24.07.2007 15:13
Η μάχη στην Τουρκία δεν έχει κριθεί Δημήτρης Λιάτσος

Ποιοι θα επικρατήσουν στην Τουρκία μετά τις εκλογές, οι ισλαμιστές ή οι στρατηγοί; Θέτοντας το ερώτημα αυτό στο πρωτοσέλιδο άρθρο της η ρωσική «Ισβέστια» δείχνει ανάγλυφα πως, παρά την ευρεία νίκη του Ρ. Ερντογάν, οι στρατηγοί δεν παραιτούνται της μάχης και η ανάδειξη προέδρου εξακολουθεί να παραμένει σοβαρό και αξεπέραστο πρόβλημα.


Ολα τα ρωσικά ΜΜΕ έχουν το θέμα «ψηλά» και είναι λογικό αφού στο Κρεμλίνο παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις πολύπλοκες εξελίξεις στην Τουρκία. Κατ αρχήν, οι οικονομίες των δύο χωρών βρίσκονται σε εντυπωσιακή πορεία ανάπτυξης με δείκτες από 7% και άνω. Μόσχα και Αγκυρα στα χρόνια των Ερντογάν - Πούτιν υπερδιπλασίασαν τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. Μέσω Τουρκίας περνά σημαντικό μέρος των ενεργειακών πόρων (φυσικό αέριο - πετρέλαιο). Ωστόσο, η Τουρκία μετέχει και σε αγωγό πετρελαίου (Μπακού - Τσεϊχάν) που αφήνει εκτός τη Ρωσία.
Οι τελευταίες ρωσο-ιταλικές, ρωσο-ελληνικές συμφωνίες για αγωγούς που δεν περνούν από την Τουρκία, έφεραν στη γείτονα δυσαρέσκεια. Η Μόσχα επιχειρεί να κρατά «ισορροπίες» χωρίς να βιάζεται να βγάλει ανακοινώσεις, το Κρεμλίνο ναι μεν τα «βρίσκει» με τον Ερντογάν, ωστόσο παρακολουθεί τι θα φέρει μια απόλυτη επικράτηση του μετριοπαθούς Ισλάμ στην Τουρκία. Είναι φυσικό, αφού η Ρωσία έχει γύρω στα 23 εκατ. μουσουλμάνους, με κύριο χώρο αναφοράς τον Καύκασο.
 

 

πηγή: Ημερησία  

Λέξεις Κλειδιά: Ερντογάν,Τουρκία,Κρεμλίνο,Αγκυρα,Πούτιν