules. Τα τελευταία χρόνια οι Ρώσοι ειδικοί επεξεργάζονται διάφορες εκδοχές εκμοντερνισμού οπλικών συστημάτων, τα οποία είναι συμβατά με τα ΝΑΤΟϊκά standards. Και όπως μας λέει ο Γενικός Διευθυντής της Rosoboronexport, Ανατόλι Ισαΐκιν, είμαστε σε θέση να τα προσαρμόσουμε στο σύστημα διεύθυνσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Υπάρχουν πολλά θετικά παραδείγματα. Ένα από αυτά το TOR-M1, το οποίο διαθέτει ο ελληνικός στρατός και έχει μπει με επιτυχία στο σύστημα διοίκησης της άμυνας της χώρας.


 

πηγή: περιοδικό Δiπλωματία  

Λέξεις Κλειδιά: βιομηχανία,πύραυλος,ΝΑΤΟ,αεροσκάφη,ελικόπτερα,εξοπλιστικά