Αναφανδόν υπέρ της πυρηνικής τεχνολογίας και της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακουγιού τάχθηκαν με δηλώσεις τους μετά το πέρας των συνομιλιών τους στο Κρεμλίνο ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβιέντεφ και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν, επισφραγίζοντας τη ραγδαία ανάπτυξη των διμερών σχέσεων συνεργασίας.
Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Ερντογάν, η κατασκευή του σταθμού θα μπορούσε να ξεκινήσει με τη θεμελίωση του έργου στα τέλη Απριλίου αρχές Μαΐου, παρά τις αντιδράσεις κάποιων «πρασίνων», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μεντβιέντεφ υποστήριξε ότι το σχέδιο του Ακουγιού διαφέρει ριζικά από τους σταθμούς της Ιαπωνίας και από άποψη ηλικίας και από τις μεθόδους προστασίας, επιμένοντας ότι «οι αρχές και οι προσεγγίσεις, που έχουν ενσωματωθεί στο σχέδιο του Ακουγιού, επιτρέπουν να αποφύγουμε την επίδραση ακόμη και του πιο καταστροφικού σεισμού», γι' αυτό και δεν θα απαιτηθεί καμιά ριζική επανεξέταση των «επαρκών», όπως είπε, μέτρων ασφαλείας, παρεκτός μια «βελτιστοποίηση της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού». Υπερασπιζόμενος το έργο, που περιλαμβάνει τέσσερις αντιδραστήρες ισχύος 1.200 Μεγαβάτ ο καθένας και η κατασκευή του συμφωνήθηκε στις 12 Μαΐου 2010 κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τουρκία, ο κ. Μεντβιέντεφ σχολίασε ότι η πυρηνική ενέργεια μπορεί να είναι «ασφαλής και ωφέλιμη για την ανθρωπότητα», εφόσον γίνεται σωστή επιλογή του τόπου εγκατάστασης του σταθμού, του σχεδίου και του διαχειριστή.
Με δηλώσεις του ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε τον υπό κατασκευή από τη ρωσική «Ροσατομστρόι» σταθμό «παράδειγμα για ολόκληρο τον κόσμο», ενώ λίγο νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, εκτιμούσε ότι δεν πρέπει να παραλείπεται πως ο σταθμός του Ακουγιού θα είναι τρίτης γενεάς, ενώ ο σταθμός στη Φουκουσίμα είναι πρώτης γενεάς.
Μεντβιέντεφ και Ερντογάν επιβεβαίωσαν την πρόθεση των δύο χωρών να επιταχύνουν την ενεργειακή συνεργασία τους και στο συμβατικό πεδίο των υδρογονανθράκων και ειδικότερα στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που θα διέρχεται από τουρκικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και του πετρελαιαγωγού Σαμψούντα - Τζεϊχάν, ο οποίος δείχνει να αναβαθμίζεται μετά το πάγωμα του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ωστόσο αντιμετωπίζει νέες δυσκολίες, καθώς η Μόσχα φαίνεται ότι ζητά το πλειοψηφικό πλέον πακέτο, άρα και τον απόλυτο έλεγχο του σχεδίου, από την τουρκική πλευρά.