19.04.2011 06:11
Ο Σεργκέι Λαβρόφ πηγαίνει για να ενισχύσει την επιρροή της Μόσχας στα Βαλκάνια

 Η οικονομική συνεργασία, μαζί και στον ενεργειακό τομέα θα βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής των συνομιλιών του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Μακεδονία και τη Σλοβενία.


Ο Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφτεί αυτές τις 4 χώρες μέσα σε 28 ώρες. Η Μόσχα είναι διατεθειμένη να υπερασπίζει τα δικά της συμφέροντα σ΄αυτή την περιοχή και είναι ικανή να το κάνει αυτό ιδιαίτερα εκεί, όπου γίνεται λόγος για τα οικονομικά οφέλη,- είπε ο αναλυτής του ρωσικού Ινστιτούτου Οικονομίας Σεργκέι Ρομανένκο.

- «Βέβαια, η κατάσταση στα Βαλκάνια σήμερα χειροτέρεψε. Ιδιαίτερα συγκρίνοντας με την κατάσταση που υπήρχε το 1995, μετά το τέλος του πολέμου στην Κροατία και τη Βοσμία, και ύστερα από το 1999 όταν  είχε τελειώσει η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο  και η πόλεμική επιχείρηση του ΝΑΤΟ. Σήμερα οι χώρες στο μεταγιουγκοσλαβικό χώρο, από τη μιά,  ενισχύουν την ανεξαρτησία τους, ενώ από την άλλη, οι περισσότερες απ΄αυτές αναζητούν τρόπους αποκατάστασης συνεργασίας τόσο με την ΕΕ, όσο και έξω από τα σύνορά της, μάλιστα όχι μόνο στον οικονομικό, αλλά και στον πολιτικό τομέα.

Για την ενίσχυση των θέσεών της στις διαμορφωμένες συνθήκες, η Ρωσία χρειάζεται να ενισχύσει  τις σχέσεις της με όλα τα κράτη της περιοχής. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι μερικές από τις βαλκανικές χώρες έχουν απογοητευτεί από την κηδεμονία της Ουάσιγκτον. Μία από τις πρώτες απογοητεύτηκε η Σερβία από την οποία το 2008  «έκοψαν» το Κοσσυφοπέδιο σαν αντάλαγμα με τις κολακευτικές διαβεβαιώσεις για την μελλοντική συμμετοχή της στην ΕΕ. Το Βελιγράδι υπέβαλε την αίτηση ένταξης στην ΕΕ το 2009, όμως  χωρίς οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Η συνεργασία δε με τη Μόσχα σ΄αυτές τις συνθήκες φαίνεται πιο δελεαστική. Αυτό αφορά, π.χ. τη συμμετοχή της στην κατασκευή του αεριαγωγού  "South Stream", τον εκσυγχρονισμό των σερβικών Υδροηλεκτρικών Σταθμών, την ανακαίνιση των σιδηροδρομικών γραμμών της και τον επανεξοπλισμό του Στρατού της Σερβίας. Εκτός απ’ αυτό, η Μόσχα παραχώρησε στο Βελιγράδι δάνειο  800 εκατομμυρίων δολαρίων. Κάτι περισσότερο. Στη Σερβία φοβούνται την εσωτερικη αποσυγκεντρωποίηση. Η Μόσχα, εξάλλου, αντιτάσσεται στην εμφάνιση νέων κρατών στα Βαλκάνια. Εν τω μεταξύ η Μόσχα μπορεί να προτείνει πολλά και στις άλλες χώρες της περιοχής.  Οι τουρίστες από τη Ρωσία, π.χ. αξιοποιούν εντατικά το Μαυροβούνιο, η είσοδος στο οποίο δεν απαίτει οποιεσδήποτε βίζες. Εκτός απ’ αυτό οι ρωσικές επενδύσεις στο Μαυροβούνιο μόνο το 2010 έφτασαν τα 120 εκατομμύρια. Κατά δύο φορές είναι μεγαλύτερη η προσφορά της Μόσχας στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η συνεργασία εκεί αναπτύσσεται κυρίως στον τομέα πετρελαίου, φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και στην μεταλλευτική βιομηχανία. Οι εμπορικές ανταλλαγές Ρωσίας-Σλοβενίας το 2010 έφτασαν  το 1,2 δισεκ. δολάρια. Σχεδόν 200 επιχειρήσεις με τη συμμετοχή του κεφαλαίου της Σλοβενίας λειτουργούν ήδη σε 50 περιοχές της Ρωσίας και η συνεργασία με τη Λουμπλιάνα δεν περιορίζεται μόνο στον οικονομικό τομέα. ΄Ετσι λοιπόν, η επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στα Βαλκάνια δείχενι ακόμα μιά φορά ότι τα Βαλκάνια αποτελούσαν, αποτελούν και θα αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους τομείς των συμφερόντων της Ρωσίας,»,- παρατήρησε ο Ρώσος αναλυτής Σεργκέι Ρομανένκο.

 

πηγή: Η Φωνή της Ρωσίας

Λέξεις Κλειδιά: Σλοβενία,συνεργασία,Λαβρόφ,Σερβία,επιρροή,Μαυροβούνιο