03.07.2010 10:30
«Ρωσία, η χώρα των δυνατοτήτων. «Προσκλητήριο» Μεντβιέντεφ σε ξένους επενδυτές. Θανάσης Αυγερινός

«Ρωσία - η χώρα των δυνατοτήτων». Το σύνθημα πρωτοεμφανίστηκε στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, που μόλις ολοκληρώθηκε και αποτελεί πλέον την κεντρική επικοινωνιακή αιχμή του Κρεμλίνου, το οποίο επιδιώκει, πολύ πιο επίμονα απ' ό,τι στο παρελθόν, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στη ρωσική οικονομία.

 

Μαζί με τον εκσυγχρονισμό σε όλους τους τομείς και την οικονομία των νέων τεχνολογιών, είναι από τις «αγαπημένες» φράσεις του προέδρου Μεντβιέντεφ, ο οποίος επανέλαβε την ανοιχτή πρόσκληση για επενδύσεις, τόσο κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ όσο και κατά τις Συνόδους G8 και G20 στον Καναδά.
Θα αποδειχθεί, όμως, επιτυχής αυτή τη φορά η επαναπροσέγγιση με τη Δύση, και ειδικά η απόπειρα «επανεκκίνησης» των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων, που συνέπεσε με την ανάδειξη δύο νέων προέδρων στην ηγεσία Ρωσίας και ΗΠΑ; Οι αναλυτές διχάζονται και οι πιο επιφυλακτικοί επικαλούνται κυρίως την αισθητή καθυστέρηση στις οικονομικές σχέσεις στο «εμπορικό-οικονομικό υπόβαθρο» των σχέσεων αυτών.
Από τη διάλυση της Σ. Ενωσης το 1991 η Ρωσία κατάφερε να προσελκύσει 265,8 δισ. δολάρια ΗΠΑ σε επενδύσεις, όμως το ποσοστό της αμερικανικής συμμετοχής σ' αυτές κινείται μόλις στο 3 %, ενώ το διμερές εμπόριο έφτασε την περασμένη χρονιά με δυσκολία τα 18,4 δισ. δολάρια, μέγεθος που υπολείπεται κατά πολύ των ανταλλαγών με χώρες όπως π.χ. η Τουρκία, για να μη συγκρίνει κανείς την Ε.Ε., την Κίνα ή την Ινδία και την Ιαπωνία, βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας.


Πρώτα οι μπίζνες
Η επίσκεψη Μεντβιέντεφ στην Ουάσιγκτον επικεντρώθηκε στην οικονομία και στις τεχνολογίες, δίνοντας σαφώς το στίγμα των ανανεωμένων ενδιαφερόντων του Κρεμλίνου, ότι δηλαδή «οι μπίζνες μπαίνουν μπροστά από την πολιτική και τυχόν υπάρχουσες διαφωνίες». Σ' αυτή τη γραμμή κινείται η ρωσική ηγεσία εν γένει στις επαφές της με Δυτικούς ηγέτες και πολλοί σχολιαστές συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι σε καιρούς οικονομικής κρίσης «θα ήταν πολυτέλεια να μην αναζητηθούν τα σημεία συμπτώσεων των συμφερόντων». Χαρακτηριστικό είναι ότι στον Καναδά ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ συνομίλησε επί μακρόν και με το νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, σε μια προσπάθεια βελτίωσης του διμερούς κλίματος με τη χώρα εκείνη της δυτικής Ευρώπης με την οποία η Ρωσία διατηρεί τις χειρότερες σχέσεις.
«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Ρωσία περνά μια ακόμη μεταβατική περίοδο και το εκκρεμές επιστρέφει σε πιο ισορροπημένες - μετριοπαθείς θέσεις, μετά τη σταθεροποίηση, που επιτεύχθηκε με πιο "σκληρές" τακτικές», εκτιμά ο υποδιευθυντής του ρωσικού Ινστιτούτου ΗΠΑ και Καναδά Πάβελ Ζαλαταριόφ, προσθέτοντας πάντως ότι «στο σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της οικονομίας της αγοράς είναι αναπόφευκτο ότι η επιτάχυνση στην οικονομία θα επιτευχθεί με σχετικά αυταρχικές-δοικητικές μεθόδους, όμως δεν έχουμε χρόνο να περιμένουμε και η υπέρβαση των αντιφάσεων θα γίνει μόνο με την κίνηση προς τα εμπρός, και εμπρός για εμάς είναι μια πιο φυσιολογική και ισορροπημένη οικονομία της αγοράς».


Τα... «μπουτάκια Μπους»
Κατά τους Ρώσους ειδικούς, η τακτική Μεντβιέντεφ στις επαφές του έχει σκοπό να διευρύνει την απαραίτητη οικονομική βάση στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και να ωθήσει «προς τα εμπρός» τις διμερείς σχέσεις, πράγμα που εν μέρει επιτεύχθηκε, αν κρίνει κανείς από τα πολλά συμβόλαια μεταξύ ρωσικών και αμερικανικών εταιρειών. Ξεκινώντας από την αγορά μετάλλων και αεροσκαφών και καταλήγοντας στα περιβόητα «μπουτάκια Μπους», όπως ονομάζονται στη Ρωσία τα προϊόντα κοτόπουλου, η εισαγωγή των οποίων είχε απαγορευτεί, έως ότου οι Αμερικανοί παραγωγοί εκσυγχρονίσουν τις μεθόδους συντήρησης, φαίνεται πως η οικονομία αποκτά και πάλι το προβάδισμα, ενσωματώνοντας το ισχυρό ρωσικό ενδιαφέρον για πρωτοπόρες τεχνολογίες και ανοίγοντας τον δρόμο στην είσοδο της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Η επίσκεψη Μεντβιέντεφ στη Silicon Valley αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος αυτού, αλλά και την πρώτη προσπάθεια της Μόσχας να επαναπροσεγγίσει περίπου το μισό εκατομμύριο επιστημόνων που σπούδασαν σε σοβιετικά πανεπιστήμια ή κατάγονται από τη Ρωσία και σήμερα εργάζονται στην αμερικανική βιομηχανία. Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Ερικ Σμιτ, συμφώνησε να συμμετάσχει στο Δ.Σ. του προγράμματος Σκολκόβο, στην απόπειρα δηλαδή να δημιουργηθεί στη Ρωσία το αντίστοιχο της Silicon Valley.
Κατά την άποψη αρκετών Δυτικών σχολιαστών, τα «ανοίγματα Μεντβιέντεφ» τελούν υπό την αίρεση τυχόν αντιδράσεων του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος σκέφτεται την επιστροφή του στο προσκήνιο της ρωσικής πολιτικής ζωής. Πολλοί γνώστες της ρωσικής πολιτικής ιδιομορφίας εκτιμούν ότι τίποτε δεν θα μπορούσε να προχωρήσει χωρίς τη συγκατάθεση του «ισχυρού πόλου» στο κυβερνών δίδυμο, που έχει αναδείξει τον Ντμίτρι Μεντβιέντεφ σε «γάτα που ειδικεύεται στα δυτικά ποντίκια».

 


πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: μπίζνες,Φόρουμ,Πετρούπολη,οικονομία,G20,Συνόδους,G8,σχέσεις,βιομηχανία