Την 66η επέτειο της νίκης επί του ναζισμού γιόρτασε χθες η Ρωσία απ' άκρου εις άκρον, με επίκεντρο των εορτασμών την παραδοσιακή παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, που ήταν η πολυπληθέστερη στην ιστορία, με περισσότερους από 20.000 στρατευμένους, 106 τεθωρακισμένα και οπλικά συστήματα και 5 ελικόπτερα να περνούν μπροστά από τις ειδικές εξέδρες για τη ρωσική ηγεσία και τους τελευταίους εν ζωή βετεράνους του Μεγάλου Πολέμου.
Πάνω από 20.000 στρατιώτες παρήλασαν στην Κόκκινη Πλατεία υπό τα βλέμματα τού, και αρχιστράτηγου, προέδρου Μεντβιέντεφ και του «μουτρωμένου», κατά τους δημοσιογράφους, πρωθυπουργού Πούτιν (φωτ. ΑΠΕ)
Με την ιδιότητα του αρχιστράτηγου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ χαιρέτισε τους παριστάμενους, προειδοποιώντας ότι στον σύγχρονο κόσμο παραμένει ζωντανή η απειλή εμφάνισης συγκρούσεων και η απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας εναντίον των οποίων «η ανθρωπότητα μπορεί να αγωνιστεί μόνον από κοινού». Πιστός στις παραδόσεις, ο κ. Μεντβιέντεφ υπογράμμισε τη δέσμευση του Κρεμλίνου να συνεχίσει τη συστηματική ενίσχυση και χρηματοδότηση του ρωσικού στρατού, γιατί η Ρωσία δεν πρέπει να είναι απλώς χώρα ακμάζουσα και σταθερή, «αλλά και τέτοια ώστε άπαντες να πρέπει να την υπολογίζουν στον κόσμο», καθώς υπάρχουν πράγματα όπως «η ελευθερία των ανθρώπων, η αξιοπρέπεια της χώρας και η ειρήνη του πατρικού σπιτιού», από τα οποία ουδείς δικαιούται να υποχωρήσει και «μας καθιστούν ενιαίο και ισχυρό έθνος».
«Μουτρωμένος» Πούτιν
Στο πλευρό του Ντμίτρι Μεντβιέντεφ στην εξέδρα των επισήμων ήταν ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, «πιο μουτρωμένος από το σύνηθες», κατά την άποψη παρατηρητών, που προσπαθούσαν να βγάλουν συμπεράσματα για τις προσωπικές σχέσεις των δύο ανδρών από τις σχετικά λιγοστές φορές συνομιλίας τους, καθώς η κρεμλινολογία αναβιώνει ταχύτατα λόγω της ασάφειας για τις υποψηφιότητές τους στις προεδρικές εκλογές του 2012.
Για λόγους οικονομίας, στη φετινή παρέλαση της Μόσχας δεν εμφανίστηκαν πολεμικά αεροσκάφη, ωστόσο χρησιμοποιήθηκε η πανάκριβη μέθοδος ψεκασμού στα σύννεφα για να αποκλειστεί η βροχή κατά τη διάρκειά της και, κατά τις επίσημες ανακοινώσεις, δαπανήθηκαν για τους εορτασμούς περί τα 32 εκατ. ευρώ.
Οι εκδηλώσεις μνήμης σημαδεύτηκαν από εντατικές αναζητήσεις βομβιστών καμικάζι στον ρωσικό Καύκασο και στη γειτονική Ουκρανία, από υβριστικές επιθέσεις νεαρών εθνικιστών εναντίον βετεράνων, που πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις στο Λβοφ στα δυτικά της χώρας, αλλά αποκρούστηκαν από τις επίσημες Αρχές, οι οποίες επανέφεραν τη χρήση της ιστορικής κόκκινης σημαίας με το σφυροδρέπανο ως συμβόλου της κοινής νίκης των λαών της Σ. Ενωσης.