17.08.2011 09:21
Παύθηκε λόγω των πολιτικών του απόψεων ο διευθυντής του θεάτρου Ρουσταβέλι της Γεωργίας Ρόμπερτ Στούρουα Θανάσης Αυγερινός

Με δηλώσεις του σε γεωργιανά και ρωσικά ΜΜΕ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Σοτ Ρουσταβέλι της Γεωργίας και διάσημος σκηνοθέτης Ρόμπερτ Στούρουα επιβεβαίωσε ότι παύθηκε από τα καθήκοντά του με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και προστασίας μνημείων της χώρας Νικολόζ Ρούρουα.

 

Νωρίτερα ο γνωστός για τις αντιπολιτευτικές του τοποθετήσεις Ρ.Στούρουα είχε δηλώσει ότι γνώριζε για την επικείμενη απόλυσή του, σημειώνοντας ότι διώκεται για τις πολιτικές του απόψεις.
Προ μηνός ο Ρ.Στούρουα κάλεσε το γεωργιανό λαό να απορρίψει την υπάρχουσα ηγεσία του υπό τον πρόεδρο Σαακασβίλι, «όπως οι Γερμανοί αποστράφηκαν τον Χίτλερ». Σε συνέντευξή του στη γεωργιανή εφημερίδα «Φσιε Νόβοστι» ο δημοφιλής σκηνοθέτης είχε πει ότι «οι Γεωργιανοί πρέπει να μετανοήσουν για τις αμαρτίες τους, τη διοίκηση του κράτους να αναλάβει η Εκκλησία και μόνο τότε θα σωθεί η Γεωργία, γιατί αν θεοποιείς το Σατανά, οπωσδήποτε σε περιμένει κάτι άσχημο».
Στις δηλώσεις εκείνες ο κ. Στούρουα είχε πει ότι «δεν μπορείς να βρίσκεσαι στην ηγεσία μόνο για να εξασφαλίζεις καλή ζωή, χωρίς να σκέφτεσαι για τη χώρα, γεγονός, που ενοχλεί όλους τους Γεωργιανούς». Είχε μάλιστα εκφράσει την εκτίμηση ότι μετά την απώλεια της Ν.Οσετίας και της Αμπχαζίας από τη Γεωργία, οι οποίες αναγνωρίστηκαν ως ανεξάρτητες από τη Ρωσία μετά τη ρωσο-γεωργιανή σύρραξη του Αυγούστου του 2008, «ο Μιχαήλ Σαακασβίλι έπρεπε να παραιτηθεί» και μετά τη διάλυση της συγκέντρωσης της 26ης Μαΐου στην Τιφλίδα «όχι να χαιρετίσει στρατιωτική παρέλαση, ούτε να καλέσει στη Γεωργία την Σάρον Στόουν».
Στις αρχές Ιουλίου ο Ρ.Στούρουα, όπως και ο Γεωργιανός ποιητής Ρεζό Αμασουκέλι, είχαν ευθέως κατηγορήσει τον Σαακασβίλι ότι λόγω της αρμενικής του καταγωγής προωθεί τα εκκλησιαστικά και πολιτικά συμφέροντα της Αρμενίας στη Γεωργία, με αφορμή την υιοθέτηση νομοσχεδίου για τις θρησκευτικές κοινότητες στη χώρα, βάσει του οποίου 6 ενορίες θα περνούσαν στη δικαιοδοσία της αρμενικής Εκκλησίας, γι’ αυτό και ο Πατριάρχης Γεωργίας Ηλίας Β΄ είχε ζητήσει από τον πρόεδρο Σαακασβίλι να ασκήσει το προσωπικό του βέτο.
Εκείνες οι δηλώσεις Στούρουα είχαν τότε προκαλέσει αντιδράσεις της αρμενικής κοινότητας της χώρας, αλλά και άλλων φορέων, που τον επέκριναν για ρατσισμό.
Ο πολυβραβευμένος Ρ.Στούρουα, 73 χρονών σήμερα, διατηρεί στενούς δεσμούς με την Ελλάδα και πολλές θεατρικές σκηνές της, συμμετείχε επανειλημμένως σε διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και είναι από το 1979 ο βασικός σκηνοθέτης του γνωστότερου θεάτρου της Γεωργίας και από το 1980 ο καλλιτεχνικός διευθυντής του.

 

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Λέξεις Κλειδιά: Ρουσταβέλι,Στούρουα,Γεωργία,θέατρο,Σαακασβίλι