02.06.2011 11:34
Ο τουριστικός οργανισμός \"Ροστουρίζμ\" ζητά από την Τουρκία να αποζημιώσει τις οικογένειες των τριών Ρωσίδων που πέθαναν από νοθευμένα ποτά Θανάσης Αυγερινός

Ευρεία δημοσιότητα έχει λάβει στα ρωσικά ΜΜΕ η δηλητηρίαση των Ρώσων τουριστών στο δημοφιλές θέρετρο της Αλικαρνασσού (Μπόντρουμ) από νοθευμένο με μεθανόλη αλκοόλ, το οποίο είχε παραχθεί και πουληθεί από εταιρεία που εδρεύει στα Κατεχόμενα της Κύπρου.

 

    Ο κεντρικός τουριστικός Οργανισμός της Ρωσίας "Ροστουρίζμ" βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, για την καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των νεκρών εξαιτίας του ακατάλληλου για κατανάλωση αλκοόλ. Ο εκπρόσωπος Τύπου Ολέγκ Μοσέεφ θύμισε στους Ρώσους δημοσιογράφους ότι αντίστοιχες αποζημιώσεις είχαν πληρωθεί μετά το περσινό πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα σε τουρκικό έδαφος.

    Το τραγικό περιστατικό έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει το θάνατο σε τρεις γυναίκες, ενώ άλλη μία νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση στην Τουρκία. Οι Ρώσοι δηλητηριάστηκαν κατά τη διάρκεια βραδυνής εκδρομής με γιωτ τη νύχτα της 27ης Μαΐου. Λίγο αργότερα, έγινε γνωστός ο θάνατος της Μαρίας Σαλιάπινα και της Αϊγκούλ Ζαλιάεβα, ενώ χθες κατέληξε στη Μόσχα η Μαρίνα Σεβέλιεβα, η οποία είχε επιστρέψει αεροπορικώς, σε κακή κατάσταση και ζήτησε αμέσως ιατρική βοήθεια.

    Μέχρι στιγμής τριάντα Ρώσοι τουρίστες, αλλά και τουριστικοί πράκτορες ή εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα, έχουν καταφύγει σε τουρκικά και ρωσικά νοσοκομεία.

    Μία από τους νοσηλευόμενους, η Βικτώρια Νικολάεβα, βρίσκεται σε κώμα με σοβαρές πιθανότατα εγκεφαλικές βλάβες και άλλη μία η Αλεξάντρα Αχούρκοβα είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση, ενώ συνολικά άλλοι επτά βρίσκονται ακόμη σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

    Σύμφωνα με το ταξιδιωτικό γραφείο Coral Travel, στη νυχτερινή θαλάσσια εκδρομή βρίσκονταν τουριστικοί πράκτορες και συνεργάτες τους από τη Μ.Βρετανία, την Πολωνία, τη Ρωσία, την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και το Καζαχστάν, εκ των οποίων επίσης αρκετοί ζήτησαν ιατρική βοήθεια.

    Τα ρωσικά ΜΜΕ αναδημοσιεύουν πληροφορίες του τουρκικού Τύπου ότι η παρτίδα του νοθευμένου αλκοόλ έφθασε στην Τουρκία από τα Κατεχόμενα της Κύπρου, από την εταιρεία "Ζασμίν".

    Πολλές ρωσικές ιστοσελίδες υπενθυμίζουν ότι, όπως είχε γίνει πέρυσι γνωστό, η τουρκική αστυνομία είχε κατάσχει παρτίδες νοθευμένου αλκοόλ, που προοριζόταν για ξενοδοχεία, μπαρ και ντίσκο της Μαρμαρίδας, και στο οποίο έπειτα από τις χημικές αναλύσεις είχαν βρεθεί έως και ούρα (!).

 

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λέξεις Κλειδιά: δηλητηρίαση,θέρετρο,Μπόντρουμ,Κατεχόμενα,Ροστουρίζμ