07.07.2011 06:48
Εξάμηνη απαγόρευση εξόδου από τη Ρωσία του αντιπολιτευόμενου Νεμτσόφ

Απαγορεύθηκε για έξι μήνες η έξοδος από τη Ρωσία του αντιπολιτευόμενου Νεμτσόφ, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.


Απαγόρευση εξόδου από τη Ρωσία για έξι μήνες επιβλήθηκε στον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και αντιπολιτευόμενο Μπόρις Νεμτσόφ, μια απόφαση που συνδέεται μ' ένα επικριτικό βιβλίο για τα χρόνια της εξουσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν, στη συγγραφή του οποίου συμμετείχε, αναφέρουν σήμερα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Νεμτσόφ, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Στρασβούργο (Γαλλία) για να συμμετάσχει σ' ένα φόρουμ για τη δημοκρατία, δήλωσε ότι πληροφορήθηκε την είδηση μέσω του δικηγόρου του, ο οποίος του τηλεφώνησε χθες.

«Θα επιστρέψω στη Ρωσία, παρόλο που με συμβουλεύουν να μείνω εδώ που είμαι», δήλωσε στον ιστότοπο Grani.ru, δεδομένου ότι, αν επιστρέψει, δεν θα μπορέσει να βγει ξανά από τη ρωσική επικράτεια.

«Είμαι πεπεισμένος πως πρόκειται για την εκδίκηση του Πούτιν», πρώην προέδρου και νυν πρωθυπουργού, την οποία προκάλεσε κυρίως η έκδοση των βιβλίων του για τη διαφθορά στο περιβάλλον του ισχυρού άνδρα της Ρωσίας, πρόσθεσε.

«Είναι η πρώτη φορά στη μετασοβιετική Ρωσία που, για πολιτικούς λόγους, απαγορεύεται σε κάποιον να ταξιδεύει», δήλωσε ακόμη ο Νεμτσόφ μιλώντας στην εφημερίδα «Κομερσάντ» .

Ωστόσο σε τηλεφώνημα του Γαλλικού Πρακτορείου, ένας εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικαστικών κλητήρων δήλωσε πως η υπηρεσία του δεν έχει παραλάβει απόφαση που να περιορίζει τα ταξίδια του Νεμτσόφ στο εξωτερικό.

Όμως ο δικηγόρος του Νεμτσόφ, ο Βαντίμ Πρόχοροφ, υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή του αυτή τη δικαστική απόφαση, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

«Κρατάω αυτή τη στιγμή στα χέρια μου αυτή τη δικαστική απόφαση, σφραγισμένη με σφραγίδα, και αναφέρει σαφώς πως περιορίζονται για έξι μήνες οι έξοδοι του Νεμτσόφ από τη Ρωσία», δήλωσε.

Σύμφωνα με την «Κομερσάντ», η απόφαση αυτή συνδέεται με το γεγονός ότι ο Νεμτσόφ δεν συμμορφώθηκε πλήρως με μια δικαστική εντολή σχετικά με το βιβλίο «Πούτιν, απολογισμός 10 ετών» που κυκλοφόρησε το 2010.

Στο βιβλίο αυτό υποστηρίζεται μεταξύ άλλων ότι ο επιχειρηματίας Γκενάντι Τιμτσένκο, εξειδικευμένος στο εμπόριο ενέργειας, γνώριζε τον Πούτιν πριν αυτός ανέβει στην εξουσία και χρησιμοποίησε αυτούς τους δεσμούς φιλίας για να φτιάξει την περιουσία του.

Ο Τιμτσένκο αρνήθηκε τις κατηγορίες αυτές και προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά του Νεμτσόφ. Η δικαιοσύνη αποφάνθηκε υπέρ του επιχειρηματία και διέταξε τον αντιπολιτευόμενο να εκδώσει μια διάψευση. Όμως η διάψευση που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν ανταποκρινόταν στις οδηγίες του δικαστηρίου, διευκρινίζει η «Κομερσάντ» .

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Λέξεις Κλειδιά: Νεμτσόφ,Απαγόρευση,έξοδος,Ρωσία,κατηγορίες