12.06.2011 14:33
Οι Ρώσοι κάνουν τη διαφορά... Ελευθερία Σωφρονίου

Με εντυπωσιακούς ρυθμούς αυξάνονται οι Ρώσοι τουρίστες στην Κύπρο, πολλαπλασιάζοντας τις προοπτικές γι’ αύξηση των εσόδων για τη χώρα μας, δεδομένου ότι η κατά κεφαλήν ημερήσια δαπάνη των Ρώσων τουριστών βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Χαρακτηριστικά, τον φετινό Απρίλιο επισκέφθηκαν τη χώρα μας 18.987 Ρώσοι, ενώ τον περσινό Απρίλιο, οι αφίξεις από τη Ρωσία είχαν ανέλθει στις 10.910. Την ίδια ώρα, οι Ρώσοι αναδεικνύονται από τους πλέον «χουβαρντάδες» τουρίστες που επισκέπτονται το νησί μας, μαζί με τους Νορβηγούς.

 

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, ο μέσος Ρώσος τουρίστας τον περασμένο Απρίλιο ξόδεψε 916 ευρώ κατά την παραμονή του στην Κύπρο, καταλαμβάνοντας το «ασημένιο» μετάλλιο, μετά τον μέσο Νορβηγό τουρίστα, ο οποίος ξόδεψε 985 ευρώ κατά την παραμονή του στη χώρα μας. Για το τρίμηνο Ιανουάριος-Μάρτιος 2011, η δαπάνη πακέτου για το Ρώσο τουρίστα ήταν 404 ευρώ, ενώ πιο πλούσιοι και… χουβαρντάδες τουρίστες αναδείχθηκαν ο Νορβηγοί, με δαπάνη 606 ευρώ κατά κεφαλήν, για την περίοδο παραμονής τους στην Κύπρο.

Οι θεαματικές αυξήσεις Ρώσων τουριστών προς όλους τους τουριστικούς προορισμούς, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, είναι απόρροια της οικονομικής κατάστασης της Ρωσίας, η οποία επωφελήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό λόγω της ραγδαίας αύξησης της τιμής του πετρελαίου, ως μια από τις κύριες εξαγωγικές χώρες. Ο εθνικός αερομεταφορέας της Ρωσίας, Aeroflot, περιλαμβάνει για τη θερινή περίοδο 35 πτήσεις την εβδομάδα προς Κύπρο, ενώ οι Transaero Airlines καθιέρωσαν δυο εβδομαδιαίες πτήσεις με το γιγαντιαίο αεροπορικό σκάφος Boeing 747. Επιπρόσθετα, οι Κυπριακές Αερογραμμές ήδη πραγματοποιούν έξι πτήσεις την εβδομάδα προς τη Μόσχα, και επτά πτήσεις την εβδομάδα προς Πετρούπολη. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου των Κ.Α., Κυριάκος Κυριάκου, ανέφερε στη «Σ» ότι δύο από τις πτήσεις προς τη Ρωσία πραγματοποιούνται με τα αεροσκάφη Α330, τα οποία έχουν χωρητικότητα 290 επιβατών.

Αγορά με προοπτικές

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου Βίκτωρ Μαντοβάνης, μιλώντας στη «Σ», σημείωσε ότι πολύ σημαντικό ρόλο για τις θεαματικές αφίξεις των Ρώσων τουριστών διαδραματίζει η γεωγραφική θέση, αφού η Κύπρος γειτνιάζει με τη Ρωσία. Παράλληλα, ενώ η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύθηκε στα ύψη γονατίζοντας της οικονομίες της ευρωζώνης, η Ρωσία δεν παρουσίασε την οικονομική κρίση που είχαν οι άλλες χώρες. «Η Ρωσία είναι μια αναδυόμενη αγορά, μια αναδυόμενη τουριστική δύναμη για την Κύπρο, αν υπολογίσουμε ότι υπάρχουν 140 εκατομμύρια Ρώσοι και μόνο τα 25 εκατομμύρια έχουν διαβατήρια», ανέφερε. Προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι έζησαν τη φτώχια και τα τελευταία χρόνια η χώρα τους αρχίζει να ανακάμπτει. «Πριν από 15 χρόνια μόνο οι ζάμπλουτοι Ρώσοι κυκλοφορούσαν και ταξίδευαν. Τώρα ξεκίνησε ο μαζικός τουρισμός», συμπλήρωσε ο κ. Μαντοβάνης.

Ο κ. Μαντοβάνης υπέδειξε ακόμη ότι υπάρχουν δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, όπως η ομοθρησκεία, που είναι το κυρίαρχο στοιχείο, και αυτό ενισχύει την επιθυμία των Ρώσων τουριστών να επισκεφτούν τα τουριστικά θέρετρα του νησιού μας.

