18.08.2011 07:10
Σκληρή καταστολή του απεργιακού αγώνα Ι.Π.

Εξι χρόνια φυλάκιση με το άρθρο περί «ανάφλεξης του κοινωνικού μίσους»
Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου

 

Η Νατάλια Σοκολόβα, νομική σύμβουλος του συνδικάτου της πετρελαϊκής εταιρείας «Καραζανμπασμουνάι», καταδικάστηκε πριν από λίγες μέρες σε 6 χρόνια φυλάκιση και οδηγήθηκε στις φυλακές, με τις κατηγορίες «ανάφλεξης του κοινωνικού μίσους», της «παραβίασης της τάξης» και «της οργάνωσης παράνομων συγκεντρώσεων, συνελεύσεων, διαδηλώσεων». Η Ν. Σοκολόβα ήταν προφυλακισμένη για περίπου 3 μήνες, από το Μάη του 2011, αρχικά με την κατηγορία της «ανάφλεξης του κοινωνικού μίσους», για να προστεθούν στη συνέχεια και οι άλλες κατηγορίες.
Να σημειωθεί πως η πετρελαϊκή εταιρεία «Καραζανμπασμουνάι» ασχολείται με την εξόρυξη των κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή Μανγκισταουσκαγιά του Καζαχστάν. Η περιοχή αυτή είναι η πιο αναπτυγμένη περιοχή του Καζαχστάν κι εκεί εξορύσσεται το 25% του πετρελαίου της χώρας. Εδώ βρίσκεται και η «θαλάσσια πύλη» του Καζαχστάν - η πόλη Ακτάου. Από το 2000 ιδιοκτήτες της εταιρείας είναι η κινέζικη εταιρεία «CITIC Group» και η καζάχικη εταιρεία «Καζμουναιγκάζ».
Η δίκη της συνδικαλίστριας, που ήταν κλειστή (!), ξεκίνησε στις 29 Ιούλη, μετά από μήνυση του Κινέζου προέδρου της εταιρείας, Γιουάν Μου, και ολοκληρώθηκε στις 9 Αυγούστου. Οι εκπρόσωποι των πετρελαϊκών εταιρειών χαρακτήρισαν την Σοκολόβα ως «πρωτοστάτη και προβοκάτορα» των απεργιών που έγιναν το Μάη και τον Ιούνη του 2011 στη συγκεκριμένη εταιρεία. Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο εργοδότης κατηγόρησε την Σοκολόβα ότι ευθύνεται για την οργάνωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, από τις οποίες η εταιρεία είχε «ζημιά» ύψους 1 δισεκατομμυρίου τενγκέ.
Οι απεργίες στο Καζαχστάν ξεκίνησαν το Μάη και σ' αυτές πήραν μέρος έως και 18 χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα εξόρυξης του πετρελαίου. Τα ντόπια δικαστήρια επανειλημμένα εξέδωσαν αποφάσεις, χαρακτηρίζοντας παράνομες τις απεργίες, που σε διάφορα τμήματα της επιχείρησης συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Οι απεργοί εργαζόμενοι ζητούν αύξηση των μισθών, συμπληρωματικό μισθό για τα βαρέα και ανθυγιεινά, καθώς και να σταματήσουν οι παρεμβάσεις στη δραστηριότητα του ανεξάρτητου συνδικάτου, να απελευθερωθεί η Ν. Σοκολόβα κ.ά. Ανάμεσα στα αιτήματα, που, μετά από αρκετές μέρες απεργιακού αγώνα, άρχισαν να προβάλλουν οι εργαζόμενοι στις απεργιακές κινητοποιήσεις τους, ήταν και η εθνικοποίηση του κλάδου της εξόρυξης πετρελαίου, ενώ από το κυβερνητικό κόμμα του Ναζαρμπάεφ αποχώρησαν από την αρχή της απεργίας 7 χιλιάδες εργαζόμενοι και μέλη των οικογενειών τους.
Από την αρχή των απεργιών, η εταιρεία απάντησε στην απεργία με την απόλυση περίπου 400 εργαζομένων.
Στο δικαστήριο, η Σοκολόβα υπερασπίστηκε το δίκιο του απεργιακού αγώνα και, μεταξύ άλλων, δήλωσε πως δεν πρέπει να καταπατούνται τα δικαιώματα και να δίνονται μισθοί πείνας στους εργαζόμενους του Καζαχστάν, σε σχέση με τους ξένους εργαζόμενους. Αυτές οι δηλώσεις της ερμηνεύτηκαν από το δικαστήριο ως επιβεβαίωση της κατηγορίας περί «ανάφλεξης του κοινωνικού μίσους». Παίρνοντας το λόγο, η Σοκολόβα απέρριψε όλες τις κατηγορίες εναντίον της και δήλωσε πως ο εργοδότης και οι τοπικές αρχές φταίνε για την κατάσταση στην περιοχή.
Πρέπει να σημειωθεί ακόμη πως στις 3 Αυγούστου άγνωστοι σκότωσαν (την ώρα της εργασίας του) τον 28χρονο εργάτη Ζαξιλίκ Τουρμπάεφ, λίγες ώρες πριν τη συνέλευση για την εκλογή νέας διοίκησης στο τοπικό σωματείο όπου εργαζόταν, κι όταν ήταν γνωστό πως ο συγκεκριμένος, κι άλλοι εργάτες δεν ήταν ευχαριστημένοι από τη βραδυπορία που είχε δείξει η συγκεκριμένη τοπική συνδικαλιστική ηγεσία στο γενικευμένο αγώνα των εργαζομένων του κλάδου.
Κινητοποίηση αλληλεγγύης στους απεργούς εργάτες του Καζαχστάν διοργάνωσε στις 14 Αυγούστου, έξω από την πρεσβεία του Καζαχστάν στη Μόσχα, το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΕΚΚ).

 

πηγή: rizospastis.gr 
 

Λέξεις Κλειδιά: Σοκολόβα,φυλάκιση,απεργίες