16.07.2010 13:28
Μεντβιέντεφ και Μέρκελ σε στενές επαφές οικονομικού τύπου. Εμπόριο και ...χταπόδι. Θανάσης Αυγερινός

Μια από τις «εκσυγχρονιστικές συμμαχίες» με χώρες της Δύσης, που είχε ζητήσει τις προάλλες από τους Ρώσους διπλωμάτες ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ, είναι ήδη γεγονός μετά τις πανηγυρικές διαβουλεύσεις του με την καγκελάριο Μέρκελ στο 10ο Ρωσογερμανικό Φόρουμ «Διάλογος της Πετρούπολης», που αυτή τη φορά έγινε στην καρδιά της ρωσικής βαριάς βιομηχανίας, στο Εκατερινμπούργκ των Ουραλίων.


 Μεντβιέντεφ και Μέρκελ «τιμώρησαν» το χταπόδι του Μουντιάλ που δεν «αγκάλιασε» την εθνική ομάδα Γερμανίας, τρώγοντας έναν... συγγενή του. Μερικές εκατοντάδες επιχειρηματίες κι από τις δύο πλευρές και από τους κλάδους των τραπεζών, της ενέργειας και των μεταφορών συνόδευσαν το 12ο γύρο διακρατικών διαβουλεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες με τις προνομιακές σχέσεις, καθώς η Γερμανία είναι για τη Ρωσία ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος. Στο περιθώριο των συζητήσεων η γερμανική Ζίμενς υπέγραψε συμβόλαιο για να προμηθεύσει περισσότερους από 200 ηλεκτρικούς συρμούς στους ρωσικούς σιδηροδρόμους ενώ, πέρα από την προώθηση του αγωγού Nord Stream, όπου πρωταγωνιστεί ο πρώην καγκελάριος Σρέντερ, φαίνεται πως εντατικοποιούνται οι διαβουλεύσεις μεταξύ της ρωσικής Γκαζπρόμ και του γερμανικού ομίλου RWE για τη συμμετοχή του και στο σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.
Το Φόρουμ αποτέλεσε δημιούργημα των εξαιρετικών διακυβερνητικών και προσωπικών σχέσεων μεταξύ των Σρέντερ και Πούτιν, το κλίμα των οποίων, φαίνεται πως συνεχίζουν αποτελεσματικά οι Μέρκελ και Μεντβιέντεφ. Πάντως, παρά τις αρχικές εντυπώσεις, ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός θα είναι παρών, έστω και για λίγο, στις διαβουλεύσεις, ήταν τελικά ο μεγάλος απών, γεγονός, που γέννησε και πάλι πληθώρα δυτικών σεναρίων και εκτιμήσεων περί «μεγέθυνσης της αποστασιοποίησης» του προέδρου Μεντβιέντεφ από την κληρονομιά του προκατόχου του.


«Τιμώρησαν» το χταπόδι
Η Σύνοδος Κορυφής ονομάστηκε ήδη από τους δημοσιογράφους «Σύνοδος του χταποδιού», καθώς αρκετοί, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ, δήλωσαν ότι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την προσπάθεια της Εθνικής Γερμανίας και γι' αυτό Μέρκελ και Μεντβιέντεφ «τιμώρησαν» ...το είδος τρώγοντας έναν συγγενή του χταποδιού Πολ. Συγκρίσεις έγιναν και με την πρόσφατη «Σύνοδο των χάμπουργκερ» μεταξύ Ομπάμα και Μεντβιέντεφ, με τον Ρώσο πρόεδρο να προτείνει τριμερείς διαβουλεύσεις και «ευρωπαϊκή κουζίνα» για να εισπράξει τη χαμογελαστή απάντηση της κ. Μέρκελ ότι η ίδια προτιμά περισσότερο κι από τους τρεις τα χάμπουργκερ.
Ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ ήταν επικριτικός προς την Τεχεράνη, επικαλούμενος ανησυχητικές πληροφορίες των μυστικών του υπηρεσιών ότι το Ιράν είναι κοντά στο να διαβεί το σύνορο του «πυρηνικού κράτους», αμφισβήτησε όμως και την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων και τη δυτική επιμονή σ' αυτές. Η κ. Μέρκελ υποσχέθηκε υποστήριξη για την κατάργηση μελλοντικά της βίζας Σένγκεν για Ρώσους πολίτες και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Μόσχα συνεχίζει να ενδιαφέρεται για την ένταξή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, παρά την προώθηση της Τελωνειακής Ενωσης με Λευκορωσία και Καζαχστάν.


Θυμήθηκαν την Εστεμίροβα
Επειτα από δημοσιογραφική ερώτηση, οι δύο ηγέτες θυμήθηκαν και την αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τσετσενία Νατάλια Εστεμίροβα, η οποία δολοφονήθηκε ακριβώς πριν ένα χρόνο. Η Ανγκελα Μέρκελ ζήτησε διαλεύκανση της δολοφονίας και τιμωρία των ενόχων και ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ ανακοίνωσε ότι ο αυτουργός είναι ήδη γνωστός και καταζητείται διεθνώς, ενώ οι Αρχές βρίσκονται κοντά στην αποκάλυψη και του ηθικού αυτουργού. Και για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία για το «ενιαίο» της ρωσικής ηγεσίας ξεκαθάρισε ότι ο νέος νόμος που ενισχύει τις αρμοδιότητες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) και προκαλεί αντιδράσεις μεταξύ ακτιβιστών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, προωθείται «κατ' εντολήν του».

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: Μεντβιέντεφ,Μέρκελ ,Φόρουμ , χταπόδι , Ζίμενς ,Πούτιν,Ομπάμα,Σύνοδος,Σρέντερ,Ρωσία,Γερμανία,εκσυγχρονισμός,Εστεμίροβα