«Ανεβαίνει» η βρετανική αγορά

Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ τουριστική αγορά της Κύπρου, η βρετανική, παρά το γεγονός ότι καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος στο σύνολο των τουριστών, εντούτοις από την αρχή του χρόνου παρουσιάζεται μουδιασμένη και «νευρική». Ήδη, από τον Ιανουάριο, οι αφίξεις Βρετανών στην Κύπρο παρουσίασαν σημαντική μείωση συγκριτικά με πέρσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία, οι αφίξεις Βρετανών τουριστών στην Κύπρο για τον Ιανουάριο 2011 περιορίστηκαν στους 15.292 σε σχέση με 17.788 τον Ιανουάριο του 2010. Το Φεβρουάριο του 2010 οι αφίξεις των Βρετανών τουριστών ήταν 25.013, ενώ το Φεβρουάριο του 2011 περιορίστηκαν στους 22.095. Όσον αφορά το μήνα Μάρτιο του 2010, οι αφίξεις των τουριστών ανήλθαν στους 43.426, ενώ το Μάρτιο του 2011 ο αριθμός τουριστών που επισκέφτηκε την Κύπρο συρρικνώθηκε στους 34.709. Ακριβώς αντίθετη πορεία, ωστόσο, σε σχέση με τις αφίξεις Βρετανών τουριστών στο νησί μας, διαγράφηκε τον Απρίλιο, καθώς αυτές ανήλθαν στις 80.998, συγκριτικά με 62.742 τον Απρίλιο του 2010.

Καλές κρατήσεις από Γερμανία

ΠΑΡΑ το γεγονός ότι το κλείσιμο της «Γιουροσύπρια» ήταν ένας κακός οιωνός στην εξέλιξη της γερμανικής αγοράς για την τροφοδότηση τουριστών προς την Κύπρο, εντούτοις, μέχρι στιγμής, οι αριθμοί διαψεύδουν τις πρώιμες -απ’ ό,τι φάνηκε- προβλέψεις. «Υπάρχει ζήτηση από τη Γερμανία και οι μέχρι τώρα κρατήσεις είναι εξαιρετικά καλές», ανέφερε ο κ. Μαντοβάνης. Εξέφρασε, όμως, τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι οι τιμές για τη γειτονική Αίγυπτο και την Τυνησία είναι πολύ χαμηλότερες και, ενδεχομένως, να προκύψει έλλειψη αεροπορικών θέσεων προς την Κύπρο. «H Γιουροσύπρια πετούσε από επτά αεροδρόμια, παρέχοντας πολλές ευκολίες στους Γερμανούς τουρίστες. Με το λουκέτο της συγκεκριμένης εταιρείας, χάσαμε πολλούς τουρίστες που θα μπορούσαμε να έχουμε», πρόσθεσε. Αυτήν τη στιγμή, οι Κυπριακές Αερογραμμές και η αεροπορική εταιρεία Lufthansa πραγματοποιούν πτήσεις από δύο αεροδρόμια.

Πληθαίνουν οι Σκανδιναβοί

ΟΙ ΣΟΥΗΔΟΙ, οι Νορβηγοί, οι Φινλανδοί και οι Δανοί δείχνουν ολοένα και περισσότερη προτίμηση για την Κύπρο, και ιδιαίτερα για τα τουριστικά θέρετρα της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά. Αυτό, από άποψης εσόδων είναι πολύ θετικό γιατί ιδιαίτερα οι Νορβηγοί ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα σε σχέση με τους Ισραηλίτες, παραδείγματος χάριν, οι οποίοι είναι οι πιο… τσιγκούνηδες. Ενδεικτικά, για το τρίμηνο Ιανουάριος-Μάρτιος του 2011, η δαπάνη του κάθε Νορβηγού ήταν 606 ευρώ για τη διάρκεια παραμονής του. Από την άλλη, η δαπάνη του Σουηδού ανήλθε στα 468 ευρώ, του Φινλανδού ανήλθε 352 ευρώ και του Δανού στα 269 ευρώ. Ο λόγος της ραγδαίας αύξησης των Σκανδιναβών στην Κύπρο, ήταν οι αναταραχές και η πολιτική αστάθεια στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, δεδομένου ότι ο κύριος προορισμός αυτών των τουριστών ήταν η Αίγυπτος και η Τυνησία.

