21.04.2011 04:39
Aπολογισμός Πούτιν με βλέψεις για την προεδρία Αχιλλέας Πατσούκας

Σε μια ομιλία με εκλογικό άρωμα και ηγετικό αέρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε απολογισμό του κυβερνητικού έργου για το 2010. Σε μια ομιλία που εστιάστηκε στη ρωσική οικονομία, ο Ρώσος πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα χρειάζεται μία δεκαετία συνεχούς και σταθερής ανάπτυξης χωρίς πειράματα, τα οποία συχνά βασίζονται στον αδικαιολόγητο φιλελευθερισμό καθώς και σε έξωθεν υπαγορεύσεις.

 

Ως πρωταρχικό στόχο έθεσε την ανάγκη η ρωσική οικονομία την προσεχή πενταετία να καταστεί μία από τις 5 ισχυρότερες στον κόσμο, ενώ για το εγγύς μέλλον ανακοίνωσε πως το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα μειωθεί στο 1%-1,5% του ΑΕΠ, προαναγγέλλοντας και τον διπλασιασμό του αποθεματικού ταμείου της χώρας στα 50 δισ. δολ. το τρέχον έτος. Στη διάρκεια της τετράωρης ομιλίας του, όπου ελάχιστες φορές χρησιμοποίησε τις σημειώσεις που είχε μπροστά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε πως ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους θα πέσει κάτω από το 7,5%, ενώ εξήγησε τη σημασία τού να αυξηθούν οι ξένες επενδύσεις περίπου στα 70 δισ. δολ. Σχολιάζοντας την πρόσφατη υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τη Standard & Poor’s, τόνισε ότι αποτελεί θλιβερό γεγονός για την παγκόσμια οικονομία.

Βασικός δείκτης της οικονομίας κάθε κράτους αποτελεί η αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρωθυπουργό, έως το 2015 θα δημιουργηθούν 200.000 νέες θέσεις εργασίας, κυρίως σε πόλεις που εξαρτώνται από έναν βιομηχανικό κλάδο. Από την ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου δεν θα μπορούσε να απουσιάσει το κεφάλαιο της ενέργειας, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ανακοινώνει πως τον προσεχή Ιούλιο θα τελειώσει η κατασκευή του Nord Stream. Αναφερόμενος στον αμυντικό τομέα, κατέστησε σαφές πως ο αντίστοιχος προϋπολογισμός θα πρέπει να δαπανάται αποκλειστικά στο εσωτερικό και συγκεκριμένα στις ρωσικές αμυντικές βιομηχανίες. Οπως ανακοίνωσε, το 2013 θα διπλασιαστεί η παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων, ενώ έθεσε ως προτεραιότητα την προσπάθεια αναβάθμισης της πολεμικής αεροπορίας.

Σύγχρονα όπλα
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πούτιν, οι ένοπλες δυνάμεις θα αρχίσουν σταδιακά να προσθέτουν στο οπλοστάσιό τους σύγχρονα στρατηγικά όπλα όπως είναι τα RS-24, οι Bulava και οι Iskander-M.

Η χθεσινή ομιλία του Ρώσου πρωθυπουργού, η οποία διεκόπη πολλές φορές από τα χειροκροτήματα των βουλευτών της Ενιαίας Ρωσίας, έκανε όλους να καταλάβουν πολύ καλά αυτό που είπε πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Δούμας, Μπορίς Γκριζλόφ, πως η τελική απόφαση για το αν θα θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές ή όχι θα ληφθεί αποκλειστικά από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

 πηγή: Καθημερινή

Λέξεις Κλειδιά: Πούτιν,ομιλία,πρωθυπουργός,Ρώσος,οικονομία,πενταετία,ισχυρότερες