20.06.2011 07:43
Ρωσία: Δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση για το θάνατο της Ελένα Μπόνερ, συζύγου του Ζαχάρωφ

Ούτε το Κρεμλίνο, αλλά ούτε και οι υπηρεσίες Τύπου του ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν αντιδράσει σήμερα στο θάνατο που έχει ανακοινωθεί εδώ και περισσότερες από 24 ώρες της Ελένα Μπόνερ, χήρας του Νομπελίστα της Ειρήνης Αντρέι Ζαχάρωφ και υπερασπίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

    Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι πιστεύει πως ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δεν θα αντιδράσει επισήμως για το θάνατο της Μπόνερ. "Φαίνεται πως όχι", απάντησε σε σχετική ερώτηση που του έκανε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Πούτιν, ο Ντμίτρι Πέσκοφ, δήλωσε επίσης ότι δεν έχει ετοιμαστεί για να μιλήσει για το θέμα αυτό.

    Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο ΟΑΣΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέτισαν φόρο τιμής στην Ελένα Μπόνερ, η οποία πέθανε το Σάββατο στη Βοστώνη, στις ΗΠΑ, σε ηλικία 88 ετών, χαιρετίζοντας τον αγώνα της για ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα κατά την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης.

    Η Μπόνερ ήταν πολύ επικριτική απέναντι στη ρωσική ηγεσία και ιδιαίτερα τον Πούτιν, τον οποίο κατηγορούσε για επίθεση στις ελευθερίες του ατόμου.

    Η ρωσική ηγεσία συνήθως σπεύδει να εκδίδει ανακοινώσεις όταν πεθαίνει κάποια προσωπικότητα που διαδραμάτισε έναν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της χώρας.

    Ωστόσο αυτή τη φορά μόνον ένας σύμβουλος του Κρεμλίνου, ο Μιχαήλ Φεντότοφ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, απέτισε φόρο τιμής στην εκλιπούσα υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    "Είναι μια τραγωδία για όλους αυτούς που έχουν στην καρδιά τους την ελευθερία, τον ανθρωπισμό, την εντιμότητα", δήλωσε ο Φεντότοφ σε ερώτηση που του έγινε από τον ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας.

    Οι ΗΠΑ εξήραν χθες σε ανακοίνωσή τους την Μπόνερ, την "εξαιρετική φωνή μεταξύ των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πρώην Σοβιετική Ένωση και τη Ρωσική Ομοσπονδία".

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξήρε επίσης το "θάρρος" της Μπόνερ στον κοινό αγώνα με τον σύζυγό της Ζαχάρωφ για τις "θεμελιώδεις ελευθερίες και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια".

    Μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, στα τέλη του 1991, η Μπόνερ είχε υποστηρίξει τον ρώσο πρόεδρο Μπορίς Γέλτσιν, ο οποίος υποσχόταν δημοκρατία. Όμως από το 2000 και με τον ερχομό του Πούτιν, πρώην αξιωματικού της KGB, οι επικρίσεις της έγιναν δριμύτερες απέναντι στη ρωσική ηγεσία.

 

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λέξεις Κλειδιά: αντίδραση,Ζαχάρωφ,Μπόνερ,Πέσκοφ,δήλωσε