01.07.2010 10:30
Ρωσία: εκνευρισμός και αποστάσεις... Θανάσης Αυγερινός

 Με δηλώσεις συγκρατημένου εκνευρισμού και έκπληξης, αλλά και προφανή χιουμοριστική διάθεση, υποδέχθηκαν η ρωσική ηγεσία και τα ΜΜΕ της χώρας την είδηση της σύλληψης 11 κατηγορούμενων για κατασκοπία υπέρ της Ρωσίας. «Εξαιρετικά μη πιστευτό και αχρείαστο» χαρακτηρίζει η οικονομική ημερήσια «Κομερσάντ» το «κατασκοπικό σκάνδαλο», εκτιμώντας ότι ούτε η Μόσχα ούτε η Ουάσιγκτον επιθυμούν πραγματικά να εξελιχθεί η υπόθεση σε «μεγάλο καβγά».


 «Λεπτεπίλεπτη κίνηση» χαρακτήρισε τις συλλήψεις «Ρώσων πολιτών» ο Σεργκέι Λαβρόφ (φωτ. Ass. Press)Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε εξαρχής λόγο για αντιφάσεις και ζήτησε εξηγήσεις από τις αμερικανικές Αρχές, ωστόσο έσπευσε να χαρακτηρίσει τους κατηγορούμενους «Ρώσους πολίτες, οι οποίοι σε διαφορετικό χρόνο μετανάστευσαν στις ΗΠΑ» και ζήτησε να τους επιτραπεί η επικοινωνία με Ρώσους διπλωμάτες και δικηγόρους. «Παρόμοιες "ρίψεις" συνέβησαν επανειλημμένως στο παρελθόν, όταν οι σχέσεις μας βρίσκονταν σε άνοδο», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε για «λεπτεπίλεπτη κίνηση» και εξέφρασε εμμέσως την έκπληξή του, γιατί λίγα 24ωρα νωρίτερα, όταν συναντήθηκαν οι πρόεδροι Ομπάμα και Μεντβιέντεφ, δεν υπήρξε το παραμικρό υπονοούμενο.
Αλλες ρωσικές διπλωματικές πηγές εκτίμησαν ότι το επίπεδο της εμπιστοσύνης που έχει επιτευχθεί μεταξύ Ομπάμα και Μεντβιέντεφ είναι τέτοιο, ώστε η μη αναφορά σημαίνει ότι ο Αμερικανός ηγέτης ενημερώθηκε την τελευταία στιγμή, εκτίμηση που μερικώς αμφισβήτησε ο υποδιευθυντής του Ινστιτούτου ΗΠΑ και Καναδά Βίκτορ Κρεμενιούκ, ο οποίος πιστεύει ότι η επιλογή του χρόνου δεν ήταν καθόλου τυχαία και ότι «η Αμερική συνολικά δεν είναι έτοιμη να πάει πολύ μακριά στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία, όπως επιθυμεί ο Ομπάμα, καθώς πολλοί Αμερικανοί αμφιβάλλουν ότι η Ρωσία το αξίζει αυτό».
Χαμογελαστός σχολίασε τις εξελίξεις ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, υποδεχόμενος τον πρώην πρόεδρο Κλίντον, που έδωσε διάλεξη στη Μόσχα, εκτιμώντας ότι η αμερικανική αστυνομία «το παρατράβηξε φυλακίζοντας ανθρώπους» και εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα χαθεί ό,τι θετικό έχει το τελευταίο διάστημα συσσωρευθεί στις διμερείς σχέσεις και στο πλαίσιο της λεγόμενης «επανεκκίνησης», εισηγητής της οποίας είναι μάλιστα η Χίλαρι Κλίντον.
Τα ηχηρά γέλια του Μπιλ Κλίντον ως απάντηση δεν ήταν αρκετά για να διαλυθούν οι ρωσικές ανησυχίες, οι παραλλαγές των οποίων θέλουν τους συντηρητικούς κύκλους των ΗΠΑ «να στέλνουν το μήνυμα στον Μπ. Ομπάμα ότι την γκάμα της συνεργασίας με τη Μόσχα δεν θα την καθορίσει ο ίδιος».
Πολλοί Ρώσοι σχολιαστές εκτιμούν ότι πολλές από τις κατηγορίες για αρκετούς από τους κατηγορούμενους θα εκπέσουν στα δικαστήρια, ενώ βουλευτές της Κρατικής Δούμας εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι και η απάντηση της ρωσικής πλευράς θα είναι «αρμόζουσα και συμμετρική», ώστε να δοθεί αντίστοιχο μήνυμα σε όσους στις ΗΠΑ «ζουν με τις παλιές αποσκευές του Ψυχρού Πολέμου».
 


πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: υπουργείο,διπλωμάτες,ΥΠΕΞ,Λαβρόφ,Ομπάμα,Μεντβιέντεφ,εξελίξεις,Κλίντον.