21.05.2011 13:27
Αυξήθηκαν οι αεροπορικές χαμηλού κόστους Στάθη Κουσουνή

Ως καθοριστικός λόγος της σημαντικής αύξησης της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό αναδεικνύεται για ορισμένους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας η είσοδος στην ελληνική αγορά αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις μεγαλύτερες αυξήσεις πτήσεων εξωτερικού μεταξύ των 23 διεθνών αεροδρομίων της χώρας το φετινό καλοκαίρι εμφανίζονται σε αεροδρόμια που πετάνε αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Για παράδειγμα στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, σύμφωνα με στοιχεία του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου του 2011, το φετινό καλοκαίρι έχουν δρομολογηθεί από το εξωτερικό κατά 83% περισσότερες πτήσεις σε σχέση με την περσινή σεζόν, στο αεροδρόμιο της Κω κατά 42,4% περισσότερες πτήσεις και στο αεροδρόμια της Ρόδου κατά 35,3%.

Ωστόσο, ακόμη, η παρουσία των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους στην Ελλάδα είναι μικρή σε σχέση με τους ανταγωνιστικούς προορισμούς, σύμφωνα με συμπεράσματα ημερίδας που πραγματοποίησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας με θέμα «Αεροπορικές Εταιρείες Χαμηλού Κόστους: Eυκαιρίες και Προκλήσεις για τον Ελληνικό Τουρισμό».

Μέσω της διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου, της βελτίωσης των υποδομών στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας και τη συνεργασία στον τομέα του μάρκετινγκ των τοπικών φορέων με τις κατά τόπους περιφέρειες, οι τουριστικοί προορισμοί της Ελλάδας μπορούν να προσεγγίσουν υψηλό αριθμό αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, τονίσθηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας από τους ομιλητές. Επίσης, επισημάνθηκε ότι δεν έχει αποδειχθεί πως οι επιβάτες τους ξοδεύουν περισσότερα στα αεροδρόμια και στους προορισμούς επειδή πληρώνουν φθηνότερους ναύλους.

Αλλα συμπεράσματα που προέκυψαν από την ημερίδα για τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους έχουν ως εξής: Eίναι ασφαλείς, δημιουργούν νέες αγορές και είναι οι καταλύτες της αεροπορικής ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία στην Ευρώπη, συμβάλλουν στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη περιοχών, καθώς και αεροδρομίων, προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές και προαιρετικές υπηρεσίες.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος σημείωσε τη σπουδή της κυβέρνησης για την προσέγγιση μεγαλύτερου αριθμού εταιρειών χαμηλού κόστους, προσθέτοντας ότι μελετώνται και νέες εκπτώσεις στα τέλη των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας. Ο υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης σε μήνυμα που απέστειλε τόνισε ότι οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους μπορούν να συμβάλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, διεκδικώντας μερίδιο από τα 400 εκατ. επιβάτες που ταξιδεύουν με αυτές τις εταιρείες. Από την πλευρά της η γενική γραμματέας του υπουργείου κ. Κωνσταντίνα Μπέη τόνισε ότι η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις σε ό, τι αφορά τη διείσδυση των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους σε σχέση με τους ανταγωνιστικούς προορισμούς με το ποσοστό να φθάνει στο 17%. Στην Ισπανία προσγειώνονται αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται κυρίως μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου.

H αύξηση των πτήσεων από αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, οι χαμηλές τιμές που διατήρησαν οι ξενοδόχοι και οι ταραχές στις χώρες της Βόρειας Αφρικής αποτελούν τρεις από τους βασικότερους λόγους που θα αυξηθεί, φέτος, η τουριστική κίνηση, συνολικά, στον ελληνικό προορισμό. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το πρώτο τετράμηνο του έτους οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 5,6% στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.

 

Από τη Ρωσία
Από τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε σύγκριση με τις άλλες αγορές αναμένεται να εμφανίσουν οι αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία στη χώρα μας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΤ, από τις αρχές του έτους έως τις 30 Απριλίου υπήρξε αύξηση του αριθμού χορηγηθέντων θεωρήσεων (visa) για την Ελλάδα από τη Ρωσία σε ποσοστό 91,95% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Την ίδια περίοδο η αύξηση των θεωρήσεων από την Ουκρανία έφθασε το 27,45%. Σύμφωνα με τον ΕΟΤ, τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη παροχή θεωρήσεων έχουν μειώσει τον χρόνο αναμονής για την έκδοσή τους σε περίπου 48 ώρες.

 

 πηγή: Καθημερινή

Λέξεις Κλειδιά: αεροπορικές,αεροδρόμια,αγορά,κίνηση