13.04.2011 09:20
Υποψίες, σενάρια και «σκίτσα» Θανάσης Αυγερινός

Εναν βασικό ύποπτο και έναν πιθανό συνεργό του με καυκασιανά ή αραβικά χαρακτηριστικά, 27-30 ετών, αναζητούν οι αρχές ασφαλείας της Λευκορωσίας, οι οποίες έδωσαν στη δημοσιότητα τα πρώτα «σκίτσα» των δραστών της προχθεσινής πρωτοφανούς τρομοκρατικής επίθεσης στο μετρό του Μινσκ, που στοίχισε τη ζωή σε 12 πολίτες.


Περισσότεροι από 160 επιβάτες τραυματίστηκαν από την έκρηξη με τηλεχειρισμό της βόμβας στην πλατφόρμα του κεντρικότερου σταθμού του μετρό την ώρα της απογευματινής αιχμής, εκ των οποίων 26 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ο επικεφαλής της λευκορωσικής KGB (Επιτροπής Κρατικής Ασφάλειας), Βαντίμ Ζάιτσεφ, δεν απέκλεισε την ύπαρξη περισσότερων συνεργών του βασικού δράστη ή τη χρήση πληρωμένων βομβιστών από τους παραγγελιοδότες της έκρηξης και ανακοίνωσε ότι έως χθες αργά κρατούνταν από τις αρχές τρία άτομα, που ανακρίνονταν για τυχόν εμπλοκή τους στην επίθεση.

Σύμφωνα με τις λευκορωσικές μυστικές υπηρεσίες ερευνώνται τρεις βασικές εκδοχές της επίθεσης, με πρώτη εξ αυτών την προσπάθεια «αποσταθεροποίησης της κατάστασης στη Λευκορωσία» και δευτερεύουσες τη δράση νεαρών εξτρεμιστών και φιλο-αναρχικών ομάδων ή κάποιου ψυχικά ανισόρροπου ατόμου.

«Δεν μπορώ να πως ποιος θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης, αλλά είναι γεγονός ότι σε κάποιους δεν αρέσει ο τρόπος ζωής στη Λευκορωσία και επιδιώκεται να διασπαρούν τρόμος, πανικός και δυσαρέσκεια προς τις υπηρεσίες ασφαλείας, άρα και προς την εξουσία», πρόσθεσε ο κ. Ζάιτσεφ, ο οποίος δήλωσε ότι στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών συμμετέχουν ήδη στις έρευνες, χωρίς να αποκλείεται και η συμμετοχή ειδικών και από άλλες χώρες που πρότειναν βοήθεια, όπως η Βρετανία και το Ισραήλ.

Η Γενική Εισαγγελία της Λευκορωσίας προειδοποίησε τους χρήστες του Διαδικτύου για τυχόν νομικές συνέπειες των ιντερνετικών συζητήσεων σχετικά με το ποιος κρύβεται πίσω από την ασυνήθιστη για τη Λευκορωσία επίθεση, καθώς μεγάλο μέρος του δυτικού Τύπου και της λευκορωσικής αντιπολίτευσης στρέφει τα βέλη εναντίον του ίδιου του Λουκασένκο και των υπηρεσιών του, οι οποίοι ενδεχομένως θα επιθυμούσαν να χρησιμοποιήσουν την απειλή ενός εχθρού, και μάλιστα «ξένου», για αποπροσανατολισμό από τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας. Ως επιχείρημα υπέρ του σεναρίου αυτού χρησιμοποιείται και το γεγονός ότι ο αυταρχικός πρόεδρος της Λευκορωσίας είχε -λίγες ώρες πριν από τη βομβιστική επίθεση- αναφερθεί στην αρνητική για την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων επίδραση «διαδηλώσεων, εκρήξεων και καβγάδων».

Πολλοί αναλυτές θεωρούν αδιανόητη την «εσωτερική» προέλευση της επίθεσης, αναζητώντας τους αυτουργούς της στο εξωτερικό και κατονομάζοντας τόσο δυτικές χώρες και υπηρεσίες όσο και κύκλους στην ίδια τη Ρωσία μεταξύ των ενδιαφερομένων. *

Λέξεις Κλειδιά: σενάρια,αναζητούν,Λευκορωσία,σκίτσα,Μινσκ,επιβάτες