23.03.2011 07:11
Για ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Σλοβενίας-Ρωσίας κάνει λόγο ο Τύπος, μετά τη χθεσινή επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού, Βλαντίμιρ Πούτιν

 Για ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Σλοβενία κάνει λόγο ο σημερινός σλοβενικός Τύπος, σχολιάζοντας τη χθεσινή επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Λιουμπλιάνα.

 

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών του Ρώσου πρωθυπουργού με τη σλοβενική ηγεσία βρέθηκαν κυρίως ζητήματα που άπτονται του ενεργειακού τομέα, με τον αγωγό φυσικού αερίου "South Stream" να κυριαρχεί στις συζητήσεις.

    Στο πλαίσιο, άλλωστε, της συνάντησης υπεγράφη συμφωνία για τη σύσταση ρωσο-σλοβενικής κοινοπραξίας, η οποία θα διαχειρίζεται το τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που θα "διατρέχει" το έδαφος της Σλοβενίας. Η συμφωνία υπεγράφη από τον επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ και τον πρόεδρο της σλοβενικής εταιρείας Geoplin Plinovodi, Μάριαν Έμπερλιντς.

    Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τις συνομιλίες μεταξύ του κ. Πούτιν και του Σλοβένου ομολόγου του, Μπορούτ Παχόρ, ο τελευταίος εξήρε τη σημασία του αγωγού, τονίζοντας- μεταξύ άλλων- ότι ο "South Stream" αναμένεται να βελτιώσει την αξιοπιστία των ενεργειακών προμηθειών καθώς και την επονομαζόμενη ενεργειακή ασφάλεια.

    Όπως προβλέπεται από τη συμφωνία, τα δύο μέρη (Σλοβενία και Ρωσία) θα κατέχουν μερίδιο 50%, έκαστο, στη νέα εταιρεία. Ωστόσο, δεν διευκρινίστηκε η ακριβής διαδρομή του τμήματος του αγωγού, αν και ανακοινώθηκε ότι, αυτή θα καθορισθεί έπειτα από τα αποτελέσματα της μελέτης βιωσιμότητας που θα εκπονηθεί για το έργο από τη ρωσική εταιρεία Gazprom.

    Η μελέτη αυτή αναμένεται να καθορίσει και το αν η Σλοβενία θα συμπεριληφθεί εν τέλει στο σχέδιο, με τον Μάριαν Έμπερλιντς να εκφράζει τη βεβαιότητα, μετά τις χθεσινές επαφές με την ηγεσία της Gazprom ότι "η πιθανότητα να επιλεγεί μια διαδρομή (για τον αγωγό) που θα διατρέχει τη Σλοβενία είναι πολύ υψηλή". Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα οφέλη για τη Σλοβενία από το έργο αυτό θα είναι μεγάλα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια.

    Προς το παρόν, το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υλοποίηση όλων των παραπάνω είναι η ενεργειακή νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχολιάζει ο σλοβενικός Τύπος, επισημαίνοντας ότι το τρίτο ενεργειακό πακέτο προβλέπει διαφοροποίηση των διαχειριστών των αγωγών από τους προμηθευτές.

    Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Ρώσος πρωθυπουργός, ο οποίος είχε συζήτηση επ' αυτού, τον περασμένο μήνα, στις Βρυξέλλες, είπε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστεί αυτή η νομοθεσία στην περίπτωση του φυσικού αερίου, χωρίς να υπάρχουν επιζήμιες συνέπειες για τον τελικό καταναλωτή.

    Σχολιάζοντας πρόσφατα δημοσιεύματα που θέλουν να "χαλάει" η συμφωνία με την Τουρκία για τον "South Stream", ο Ρώσος πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: "Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει κάποια απειλή για το έργο από την πλευρά των Τούρκων εταίρων μας".

    Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στη Φουκοσίμα της Ιαπωνίας και τον προβληματισμό που έχει αναπτυχθεί σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια, σε παγκόσμια κλίμακα, Ρωσία και Σλοβενία συμφώνησαν στη συνδιοργάνωση ενός συνεδρίου για το συγκεκριμένο θέμα, τον προσεχή Οκτώβριο.

    Πέραν της ενέργειας, οι κ.κ. Πούτιν και Παχόρ συζήτησαν, επίσης, την προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης του διμερούς εμπορίου, προκειμένου να "σπάσει" το φραγμό του 1,2 δισ. ευρώ το χρόνο.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παχόρ υπογράμμισε τη δυναμική του σλοβενικού κατασκευαστικού τομέα και την προσπάθεια εταιρειών του τομέα να αναλάβουν σχετικά έργα στη Ρωσία, μεταξύ αυτών και ορισμένα που αφορούν υποδομές για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι, το 2014.

    Από την πλευρά του, ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για την επέκταση της συνεργασίας στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας και των επενδύσεων.

    Ενώ σε ό,τι αφορά την προοπτική επέκτασης της ρωσικής επενδυτικής παρουσίας στη Σλοβενία, ο Ρώσος πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: "Αναμένουμε ότι οι εταιρείες μας θα έχουν ενεργή παρουσία στη Σλοβενία και αναμένουμε δίκαιη μεταχείριση από τη σλοβενική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις νόμιμες ανάγκες των Ρώσων επενδυτών".

    Ο Σλοβένος πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι σλοβενικές επενδύσεις στη Ρωσία ανέρχονται σε περίπου 500 εκ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες ρωσικές περιορίζονται σε μόλις 20 εκ. ευρώ, γι' αυτό και κάλεσε τις ρωσικές εταιρείες να συμμετάσχουν στους διεθνείς διαγωνισμούς που προκηρύσσονται και να καταθέτουν ανταγωνιστικές προσφορές.

    Οι κ.κ. Πούτιν και Παχόρ συζήτησαν, επίσης, διάφορα ζητήματα ευρύτερου διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως η κατάσταση στη Λιβύη, με το Σλοβένο πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει τη στήριξη της χώρας του στην απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη χώρα αυτή της βορείου Αφρικής. Ωστόσο, κάλεσε το Συμβούλιο να καθορίσει σαφείς πολιτικούς στόχους σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, καθώς η κατάσταση προχωρά.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού στη Σλοβενία υπεγράφησαν συνολικά έξι συμφωνίες, μεταξύ αυτών ένα μνημόνιο για την ίδρυση επιστημονικών και πολιτιστικών κέντρων, ένα μνημόνιο κατανόησης στον αγροτικό τομέα, από τα αρμόδια υπουργεία των δύο χωρών, καθώς και μια συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Σλοβενίας και της ρωσικής περιοχής Ολιάνοφσκ.

    Ο Πούτιν είχε, επίσης, συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σλοβενίας, Ντανίλο Τουρκ, τον πρόεδρο της βουλής, Πάβελ Γκαντάρ, ενώ παρακάθισε και σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο κ. Παχόρ.
 

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λέξεις Κλειδιά: Σλοβενία,Πούτιν,Λιουμπλιάνα,Ρωσία,συμφωνία