Στις 22 Αυγούστου η Ρωσία γιορτάζει την Ημέρα της Κρατικής Σημαίας.Η παραδοσιακή τρίχρωμη σημαία έχει μια μακρά ιστορία. Εμφανίστηκε ακόμα στον 17ο αιώνα.
Η ρωσική σημαία είναι πανί από τρείς οριζόντιες και ίσου μεγέθους ταινίες τριών χρωμάτων - άσπρη, μπλε και κόκκινη. Σε διάφορες περιόδους τα χρώματα αυτά ερμηνεύονταν από τον λαό διαφορετικά, αλλά η επίσημη ερμηνεία δεν είχε διατυπωθεί ποτέ. Μία από τις πλατιά διαδεδομένες εκδοχές λέει ότι το άσπρο χρώμα σημβολίζει την ευγένεια, το μπλέ – την πίστη και το κόκκινο- την ανδρεία. Την εμφάνιση της τρίχρωμης σημαίας ανάμεσα στα κρατικά σύμβολα την συνδυάζουν παραδοσιακά με την βασιλεία του Μεγάλου Πέτρου,- εξήγησε σε συνέντευξή του στο ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας" ο Αλεξέι Μακάρκιν, Α’ αντπρόεδρος του Κέντρου Πολιτικών Τεχνολογιών της Ρωσίας.
- «Νομίζω, ότι η σημαία είναι μέρος της ιστορίας μας, που είναι συνδεδεμένο με τον Μεγάλο Πέτρο, επί της βασιλείας του οποίου εμφανίστηκαν αυτά τα χρώματα και απόκτησαν επίσημο χαρακτήρα στη χώρα μας. Η τρίχρωμη σημαία είναι συνδεδεμένη με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις του Μεγάλου Πέτρου και με εκείνες τις αλλαγές του που έκαναν τη Ρωσία μία από τις πρωτοπόρες χώρες της Ευρώπης. «Ριζώθηκε» δε αυτή η σημαία στην μετέπειτα περίοδο. Την τρίχρωμη αημαία την αντιλαμβάνονταν ιστορικά ως λαϊκή, δηλαδή ως σημαία που συνόδευε διάφορα γεγονότα και γιορτές. Μάλιστα, με αυτά τα χρώματα οι κάτοικοι της Ρωσίας στον 19ο – αρχές του 20ου αιώνα, μόνοι τους, με τη δική τους πρωτοβουλία, χωρίς οποιαδήποτε διατάταγμα από τα πάνω, στόλιζαν τους χώρους των λαϊκών γιορτών.
Μετά την επανάσταση του 1917 και ως το 1991, η τρίχρωμη σημαία ήταν απαγορευμένη.
Επίσημα η Ημέρα της ρωσικής σημαίας γιορτάζεται από το 1994, όταν ο πρώτος πρόεδρος της νέας Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν υπέγραψε ειδικό Διάταγμα. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων του Πανρωσικού Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών, η τρίχρωμη κρατική σημαία προκαλεί αίσθηματα υπερηφάνειας και θαυμασμού στο 52% του πληθυσμού της χώρας και συμπάθειας – στο 29%. Αυτοί που αδιαφορούν για τη σημαία αποτελούν το 15% και αυτοί στους οποίους η σημαία προκαλεί αίσθημα εκνευρισμό αποτελούν όλο κιόλο το 2% των πολιτών της Ρωσίας. Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ότι στη διάρκεια των 20 χρόνων που πέρασαν από την ίδρυση της νέας, δημοκρατικής Ρωσίας οι περισσότερες ιδεολογικές αντιθέσειςέχουν εξαλειφθεί. Οι άνθρωποι, πραγματικά, αισθάνονται κάτοικοι μιάς νέας χώρας και εκτιμούν αντάξια τα νέα τους σύμβολα»,- σημείωσε συμπεραίνοντας ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Αλεξέι Μακάρκιν.