02.10.2007 15:10
Φεύγει από το Κρεμλίνο, για να γίνει πρωθυπουργός! Δημήτρης Λιάτσος

Οταν στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέπληξε τους πάντες προτείνοντας ως νέο πρωθυπουργό τον άγνωστο -πολιτικά- 66χρονο Βικτόρ Ζουμπκόφ έτσι και τώρα δημιουργεί την είδηση της «τετραετίας» αποδεχόμενος την πρόταση να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος «Ενιαία Ρωσία» στις βουλευτικές εκλογές στις 2 Δεκεμβρίου 2007.


Οι δύο «εκπλήξεις» του για όσους θέλουν να έχουν γνώμη για τα ρωσικά πολιτικά πράγματα φαίνεται πως είναι στάδια ενός καλά μελετημένου προγράμματος ενόψει αλλαγής ηγεσίας, τόσο στις βουλευτικές εκλογές τον Δεκέμβρη όσο και στις προεδρικές εκλογές του εκλεγμένου Μαρτίου.
Συνέδριο
Χτες στο επιβλητικό κτίριο «Γκοστίνι Ντβορ» («Αυλή Φιλοξενούμενων») στην απέναντι από το Κρεμλίνο πλευρά της κόκκινης πλατείας, ξεκίνησε τις εργασίες του το προεκλογικό συνέδριο της «Ενιαίας Ρωσίας». Και μόνο το γεγονός της παρουσίας του υπερκομματικού Πούτιν είναι είδηση για τα ρωσικά δεδομένα.
- Θα σας παρακαλούσα να ηγηθείτε της «τρόικας» του ψηφοδελτίου μας, ώστε να υπάρξει συνέχεια της πολιτικής που ακολουθεί η χώρα, του ζήτησε ένας σύνεδρος. Ο Ρώσος ηγέτης με την απάντησή του προκάλεσε θύελλα επευφημιών των 3,5 χιλιάδων συνέδρων. Από κείνη τη στιγμή η πολιτική κατάσταση στη Ρωσία άλλαξε ριζικά.
Η απόφαση Πούτιν να «παίξει» σε κοινοβουλευτικό επίπεδο «είναι λογική και δίνει προοπτική διαχωρισμού, μετά τις προεδρικές εκλογές, των εννοιών «εξουσία» και «πολιτική ηγεσία» εξηγεί ο πολιτικός αναλυτής Γκλεπ Παβλόφσκι.
Μετά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, φέτος για πρώτη φορά στη Ρωσία οι 450 βουλευτές της Κρατικής Δούμας εκλέγονται από κομματικές λίστες με επικεφαλής μια τρόικα στελεχών τους.
Στα ύψη
Ο Ρώσος ηγέτης εργάστηκε για τη δημιουργία ενός δυτικού τύπου διακομματικού συστήματος με συμμετοχή μικρότερων άλλων κομμάτων και αξιωματική αντιπολίτευση. Στο τελευταίο η υπόθεση «χωλαίνει». Ωστόσο, η παρουσία του ίδιου στην «κεφαλή» της «Ενιαίας Ρωσίας» μπορεί να οδηγήσει τα ποσοστά του κόμματος στα... ύψη! Να διοχετεύσει εκεί το τεράστιο κύρος και τη δημοτικότητα που διαθέτει.
Στο διά ταύτα, και με ένα κόμμα που μπορεί να διαθέτει τους 300 από τους 450 βουλευτές στη Δούμα, η πρόταση να γίνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρωθυπουργός χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο ως «ρεαλιστική», αλλά «είναι ακόμα νωρίς να το σκέπτομαι»!. Προέχει η νίκη του κόμματος και η ανάδειξη ενός νέου προέδρου «ασφαλούς, ικανού προς εργασία, σύγχρονου» λέει ο ίδιος.
Εμείς απλά θυμίζουμε ότι συνταγματικά στην προεδρική Ρωσία δεν προβλέπεται αντιπρόεδρος της χώρας, το νο 2 στην ιεραρχία είναι ο πρωθυπουργός.
Νέα... τρικλοποδιά στον Γκάρι Κασπάροφ

Δεκαεπτά μέλη του αντιπολιτευόμενου κινήματος «Η Άλλη Ρωσία», του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ, συνελήφθησαν χθες στη Μόσχα τη στιγμή που πήγαιναν να καταθέσουν τη λίστα με τους υποψήφιους του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου.
Το περιστατικό συνέβη μια μέρα ύστερα από την ανακοίνωση του Κασπάροφ ότι θα διεκδικήσει την προεδρία της Ρωσίας, ενώ αποτελεί μια ακόμη κίνηση του Κρεμλίνου που έχει στόχο να περιορίσει τη δράση του πρώην σκακιστή, δριμύτατου επικριτή του νυν προέδρου της Ρωσίας.

 

πηγή: Ημερησία   

Λέξεις Κλειδιά: Κασπάροφ,Δούμα,Πούτιν,Συνέδριο,πρωθυπουργός,Κρεμλίνο,Ζουμπκόφ,FSB