«Να τους κάνουμε θαμώνες στο νησί μας μακροπρόθεσμα»

ΣΤΗ σημασία που πρέπει να δοθεί στους ευνοϊκούς συγκυριακούς παράγοντες για την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου, αναφέρθηκε ο Βίκτωρ Μαντοβάνης. Όπως είπε, πρέπει να υπάρξει μια σωστή τιμολογιακή πολιτική από τους ξενοδόχους και να μην παρατηρηθεί αισχροκέρδεια, ώστε να κατορθώσουμε να διατηρήσουμε μακροπρόθεσμα τους νέους τουρίστες που… «μαγνήτισε» η Κύπρος. «Δεν θέλω να παρακάμψω και να μηδενίσω τις προσπάθειες που έκανε η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εμπορίου και ο ΚΟΤ για την προσέλκυση περισσότερων τουριστών, γιατί με τη συντονισμένη δράση τους πιθανόν να συνέβαλαν στην αύξηση των τουριστών.

Από την άλλη, όμως, μπορεί να μη γίναμε απότομα αγαπητοί επειδή διορθώσαμε το τουριστικό μας προϊόν, αλλά επειδή μας ευνοεί το συγκυριακό περιβάλλον», σημείωσε ο κ. Μαντοβάνης, φέρνοντας ως παράδειγμα την κρίση στην Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η οποία διοχέτευσε χιλιάδες τουρίστες στο νησί μας. «Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες της Γερμανίας και των σκανδιναβικών χωρών ακύρωναν ταξίδια προς Σιαρμ-Ελ-Σέιχ και διοχέτευαν τους τουρίστες προς την Κύπρο», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι αν η Κυβέρνηση ήταν περισσότερο σε εγρήγορση, θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε περισσότερο την κατάσταση.

Παράλληλα, ο κ. Μαντοβάνης υπέδειξε ότι τις ατυχείς συγκυρίες των άλλων χωρών δεν πρέπει να τις αφήνουμε να περνούν ανεκμετάλλευτες. Παραδείγματος χάριν, στην Αλικαρνασσό της Τουρκίας, στις αρχές Ιουνίου, περίπου 20 Ρώσοι τουρίστες δηλητηριάστηκαν από νοθευμένο ουίσκι και τρεις γυναίκες πέθαναν. «Αυτή η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου και ίσως αποθαρρύνει κάποιους να επισκεφτούν την Τουρκία.

Εμείς πρέπει να είμαστε ετοιμοπόλεμοι να υποδεχτούμε το νέο αίμα τουριστών και να τους κάνουμε θαμώνες στο νησί μας μακροπρόθεσμα, όχι πρόσκαιρα και περιστασιακά», πρόσθεσε ο κ. Μαντοβάνης. Όσον αφορά το κυπριακό τουριστικό προϊόν, ο πρόεδρος του ACTA τόνισε ότι πρέπει να το βελτιώσουμε, γιατί παρατηρείται έλλειψη ταυτότητας. «Όταν τα ξενοδοχεία εργοδοτούν κοινοτικούς, είναι επόμενο να αλλοιώνουμε το εγχώριο τουριστικό προϊόν», σημείωσε, προσθέτοντας ότι πρέπει να αναβαθμίσουμε το τουριστικό μας προϊόν προβαίνοντας σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις.

Ξοδεύουν ανάλογα με την παραμονή τους

ΜΕ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΟΥΝΤΑ δοχεία μπορούν να χαρακτηριστούν οι αφίξεις των τουριστών με τις μέρες παραμονής τους, αφού η δαπάνη του κάθε τουρίστα εξαρτάται από τις ημέρες που έχει στη διάθεσή του για να… ξοδέψει. Ο πρόεδρος του ACTA εξήγησε ότι οι τουρίστες που διέμειναν περισσότερες ημέρες στην Κύπρο για τη χρονική περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος του 2011, ήταν οι Σουηδοί και οι Νορβηγοί (20-22 μέρες), οι οποίοι είναι οι τουρίστες που βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Απεναντίας, τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι δεν μπορούμε να έχουμε μεγάλες προσδοκίες από την αγορά του Ισραήλ, αφού οι Ισραηλινοί τουρίστες διαμένουν πολύ λίγες ημέρες στην Κύπρο (2-3 μέρες), με αποτέλεσμα να μην τους δίνεται το χρονικό περιθώριο να ξοδέψουν. Ενδεικτικά, για τους μήνες Ιανουάριο μέχρι Μάρτιο του 2011, ο μέσος Ισραηλινός τουρίστας ξόδεψε 224 ευρώ κατά τη διαμονή του, έχοντας τη λιγότερη δαπάνη από όλους τους τουρίστες.

 

πηγή:  sigmalive.com

Λέξεις Κλειδιά: τουρίστες,επίπεδα,στατιστικά,στοιχεία,αυξάνονται