11.06.2011 23:16
Η υποτίμηση των ελληνικών μετοχών εξισορροπεί κάθε ρίσκο Θανάσης Αυγερινός

«Δεν ήρθαμε να διδάξουμε κανέναν, αλλά μάλλον να διδαχθούμε», υπογραμμίζει με σεμνότητα στα πολυτελή γραφεία του ομίλου απέναντι από το Κρεμλίνο ο «Κώστας ο Ελληνας», έχοντας λίγο πριν κλείσει τα 35 του, μια εντυπωσιακή καριέρα στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα και απαντώντας σχεδόν πριν τον ρωτήσουμε για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.
 

«Από τη στιγμή που γίναμε μέτοχοι στην Πειραιώς, το θέμα είναι σημαντικό και για μας και νομίζω ότι χωρίς κάποια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους δεν υπάρχει διέξοδος», διαβεβαιώνει ο αντιπρόεδρος του ICT, χαρακτηρίζοντας «ουσιαστικά αναδιάρθρωση» όσα συμβαίνουν σήμερα και ειδικότερα την αντικατάσταση χρεών της αγοράς με πόρους της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

«Σε άμεση ή πιο μεσοπρόθεσμη προοπτική πρέπει να γίνει -κι ελπίζω ότι θα συμβεί- με επιμήκυνση των ορίων εξόφλησης και όχι με "κούρεμα" των χρεών», λέει ο Γιαννάκοφ, αποκλείοντας κατηγορηματικά, ως αρνητικό, το σενάριο της επαναφοράς της δραχμής.

«Η έξοδος μιας χώρας από την ευρωζώνη θα έχει αρνητικές συνέπειες και στις αρχές της ενιαίας Ευρώπης συνολικά και στην ίδια τη χώρα, στην περίπτωσή μας την Ελλάδα», εκτιμά ο μέτοχος της Πειραιώς, περιγράφοντας ως μεγαλύτερο κίνδυνο τη μέγιστη εκροή ελληνικών κεφαλαίων σε τράπεζες του εξωτερικού.

Το μελετήσαμε πριν έρθουμε

Αναλύσαμε για πολύν καιρό την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τη θέση της Πειραιώς, πριν πειστούμε από τον στρατηγικό μας εταίρο, τον τσεχικό όμιλο PPF, για τα πλεονεκτήματα της κίνησης αυτής, υποστηρίζει ο Κ. Γιαννάκοφ, εκφράζοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές εμπειρίες λιανικών τραπεζικών υπηρεσιών και συνεργασίας με μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Είναι μια σχετικά νέα κατεύθυνση για τη Ρωσία και ειδικά για την τράπεζά μας, τη Νόμος Μπανκ, δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της χώρας, με μέγεθος 20 δισ. δολάρια», σημειώνει ο Γιαννάκοφ, που ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Πειραιώς, στην οποία θα παρευρεθεί επισήμως στις 15 Ιουνίου.

«Η ανάλυσή μας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλα τα υπαρκτά και φανταστικά ρίσκα των επενδυτών έχουν απορροφηθεί από τις σημερινές υποτιμημένες αξίες στον ελληνικό χρηματιστικό τομέα», τονίζει ο ελληνικής καταγωγής τραπεζίτης και αντιπρόεδρος του ομίλου ICT, εκτιμώντας ότι «αν και ενεργούμε σε περίοδο κρίσης, κάνουμε ενσυνείδητες και λογικές κινήσεις και ελπίζουμε ότι η στρατηγική μας θα δικαιωθεί εκείνη τη στιγμή που η τράπεζα και η οικονομία θα μπουν στην επόμενη φάση του κύκλου, της ανάπτυξης και της εξυγίανσης».

«Διαβασμένος» αρκετά για τις ελληνικές ιδιομορφίες, ο Γιαννάκοφ δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος με τις σκέψεις «να λύνονται τα προβλήματα του προϋπολογισμού αποκλειστικά μέσω της αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης στις επιχειρήσεις και τους πολίτες», εκτιμώντας ότι χρειάζεται ποιοτική αναβάθμιση του συστήματος συλλογής φόρων, ώστε να επιστρέψουν «στη νόμιμη οικονομία τα 20 δισ. ευρώ της φοροδιαφυγής».

Ιδιωτικοποιήσεις με κυριαρχία

Εξίσου συγκρατημένα μιλά ο Γιαννάκοφ και για τις ιδιωτικοποιήσεις, θεωρώντας ότι κατανοεί πως το ζήτημα έχει μεγάλες κοινωνικές επιπτώσεις, όμως «πολλές χώρες πέρασαν από την ιδιωτικοποίηση, διατηρώντας πλήρως την κυριαρχία τους, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τους και εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα μέσα για την επίλυση εσωτερικών προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και κοινωνικού χαρακτήρα».

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: υποτίμηση,Κρεμλίνο,Ελληνας,Πειραιώς,αντιπρόεδρος,Γιαννάκοφ