22.06.2010 21:14
«Πίνεις ένα κρασί και ξυπνάς με ένα νεφρό» Θανάσης Αυγερινός

Δύο 16χρονα αδέρφια, ο Ρουσλάν και ο Ζασλάν από το Ομσκ της Σιβηρίας, βρέθηκαν μπλεγμένα σε μια φρικιαστική περιπέτεια τον περασμένο Απρίλιο, μόλις είχαν περάσει «περιοδεύοντες» στην τοπική στρατολογία, που τα παρέπεμψε για μια ανάλυση αίματος στην ψυχιατρική κλινική της περιοχής.


Τα αδέρφια εξαφανίστηκαν και στην απεγνωσμένη αναζήτησή τους από τους γονείς και συγγενείς τους απάντησε μόνο μια ανώνυμη γυναικεία φωνή που κάλεσε στο τηλέφωνο του σπιτιού τους: «Ελάτε να τα πάρετε από την ψυχιατρική κλινική, γιατί δεν θα τα ξαναδείτε...».
Οι συγγενείς σήμαναν συναγερμό, κάλεσαν την αστυνομία, αλλά είχαν και τη «σοφία» να περικυκλώσουν με αυτοκίνητα και φίλους τους την κλινική. Ο επικεφαλής γιατρός αρνήθηκε αρχικώς να παραδεχθεί ότι τα δύο αδέρφια βρίσκονται στην κλινική και μόνο όταν οι συγγενείς άρχισαν να τα φωνάζουν με το μικρό τους όνομα και να βλέπουν περίεργες κινήσεις στο εσωτερικό, τότε υποχρεώθηκε να υποχωρήσει δηλώνοντας πρώτα ότι κοιμούνται κι έπειτα ότι πρόκειται για παρεξήγηση, αφού δεν είχαν δηλωθεί με το κανονικό τους όνομα. Επειτα από μερικές ώρες πολιορκίας, τα δύο αδέρφια έπεσαν στην αγκαλιά της μητέρας τους και πολύ αργότερα ομολόγησαν ότι στην κλινική είχαν αρχίσει να τους λένε ότι «τα παρέδωσε η μητέρα τους για να τους αφαιρεθούν όργανα», αλλά και ότι στον ίδιο θάλαμο φιλοξενούνταν αρκετοί συνομήλικοί τους, εξίσου «χαμένοι» όπως και οι ίδιοι.
Η εισαγγελία και η αστυνομία άρχισαν με μεγάλη καθυστέρηση έρευνες, που συνεχίζονται, καθώς φουντώνει η ανησυχία της κοινής γνώμης ότι κύκλοι του στρατού, γιατροί και άλλοι σεβαστοί παράγοντες υπεράνω υποψίας συγκροτούν ένα δίκτυο φρίκης για την εμπορία οργάνων, τα οποία αφαιρούνται από νέους και νέες, που μοιάζουν να κατάγονται από «προβληματικές» οικογένειες ή δείχνουν ανυπεράσπιστοι.
Η κοινή γνώμη στο Ομσκ είχε πολύ πρόσφατα συγκλονιστεί από την ιστορία του 19χρονου Ρομάν Σούσλοφ, που βρέθηκε νεκρός στο τρένο προς τη μονάδα του στο Χαμπάροφσκ της Απω Ανατολής. Στη μητέρα του ανακοινώθηκε ότι κρεμάστηκε στην τουαλέτα του τρένου, λίγα 24ωρα αφού τον αποχαιρετούσαν χαμογελαστοί η νεαρή γυναίκα του και ο ενός έτους γιος τους και ίσως κανείς να μην είχε ασχοληθεί, αν δεν ήταν ο έβδομος (!) νεαρός νεκρός στην ίδια περιοχή, που είχε θανατωθεί υπό μυστηριώδεις συνθήκες και οι συγγενείς υποψιάζονταν ότι δολοφονήθηκε για να πουληθούν τα όργανά του.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ένα νεφρό στη γειτονική Κίνα πωλείται ώς και 50.000 δολάρια, τεράστιο ποσό για τη σχετικά φτωχή ρωσική επαρχία. Πολύ περισσότερο, που ο Σούσλοφ είχε διαισθανθεί τον κίνδυνο και είχε εκμυστηρευθεί τηλεφωνικά στη γυναίκα του ότι αισθάνεται «πως εδώ θα με καθαρίσουν για ένα κομμάτι ψωμί» κι όταν εκείνη ρώτησε ποιος και γιατί, εκείνος περιέγραψε μερικούς από τους αξιωματικούς του.
Τα σύνορα με την Κίνα και η περιοχή του Χαμπάροφσκ θεωρούνται από ερευνητές «διαμετακομιστικό κέντρο» για ανθρώπινα όργανα, που έχουν αφαιρεθεί για να διακινηθούν στα παράνομα δίκτυα γύρω από κλινικές πολυτελείας για μεταμοσχεύσεις. «Κινδυνεύεις να πιεις ένα κρασί και να ξυπνήσεις χωρίς κάποια από τα όργανά σου», προειδοποιούν οι γνωρίζοντες, ενώ δεν λείπουν κι εκείνοι που μοιάζουν να θέλουν να «κουκουλώσουν» τα πράγματα, ίσως για να μην αγγίξει τον στρατό η χιονοστιβάδα του σκανδάλου. Ο στρατιωτικός εισαγγελέας της περιοχής, παρά το όργιο των φημών και των αποκαλύψεων, δήλωσε ότι δυσπιστεί πως οι δολοφονίες συνδέονται, δηλώνοντας ότι «τα όργανα δεν μπορούν να αφαιρεθούν από νεκρούς», λες και μπορεί κανείς με βεβαιότητα να πει πότε έγιναν οι φόνοι και πότε αφαιρέθηκαν τα όργανα. Βοήθειά μας όσο βαθαίνει παγκοσμίως η οικονομική κρίση...

 

πηγή: Ελευθεροτυπία
    

Λέξεις Κλειδιά: αδέρφια ,κλινική ,αστυνομία,γιατρός,εμπορία