21.05.2011 13:06
Εξοδο από το ευρώ προτείνει ο Σ. Καραγκάνοφ Δώρα Αντωνίου

Την έξοδο από το ευρώ, που, όπως αναφέρει θα έχει υψηλό τίμημα και θα απαιτήσει μεγάλες θυσίες, προτείνει ως αποτελεσματικότερη οδό για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας ο καθηγητής Σεργκέι Καραγκάνοφ, πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής της Ρωσίας. Ο κ. Καραγκάνοφ, που συμμετείχε στις εργασίες του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα, μίλησε στην «Κ» για τις προκλήσεις που αναδύονται από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

 

– Πώς βλέπετε την κατάσταση στην Ελλάδα, κ. καθηγητά; Πιστεύετε ότι θα καταφέρει να υπερβεί την κρίση;

– Δεν είναι κάτι εύκολο και εκτιμώ ότι τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για έξοδο από την κρίση. Για να τα καταφέρει η Ελλάδα, θα πρέπει οι Ελληνες να θυσιάσουν πολλά. Εάν ήμουν στη θέση σας, θα έφευγα από το ευρώ. Το τίμημα θα ήταν υψηλό, θα σήμαινε μεγάλη πτώση του ΑΕΠ και θα είχε μεγάλες επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Ωστόσο, έτσι θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια οικονομική πολιτική περισσότερο αυτόνομη. Τώρα, η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης συνοδεύεται από μέτρα που θεωρούνται επιβαλλόμενα από τρίτους και αυτό δυσκολεύει τα πράγματα, ενώ μπορεί να αυξήσει και τον αντιευρωπαϊσμό των πολιτών.

– Ποια θα είναι η επίπτωση από τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή;

– Θα πρέπει να πούμε καταρχήν ότι οι εξελίξεις αυτές δεν ήταν τελείως απρόβλεπτες. Παράλληλα, δεν θεωρώ ότι μπορούν να έχουν τη δυναμική και τις επιπτώσεις που είχε η κατάρρευση του κομμουνισμού. Η βασική επίπτωση που θεωρώ ότι θα υπάρξει, αφορά την αύξηση των τιμών στα καύσιμα. Εάν κανείς επιθυμεί ενεργειακή ασφάλεια, θα πρέπει, πλέον, να πληρώνει πιο ακριβά για την ενέργεια. Με τα γεγονότα αυτά, αυξάνεται η επικινδυνότητα διασφάλισης των οδών διάθεσης ενεργειακών πόρων. Αυτό σημαίνει πιο ακριβή ενέργεια. Ετσι κι αλλιώς, οι τιμές είχαν αυξητική τάση, λόγω των ρυθμών ανάπτυξης στη νοτιοανατολική Ασία, που αυξάνουν δραματικά τη ζήτηση για καύσιμα.

– Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών αποτελεί απειλή για την Ευρώπη;

– Δεν θα τη χαρακτήριζα απειλή, αλλά σοβαρή πρόκληση. Αυτό εξαρτάται από τη διαχείριση της μετανάστευσης. Οι μετανάστες δεν είναι μόνο κίνδυνος ή πρόκληση, αλλά και ευλογία, καθώς συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, συνεισφέρουν στην παραγωγή. Το ζήτημα είναι πώς διαχειρίζεται κανείς αυτές τις ροές και πώς τις ελέγχει. Και, βεβαίως, να μπορεί να εμποδίζει την περιθωριοποίηση των μεταναστών και να επιτύχει την ενσωμάτωση.

– Πώς εξελίσσεται η προσέγγιση μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε.;

– Οι σχέσεις με την Ε.Ε. είναι καλές, αλλά θα έλεγα ότι βρίσκονται σε «τυφλό» σημείο, δεν εξελίσσονται. Η Ρωσία έχει επιτύχει καλύτερες σχέσεις και συνεργασία με μεμονωμένα κράτη-μέλη. Η Ε.Ε. δείχνει αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίζει πολλά και σύνθετα προβλήματα στο εσωτερικό της και δεν διαθέτει αρκετή ενέργεια για να ασχοληθεί με τον υπόλοιπο κόσμο. Εχουμε προτείνει ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, ενώ ο κ. Πούτιν πρότεινε και τη σύσταση ενός συνασπισμού με την Ε.Ε., που θα μπορούσε να περιλαμβάνει και άλλες χώρες, όπως την Τουρκία και την Ουκρανία, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κοινός οικονομικός και ενεργειακός χώρος, χώρος ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων και αγαθών.

 

 πηγή: Καθημερινή

Λέξεις Κλειδιά: έξοδο,ευρώ,Economist,Καραγκάνοφ